Ένας χρόνος καινοτομίας και τεχνολογίας στη Βαμβακού

Δεκάδες προγράμματα και περισσότερες από 400 συμμετοχές

Πέμπτη, 15 Οκτώβριος 2020 14:40 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ένας χρόνος καινοτομίας και τεχνολογίας στη Βαμβακού

Τι θα σκεφτόσασταν, αν πριν από ένα χρόνο κάποιος σας έλεγε ότι σε ένα μικρό ορεινό χωριό του Πάρνωνα, στα 950 μ. υψόμετρο, το σχολείο εξοπλίζεται πλήρως και μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο τεχνολογικό κέντρο; Μάλλον θα λέγατε ότι δεν γίνεται. Κι όμως, στη Βαμβακού Λακωνίας, έγινε! To V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF) που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Οκτώβριο του 2019 και δέχθηκε τους πρώτους μαθητές του, συμπληρώνει έναν χρόνο λειτουργίας.

Το V.Lab, το σύγχρονο κέντρο STEAM (Science Technology Engineering Arts Mathematics) λειτουργεί στη Βαμβακού από τη «Vamvakou Revival» και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο του εγχειρήματος «Αναβίωσης του χωριού».

Πολλά συνέβησαν μέσα σε αυτόν τον χρόνο! Το V.Lab δέχθηκε πολλές επισκέψεις, αλλά και ταξίδεψε στη Σπάρτη, φιλοξένησε μοναδικά επιστημονικά και τεχνολογικά αυτοτελή εργαστήρια, προσέφερε δωρεάν δοκιμαστικά μαθήματα και ολοκληρωμένα προγράμματα ρομποτικής, μηχανικής, μαθηματικών, ψηφιακών δεξιοτήτων, προγραμματισμού και 3d σχεδίασης για μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές, αλλά και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος για απομακρυσμένη εργασία επισκεπτών και παραθεριστών του χωριού. Ανέστειλε τη λειτουργία του για ένα διάστημα λόγω της πανδημίας και προσάρμοσε τις υπηρεσίες του σε διαδικτυακή μορφή προσφέροντας διαδικτυακό υλικό και δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα στους μαθητές του. Μπροστά στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα, δε θα μπορούσε να μην αξιοποιηθεί ο εξοπλισμός του εργαστηρίου μηχανικής του V.Lab για καλό σκοπό! Έτσι, η «Vamvakou Revival» προχώρησε στην κατασκευή λίγων μασκών, τις οποίες και δώρισε στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης για την προστασία από την πανδημία του Covid-19.

Ύστερα, λοιπόν, από έναν χρόνο λειτουργίας, το V.Lab μετρά δεκάδες μαθήματα και επιστημονικά σεμινάρια, σημαντικές συνεργασίες, όπως με το CTY του Anatolia College, αλλά και τη NOKIA Hellas, καθώς και 422 συμμετοχές σε όλα του τα προγράμματα. Γιορτάζει, λοιπόν φέτος, τα πρώτα του γενέθλια με πέντε ενδιαφέροντα επιστημονικά και τεχνολογικά εργαστήρια για μαθητές όλων των βαθμίδων. Από τα εργαστή-ρια, δε θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν τα καρύδια!

Για τους λάτρεις της ρομποτικής ηλικίας 8-12 ετών, την Κυριακή 11/10 διεξήχθη ένα ταχύρρυθμο εργαστήριο ρομποτικής με την ομάδα ROBOT-fun της Nokia Hellas.

Για τους μικρούς εν δυνάμει επιστήμονες, μαθητές Δημοτικού & Γυμνασίου, το επετειακό πρόγραμμα του V.Lab περιλαμβάνει δύο πρωτότυπα επιστημονικά εργαστήρια. Την Κυριακή 18/10 στις 12:00, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τα καρύδια της Βαμβακούς και θα μάθουν για τα οφέλη τους στη διατροφή μας με βιωματικό τρόπο μαζί με τη Δώρα Κουρκούλη, φυσικό. «Τα σπάμε, μελετώντας δυνάμεις και εργαλεία, τα αναλύουμε, ανακαλύπτουμε τη μορφή τους μέσα από παιχνίδια, ανιχνεύουμε τα θρεπτικά συστατικά τους και βρίσκουμε τα κρυμμένα χρώματά τους», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Μια περιπέτεια γνωριμίας με τον κόσμο των επιστημών θα λάβει χώρα την Κυριακή 31/10 στις 14:00, με οδηγό το CTY Greece του Anatolia College. Oι μαθητές θα ανακαλύψουν έναν κόσμο που εκτείνεται από τη βιολογία και τη μελέτη των ζωντανών οργανισμών, τη γεωλογία και τη μελέτη του εσωτερικού της Γης ως τη μηχανική και την κατασκευή απλών μηχανών.

Η ομάδα Tech4Schools της Nokia Hellas θα βρίσκεται στη Βαμβακού την Κυριακή 25/10 στις 12:00 μμ και καλεί ενηλίκους να συζητήσουν περί καινοτομίας και εξέλιξης των δικτύων και των τεχνολογιών στον χώρο των Τηλεπικοινωνιών.

Ο γενέθλιος μήνας του V.Lab ολοκληρώνεται φιλοξενώντας, για πρώτη φορά, στις 31 Οκτωβρίου, τις εξετάσεις για τη συμμετοχή στα εξωσχολικά προγράμματα του CTY Greece (Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα παιδιά) του Κολλεγίου Ανατόλια που προσφέρει τη δυνατότητα σε μαθητές Β’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου, με υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες τους. Εγγραφές δεκτές έως τις 20 Οκτωβρίου. Περισσότερες πληροφορίες για τις εξετάσεις θα βρείτε εδώ

Για πληροφορίες/κρατήσεις πατήστε εδώ

Οι δράσεις πραγματοποιούνται, τηρώντας τις αποστάσεις και τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti