Στην τελική ευθεία η «Οικία της Ευρώπης» (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο μουσείο ψηφιδωτών της Σπάρτης - Ορόσημο ο Μάιος για τα εγκαίνια του χώρου

Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021 08:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στην τελική ευθεία η «Οικία της Ευρώπης» (ΦΩΤΟ)

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται το έργο ανακατασκευής – ανάδειξης της «Οικίας της Ευρώπης», που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κ. Παλαιολόγου και Διοσκούρων στη Σπάρτη. Στον χώρο, που λίαν συντόμως θα λειτουργήσει ως μουσείο ψηφιδωτών, διενεργούνται εργασίες συντήρησης-αποκατάστασης και διαμόρφωσης του εσωτερικού των εγκαταστάσεων, αλλά και διαπλάτυνσης του πεζοδρομίου που καλύπτει περιμετρικά το κτίριο. Στόχος είναι, όπως γνωστοποιήθηκε σε συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Σπάρτης Π. Δούκα, η ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός του προσεχούς διαστήματος, ώστε να τελεστούν τα εγκαίνια στα μέσα ή ακόμα και στις αρχές Μαΐου.

Οι παρεμβάσεις αφορούν σε ανάπλαση των αιθουσών του κτιρίου στο οποίο φιλοξενούνται τα περίφημα ψηφιδωτά «Αρπαγή της Ευρώπης» και ο «Ορφέας γοητεύει τα άγρια ζώα», ώστε ο χώρος να καταστεί επισκέψιμος και σημείο πολιτιστικής και τουριστικής αναφοράς για την πόλη.

Μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε στον «ΛΤ» ο αντιδήμαρχος  Τεχνικών Έργων και Υπηρεσιών Δόμησης Δ. Σπάρτης, Δημήτρης Καπονικολός, θα δημιουργηθούν κατάλληλες ανοίγματα-προθήκες όπου θα τοποθετηθούν αλεξίσφαιροι υαλοπίνακες και από εκεί οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρούν τα μνημεία. Παράλληλα, διαμορφώνονται και οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι για τις ανάγκες προσωπικού και κοινού.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, που έχει εκπονηθεί από τους κκ Μαρία Μαγνήσαλη και  Θεμιστοκλή Μπιλή, στόχος είναι η ανάδειξη και προστασία του χώρου και των πολιτιστικών μνημείων, καθώς και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την πρόσβαση στον χώρο.

Σημειώνεται πως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει ανακοινώσει δωρεά προϋπολογισμού 311.000 ευρώ για την ανάδειξη της «Οικίας της Ευρώπης».

sparti anabathmisi tou arxaiologikou mouseiou kai anadeiksi tis oikias tis europis

Τα ευρήματα
που αναζητούσαν «φως»
Οι εγκαταστάσεις, συνολικού εμβαδού 1.800 τμ, αποτελούν απαλλοτριωμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού, ακίνητα ιδιοκτησίας Φουστάνου – Μουραμπά, όπου αποκαλύφθηκαν ρωμαϊκής εποχής ψηφιδωτά δάπεδα με θέματα την «Αρπαγή της Ευρώπης» και «Ο Ορφέας γοητεύει τα άγρια ζώα». Οι εν λόγω θησαυροί ανακαλύφτηκαν πριν από 149 χρόνια, το 1872,  στον κήπο της οικίας, σε βάθος μισού μέτρου. Στη συνέχεια, καταγράφηκαν από τον αρχαιολόγο Παναγιώτη Σταματάκη και μελετήθηκαν για πρώτη φορά το 1874 από τον Γερμανό Χίρσφελντ. Ακολούθησε λεπτομερής περιγραφή από τους Ντρέσσελ και Μιλχόφερ, οι οποίοι δημοσίευσαν για πρώτη φορά τη λεπτομερή περιγραφή των εκθεμάτων της συλλογής του αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης.

Σκοπός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας είναι η μεταφορά στις εγκαταστάσεις και άλλων ψηφιδωτών που βρίσκονται αποθηκευμένα στο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης.

Το έργο προβολής και ανάδειξης των ψηφιδωτών της Σπάρτης ξεκίνησε με πρωτοβουλία του τέως υπουργού Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος είναι πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Φίλοι των Ψηφιδωτών της Σπάρτης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti