100 χρόνια αλληλεγγύης και προσφοράς από τους Γορτύνιους της Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Δευτέρα, 12 Οκτώβριος 2020 15:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
100 χρόνια αλληλεγγύης και προσφοράς από τους Γορτύνιους της Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Με μια λιτή, σεμνή, μεστή περιεχομένου και αξιοπρεπή εκδήλωση τίμησαν οι Γορτύνιοι της Σπάρτης, τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του ιστορικού Συνδέσμου τους, κατά την άνοιξη του 1920. Παράλληλα, παρουσιάστηκε το βιβλίο «Η ιστορία του Συνδέσμου Γορτυνίων Σπάρτης» του γραμματέα κ. Γιάννη Μητράκου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 7/10 στην αίθουσα του κάτω ναού του Αγίου Νικολάου Σπάρτης,  με την τήρηση όλων των υποχρεωτικών περιορισμών ασφαλείας για τον κορωνοϊό.

Ο πρόεδρος του Γορτυνιακού Συνδέσμου κ. Γιάννης Πετρόπουλος ξεκίνησε την εκδήλωση με σύντομο χαιρετισμό, αναφερόμενος στη σημασία του εορτασμού της επετείου των 100 ετών, στο έργο που επιτελέστηκε όλα αυτά τα χρόνια, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όσους συνέβαλαν στην εύρυθμη λειτουργία του και στην αποτελεσματική παρουσία του στην πόλη της Σπάρτης, ιδίως στον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του κ. Ευσταθίου, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του σ’ αυτή την σημαντική εκδήλωση. Μίλησε με επαινετικά λόγια για τον πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ και τα μέλη του Συνδέσμου Γορτυνίων Σπάρτης, αναφέροντας ότι «ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος είναι πλέον καταξιωμένος κι αποτελεί παράδειγμα και για άλλους συλλογικούς φορείς της περιοχής μας». Κατέληξε, εμφανώς συγκινημένος, με λόγια αγάπης για τη Γορτυνία και τους ανθρώπους της, που υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας επί 11 συναπτά έτη, κι ευχήθηκε ο Σύνδεσμος να συνεχίσει το γόνιμο έργο του και να φτάσει να εορτάσει και τη 2η εκατονταετηρίδα του.

Ο παριστάμενος βουλευτής ΝΔ κ. Νεοκλής Κρητικός, χαιρετίζοντας την εκδήλωση,  επαίνεσε τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων κι ευχήθηκε καλή συνέχεια στη νέα περίοδο, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους Γορτύνιους της Σπάρτης.
  Ο συνταξιούχος δάσκαλος κ. Βαγγέλης Μητράκος, μέλος του Συνδέσμου και επί 15 χρόνια γραμματέας του, έκανε μία συνοπτική αναφορά στα εκατό χρόνια ενεργού παρουσίας του και στο μεγάλο φιλανθρωπικό έργο που επιτέλεσε ως φορέας αλληλοβοήθειας των μελών του, τονίζοντας ότι αποτελεί συνεκτικό κρίκο μεταξύ των μελών του και της γενέτειρας γης της Γορτυνίας.

Η αντιπρόεδρος κ. Ποτούλα Πασχαλίδη-Τσίτσου παρουσίασε το βιβλίο «Η ιστορία του Συνδέσμου Γορτυνίων Σπάρτης», που συνέγραψε ο γραμματέας κ. Γιάννης Μητράκος, κάνοντας αναφορά στο πλούσιο και πολύπλευρο έργο που έγινε στο πέρασμα του χρόνου και κυρίως μετά την επαναδραστηριοποίησή του από το έτος 1997 έως σήμερα. Με λυρισμό και συναίσθημα ανέτρεξε στις κυριότερες εκδηλώσεις του Συνδέσμου και στην ανταπόκριση που είχαν στην τοπική κοινωνία.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη της παρουσίασης του βιβλίου, πήρε ο λόγιος ιερέας πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μπλάθρας, Γορτύνιος εκ μητρός, ο οποίος με εμπεριστατωμένο και μεστό λόγο παρουσίασε τα ποσοτικά, αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία του βιβλίου, επαινώντας τον συγγραφέα για το αποτέλεσμα της επίπονης εργασίας του. Η παρουσίαση του π. Γεωργίου ήταν υποδειγματική κι αποτελεί καθοδηγητικό μέτρο για όποιον αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της παρουσίασης ενός βιβλίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια σύντομη παρέμβαση του συγγραφέα κ. Γιάννη Μητράκου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές για τα καλά τους λόγια, αναφέροντας ότι η συγγραφή του βιβλίου ήταν για τον ίδιο μια υπόθεση χρέους και ευθύνης προς τον Σύνδεσμο. Επεσήμανε, επίσης, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της έρευνας και της συγγραφής κι εξέφρασε την απογοήτευσή του διότι, εκτός του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, οι λοιπές τοπικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στο γραπτό αίτημα του Συνδέσμου για οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα εκδοτικά έξοδα.

Το ΔΣ του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Ορφανάκο, Εφημέριο Αγίου Νικολάου Σπάρτης για την πρόθυμη παραχώρηση της αίθουσας του κάτω ναού ΙΝ Αγίου Νικολάου και για τη μεγάλη βοήθειά του σε ό,τι χρειάστηκε για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή της επετειακής εκδήλωσης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος