Βαδίζει προς το «φως» το Ιερό Αμυκλαίου Απόλλωνος

Εργασίες ύψους 530.000 ευρώ στον αρχαιολογικό χώρο

Παρασκευή, 12 Μάρτιος 2021 14:37 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βαδίζει προς το «φως» το Ιερό Αμυκλαίου Απόλλωνος

Συνολικού προϋπολογισμού 3.005.000 ευρώ είναι 7 νέες πράξεις πολιτιστικών παρεμβάσεων στην Πελοπόννησο που, με απόφαση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, εντάχθηκαν στον άξονα προτεραιότητας 3.Προστασία του περιβάλλοντος – μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον» του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Πελοποννήσου.

Στόχος των παρεμβάσεων είναι η προστασία και η ανάδειξη επιλεγμένων χώρων και μνημείων, σύμφωνα  με τις διεθνείς απαιτήσεις, για την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση σημαντικών τόπων και μνημείων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναμένεται δε να συμβάλλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας και στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού των συγκεκριμένων περιοχών.

Το εγχείρημα για το Ιερό
στην Αγ. Κυριακή Αμυκλών

Μεταξύ των παρεμβάσεων, που εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, συγκαταλέγεται μια τοποθεσία της Λακωνίας με ισχυρό ιστορικό υπόβαθρο, που «αναζητεί» εδώ και χρόνια την ευκαιρία επαφής με το σπουδαίο παρελθόν της.

Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού Αμυκλαίου Απόλλωνα στην Αγία Κυριακή Αμυκλών, όπου θα υλοποιηθεί έργο προστασίας, διαμόρφωσης και ανάδειξης με προϋπολογισμό 530.000 ευρώ και δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Με το συγκεκριμένο έργο αναμένεται ότι θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα προσβασιμότητας και αναγνωρισιμότητας του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος θα αποδοθεί στους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των Ατόμων με Αναπηρία, πλήρως διαμορφωμένος για περιήγηση. Επίσης, θα αποκατασταθεί ο ναός της Αγίας Κυριακής (τοιχοποιίες, στέγη, ξύλινο στέγαστρο, κουφώματα, κ.ά.).

Το ερευνητικό πρόγραμμα
Το ενδιαφέρον για το ιερό των Αμυκλών, που μπορεί αδίστακτα να θεωρηθεί ως το πλέον εντυπωσιακό αλλά και αινιγματικό αρχιτεκτόνημα του τέλους της αρχαϊκής εποχής, έχει εκδηλωθεί από έναν μεγάλο αριθμό ερευνητών ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Από το 2005 ο αείμνηστος Καθηγητής Άγγελος Δεληβορριάς και ο αρχαιολόγος Δρ. Σταύρος Βλίζος, με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και τη συνεργασία του Καθηγητή Μανόλη Κορρέ, των αρχιτεκτόνων Μαρίας Μαγνήσαλη και Θεμιστοκλή Μπιλή και μιας πλειάδας από επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, έθεσαν σε εφαρμογή ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μελέτης και έρευνας του ιερού, υπό την εποπτεία της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει ως στόχο του την επίλυση μιας σειράς από προβλήματα που εξακολουθούν να σκοτίζουν την εικόνα του ιερού. Στοχεύει, επίσης, την πλήρη αποκάλυψη του περιβόλου, την επιφανειακή διερεύνηση τμημάτων που δεν έχουν εξερευνηθεί κατά το παρελθόν, την αύξηση των αρχιτεκτονικών μελών, πολλά από τα οποία είναι εντοιχισμένα σε βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της περιοχής, τη συνολική δημοσίευση των πορισμάτων και την τελική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

NIKOLAROS
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti