Ανοίγει ο δρόμος για σχολή Υφαντικής στο Γεράκι

Εκπαίδευση μέσω ΚΕΚ εξήγγειλε ο Νίκας, μουσείο ο Βέρδος -  Ικανοποιημένος ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής

Παρασκευή, 05 Φεβρουάριος 2021 07:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανοίγει ο δρόμος για σχολή Υφαντικής στο Γεράκι

Αναγνωρίζοντας ως πολύ σημαντικό στοιχείο την -από το 2019- εγγραφή της προαιώνιας Υφαντικής Τέχνης Ορθού Αργαλειού του Γερακίου στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (Unesco), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών, εδώ και ένα χρόνο καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την εκπαίδευση νέων υφαντών/ριών, «δεδομένου ότι η τέχνη τείνει να εξαλειφθεί από τον τόπο», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Για τον σκοπό αυτό, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου έχουν  πραγματοποιήσει μια σειρά συζητήσεων με όλα τα σωματεία του χωριού, καθώς και  συναντήσεις με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, έχουν γίνει τρείς συναντήσεις  με τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θεόδωρο Βερούτη, δύο συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και δύο συναντήσεις με τον δήμαρχο Ευρώτα κ. Δήμο Βέρδο.

Όπως αναφέρει ο σύλλογος, «ο κ. περιφερειάρχης εκδήλωσε το αμέριστο ενδιαφέρον του στην πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών για υλοποίηση εκπαίδευσης νέων υφαντών/ριών, συνολικής χρονικής διάρκειας 120 ωρών. Προέβη δε στην υπόσχεση ότι η περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου τη δράση που συνίσταται στην κατασκευή 15  αργαλειών εκπαιδευομένων, 1 αργαλειό της διδάσκουσας την τέχνη, αγορά των απαραίτητων αναλωσίμων (νημάτων κλπ). Το συνολικό κόστος των παραπάνω ανέρχεται στα 20.000 ευρώ». Κατά τις σχετικές συνομιλίες, αλλά και σε πρόσφατη δήλωσή του στα λακωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Π. Νίκας έδωσε και την προοπτική η εκπαίδευση υφαντών/ριών να συνεχιστεί σε βάθος πενταετίας και να παρέχεται από Κέντρο Εκπαιδευτικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) που θα ιδρυθεί στο Γεράκι.

Στις αντίστοιχες συζητήσεις, όπως σημειώνει ο σύλλογος, «ο δήμαρχος κ. Δήμος Βέρδος, διατύπωσε την πρόθεση του Δήμου Ευρώτα για αγορά κτηρίου στο κέντρο του Γερακίου και τη μετατροπή του σε Μουσείο Υφαντικής Τέχνης με συμβατικά και ψηφιακά εκθέματα. Στην πολύ αξιόλογη αυτή πρόταση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών δεν θα μπορούσε παρά να υπερτονίσει ότι το Γεράκι έχει ανάγκη από έναν τέτοιο, ζωντανό όμως, πολιτιστικό οργανισμό όπου θα προβάλλεται με επιστημονικό τρόπο η ιστορία μιας τέχνης αιώνων».

Τέλος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών γνωστοποιεί πως στις προτάσεις του για τον εορτασμό των 200 χρόνων  από την Επανάσταση του 1821 έχει εντάξει και την υφαντική τέχνη,  δεδομένου ότι τεκμήρια αυτής -αναγόμενα στην Τουρκοκρατία και την Επανάσταση-   υπάρχουν στο χωριό. «Έτσι, εδώ και 6 μήνες, λένε τα μέλη του συλλόγου, βρισκόμαστε σε συνεχή -δια ζώσης και τηλεφωνική- επικοινωνία με την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο για τις επετειακές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, κ. Μαργαρίτα Σπυριδάκου. Κατά την ξενάγηση της κ. Σπυριδάκου από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούλιο αναφέρθηκαν τα ευρήματα της υφαντικής τέχνης στην Ακρόπολη των Αρχαίων Γερονθρών, στο Μεσαιωνικό Κάστρο του Γερακίου, όπως και οι 3 βραβεύσεις των υφαντών κιλιμιών στη Βιέννη (1873), στο Ζάππειο (1888) και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (1932)».

Καταλήγοντας, ο σύλλογος υποστηρίζει: «Εν κατακλείδι, σημαντικοί φορείς βρίσκονται στο πλευρό του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών για την ανάδειξη μιας σπουδαίας Τέχνης που πρέπει να μην χαθεί. Το ενεργό ενδιαφέρον και η συμπαράσταση της Ένωσης των Απανταχού Γερακιτών, δε, του ιστορικού σωματείου του τόπου μας, εκδηλώνεται διαρκώς.

Αποδίδουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας προς όλους τους παραπάνω φορείς και πρόσωπα και ευχόμαστε όλες οι προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι να ευοδωθούν».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia