«Η πηγή του Σάκαλη» στις Καρυές

Πέμπτη, 15 Οκτώβριος 2020 11:44 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Η πηγή του Σάκαλη» στις Καρυές

Πετρόχτιστη «πηγή» με δυο στοές, κατασκευασμένη περίπου τον 18ο αιώνα, υδροδοτούσε παλιά τον κάτω οικισμό των Καρυών, τη «Ράχη».  
• Η «πηγή» νερού κατείχε σημαντική θέση στην κοινωνική ζωή ενός χωριού. Οι νοικοκυρές πήγαιναν σχεδόν καθημερινά με τη στάμνα στο χέρι. Άλλες γέμιζαν ένα ξύλινο βαρελάκι (β’τσέλα), το φόρτωναν στην πλάτη τους και γύριζαν βιαστικές στο σπίτι. Όσοι είχαν ζώα, φόρτωναν τους τσίγκινους τενεκέδες και μετέφεραν νερό σε μεγαλύτερες ποσότητες. Περιμένοντας να γεμίσουν το σταμνί ή το βαρέλι, θα βρουν την ευκαιρία να «τα πουν» με τις συγχωριανές τους και να μάθουν τα νέα του χωριού, ενώ οι ερωτευμένοι δεν έχαναν την ευκαιρία να ανταλλάξουν κρυφές ματιές.
• Τη «χαριστική βολή» στην παραδοσιακή «πηγή» των χωρίων της Ελλάδας έδωσαν από τη δεκαετία του 1950 και μετά η μετανάστευση, η ανάπτυξη και η διάδοση της τεχνικής. Η ύπαιθρος εγκαταλείπεται και ερημώνεται. Η «πηγή» του χωριού χάνει τη ζωντάνια της και καταντάει ένα γραφικό «απολίθωμα». Δημιουργούνται τα κεντρικά δίκτυα ύδρευσης και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις σε κάθε σπίτι. Οι άνθρωποι δεν είναι πια υποχρεωμένοι να κουβαλούν το νερό.
• Η λαϊκή αρχιτεκτονική ανήκει πλέον σε άλλη εποχή. Τα έργα της όμως δεν έχουν χάσει την πολιτιστική τους αξία. Είναι μέρος του λαϊκού μας πολιτισμού και στοιχεία για την εθνική και την ιστορική μας αυτογνωσία. Αξίζουν οι «πηγές» που ακόμα σώζονται, μια μελέτη, μια φροντίδα εξωραϊσμού, μια αναδρομή στην ιστορία τους.

Πηγή: Karyes Lakonias/Καρυές Λακωνίας: Στη σκιά του Πάρνωνα (FB)

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος