Παρατείνεται η εικαστική έκθεση για το «Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης»

Μνημείο και μνήμες» στο κτίριο της ΠΕΣ

Τρίτη, 05 Ιανουάριος 2021 12:16 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παρατείνεται η εικαστική έκθεση για το «Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης»

Λόγω της παρατεινόμενης διάρκειας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η έκθεση «Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης: Μνημείο και μνήμες», που οργανώνουν από κοινού η Πνευματική Εστία Σπάρτης, το Σωματείο «Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παναγιώτης Σταματάκης» και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας με τη στήριξη του Δήμου Σπάρτης, αποφασίστηκε πως θα παραταθεί καταρχάς μέχρι τέλους Ιανουαρίου 2021, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίσκεψη των συμπολιτών μας και των σχολείων της πόλης.

Παράλληλα, εξετάζεται ήδη η τεχνική δυνατότητα εικονικής (ψηφιακής) περιήγησης σ’ αυτήν και σύντομα θα ανακοινωθεί ο τρόπος πρόσβασης για τους ενδιαφερόμενους.

Σημειώνεται πως η έκθεση σχεδιάστηκε και πραγματοποιείται με αφορμή μεν τη δρομολόγηση της ριζικής ανακαίνισης και επανέκθεσης του ιστορικού κτιρίου του αρχαιολογικού μουσείου, χάρη, κυρίως, στην εξ’  ολοκλήρου ανάληψη της σημαντικής δαπάνης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Φιλοδοξεί, όμως, να αποτελέσει μια παρέμβαση στο δημόσιο διάλογο που (έπρεπε να) γίνεται τόσο γι’ αυτό καθεαυτό το θέμα του μουσείου, όσο και για τη μνήμη της πόλης για ένα πολλαπλώς σημαντικό τοπόσημο του ιστορικού της κέντρου.

Στις ενότητες της έκθεσης γίνονται, μεταξύ άλλων, αναφορές στην ίδρυση της νέας Σπάρτης και τις σχέσεις με τα υλικά κατάλοιπα του αρχαίου παρελθόντος της, στη μέριμνα για τις αρχαιότητες και τους ανθρώπους που συνδέθηκαν μ’ αυτήν, στην ίδρυση, κατασκευή και εξέλιξη του κτηρίου του αρχαιολογικού μουσείου, στο σχεδιασμό και την εξέλιξη του δημοτικού κήπου, καθώς και τις αποτυπώσεις του στην κοινωνική ζωή της πόλης, αλλά και στις πολύχρονες διεκδικήσεις για τη συντήρηση και αναβάθμιση του μουσείου μέχρι την πρόσφατη εξέλιξη για την προοπτική της νέας φάσης ζωής του.

Η έκθεση αναπτύσσεται τόσο στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Αλέξανδρος Κουρής», όσο και στην αίθουσα εκδηλώσεων «Γεώργιος Περδικλώνης» στη Στέγη της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου). Ώρες επίσκεψης: Καθημερινά 17:30-20:30.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών