«Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης: Μνημείο & Μνήμες»

Γνωρίστε την ιστορία του πρώτου επαρχιακού ελληνικού μουσείου - Διαδικτυακά τα εγκαίνια της έκθεσης

Τετάρτη, 21 Απρίλιος 2021 08:08 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης: Μνημείο & Μνήμες»

Μια ιδιαίτερα πρωτότυπη έκθεση με θέμα «Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης: Μνημείο και Μνήμες» φιλοξενείται στους χώρους της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης.

Το απόγευμα της Κυριακής 18 Απριλίου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων, πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά τα εγκαίνια της έκθεσης. Τους διαδικτυακούς καλεσμένους καλωσόρισε το μέλος της Πνευματικής Εστίας, αρχιτέκτονας κ. Γιώργος Γιαξόγλου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας κ. Βασίλης Γεωργιάδης, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, η προϊσταμένη της ΕΦΑΛΑΚ κ. Ευαγγελία Πάντου και η αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δ. Σπάρτης κ. Γεωργία Δεδεδήμου. 

Το πρωινό της Κυριακής, ο «Λακωνικός Τύπος» βρέθηκε και ξεναγήθηκε στους χώρους της πραγματικά ενδιαφέρουσας έκθεσης.

Μέσα από την έκθεση αναδεικνύεται η ιστορική μνήμη ενός εμβληματικού τοπόσημου της σύγχρονης Σπάρτης, η εξέλιξή του στο χρόνο και η σχέση του με την πόλη και τους κατοίκους της, μέσα στο διάστημα των τελευταίων 150 περίπου ετών. Η περιήγηση στους χώρους της έκθεσης δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της τοπικής κοινωνίας αλλά και στους φίλους της Σπάρτης να ενημερωθούν για τις δράσεις και τις προσπάθειες που έχουν γίνει διαχρονικά για την προστασία, την ανάδειξη και την έκθεση των αρχαιοτήτων της ιστορικής μας πόλης. 

Η έκθεση ξεκινά από τον υπόγειο χώρο του εντευκτηρίου με μια σύντομη παρουσίαση της εξέλιξης της νέας πόλης της Σπάρτης, από τα τέλη του 1828 μέχρι και σήμερα. Μέσα από ένα σύντομο φωτογραφικό ιστορικό, ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί την ανίδρυση της νέας πόλης, τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής της από το 1834 έως το 1870 αλλά και την περίοδο από τις αρχές του 1900 έως και σήμερα. 

Screenshot 8

 

Στη δεύτερη ενότητα, συναντάμε την εξέλιξη του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, με αντίγραφα από τα πρωτότυπα σχέδια του Γεωργίου Κατσαρού και με αναφορές και φωτογραφίες από τις διάφορες παρεμβάσεις και επεκτάσεις του κτιρίου.

Οι «Άνθρωποι του Μουσείου», δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από την έκθεση. Έτσι στην τρίτη ενότητα, γνωρίζουμε τους εφόρους, τους επιμελητές, τους συντηρητές, τους αρχαιοφύλακες και όλους όσοι εργάστηκαν για την εύρυθμη λειτουργία του τα χρόνια που πέρασαν.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον ιδρυτή του Μουσείου και θεματοφύλακα των αρχαιοτήτων της Σπάρτης Παναγιώτη Σταματάκη και στους δυο Επιμελητές Αρχαιοτήτων που είχαν υπηρετήσει το Μουσείο και οι οποίοι ανακηρύχθηκαν σε Ακαδημαϊκούς, τον Χρύσανθο Χρήστου και τον Άγγελο Δεληβοριά.

Ακολούθως, παρουσιάζονται οι εκθέσεις του Μουσείου διαχρονικά. Γίνεται αναφορά στις αρχαιότητες και την προστασία τους και στο πως, από τις άτυπες αρχαιολογικές συλλογές, φθάσαμε στις αρχές του 20ου αιώνα στη βασική συλλογή του Μουσείου. Ακολουθούν αναφορές στη δομή της έκθεσης από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και το 2020. 

Η έκθεση συνεχίζεται στον ισόγειο χώρο του εντευκτηρίου με την πέμπτη ενότητα, η οποία εστιάζει στον κήπο του Μουσείου. Σχέδια, κείμενα, φωτογραφίες τεκμηρίων, πως και πότε διαμορφώθηκε ο κήπος, αλλά και εικόνες από τις εκδηλώσεις που κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί στον κήπο του. 

Screenshot 2

Στη μακρά ιστορία ενός ονείρου και μιας απαίτησης για Νέο Σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο είναι αφιερωμένη η έκτη ενότητα της έκθεσης. Γίνεται εκτενής αναφορά στα προβλήματα του Μουσείου και στις διάφορες παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους, με αντίστοιχη παρουσίαση ενδεικτικών δημοσιευμάτων από τον τοπικό τύπο. Η ενότητα αυτή, ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της έκθεσης «Αθήνα-Σπάρτη» και του 1ου Βραβείου του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.

Η περιήγηση ολοκληρώνεται με μία ενότητα-αναφορά στην «Πρωτοβουλία για τη Λακωνία» του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται παρουσίαση του έργου της «Οικίας της Ευρώπης» και της δομής και του βασικού περιεχομένου της νέας μουσειολογικής μελέτης για την αναβάθμιση του υφιστάμενου μουσείου της Σπάρτης, με φωτογραφίες χαρακτηριστικών εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου. 

Η έκθεση αποτελεί ένα εργαλείο γνώσης για τον κάθε Σπαρτιάτη, καθώς βοηθά καταλυτικά τις νεότερες γενιές να ανακαλύψουν πτυχές της ιστορίας του τόπου που αγνοούν, ενώ συντηρεί τις μνήμες των μεγαλύτερων.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν εξαιτίας της πανδημίας, οι πόρτες της έκθεσης για επισκέψεις δια ζώσης θα παραμείνουν κλειστές. Ωστόσο, οι διοργανωτές ευελπιστούν ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν στο κοινό να την επισκεφθεί στο άμεσο μέλλον.
Μέχρι τότε, παρέχουν σε όλους μας τη δυνατότητα να περιηγηθούμε εικονικά στην έκθεση μέσα από το link: https://my.matterport.com/show/?m=ieKSN3ixRuJ

Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Πνευματική Εστία Σπάρτης, η ΕΦΑΛΑΚ και το σωματείο «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης - Παναγιώτης Σταματάκης», με την οικονομική στήριξη του Δήμου Σπάρτης και της «Atlantic Bulk Carries Managment» της οικογένειας Κουμάνταρου.

Τη συλλογή και επεξεργασία του υλικού είχαν οι Γιώργος Γιαξόγλου, Χαρά Γιαννακάκη, Βασίλης Γεωργιάδης και Μαρία Τσούλη, με την τεχνική υποστήριξη του Γιάννη Βούλγαρη.

 

1 Archaeological Museum of Sparta