Πρωτοβουλία καταγράφει την αντιρατσιστική τέχνη δρόμου

Σε κάθε γειτονιά του κόσμου

Σάββατο, 06 Φεβρουάριος 2021 10:36 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πρωτοβουλία καταγράφει την αντιρατσιστική τέχνη δρόμου

Μια νέα βάση δεδομένων που δημιούργησαν φοιτητές από τη Μινεσότα των ΗΠΑ θα συγκεντρώνει αντιρατσιστικά έργα της τέχνης δρόμου (street art) σε όλο τον κόσμο, ενώ φέρει τον τίτλο «Urban Art Mapping George Floyd and Anti-Racist Street Art». 

Από τις διαμαρτυρίες έως τον αγώνα για την κατάρριψη ενός συστήματος δικαιοσύνης με ρατσιστικό υπόβαθρο, ένα παγκόσμιο κίνημα απαιτεί κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα. Η οργή, η λύπη, η ελπίδα αποτυπώνονται στα street art έργα που κοσμούν γειτονιές, κεντρικούς, δρόμους και καταστήματα. Αυτά τα έργα είναι η αποτύπωση της ανάγκης για αλλαγή.

Μελετητές και φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο St. Thomas στο St. Paul, στη περιοχή Μινεσότα, δημιούργησαν τη βάση δεδομένων με όνομα «Urban Art Mapping George Floyd and Anti-Racist Street Art». Στόχος είναι αυτή η πλατφόρμα να συγκεντρώσει αντιρατσιστικά έργα street art, σε κάθε χώρα, σε κάθε γειτονιά αυτού του κόσμου. Το υλικό που θα συλλεχθεί, θα έχει και ιστορική σημασία πέρα από πολιτική και καλλιτεχνική, καθώς θα μπορεί και να μελετηθεί.

Την εμφάνιση τους κάνουν τοιχογραφίες που έχουν δημιουργηθεί από ομάδες επαγγελματιών καλλιτεχνών,  αλλά και graffity πιο underground. Αυτή η συλλογή αποτελεί την απάντηση μέσω της τέχνης στον φυλετικό ρατσισμό, αλλά και στην αδικία και ασυδοσία γενικότερα. Μπορείτε να δείτε υλικό αλλά και πληροφορίες στο επίσημο site της πρωτοβουλίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia