«Περί καμπαναριών ο λόγος»: Διαδικτυακή ομιλία του Γ. Γιαξόγλου

Τρίτη, 21 Σεπτέμβριος 2021 14:46 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Περί καμπαναριών ο λόγος»: Διαδικτυακή ομιλία του Γ. Γιαξόγλου

Συνεχίζοντας τις διαδικτυακές εκδηλώσεις της η Πνευματική Εστία Σπάρτης διοργανώνει ομιλία του αρχιτέκτονα και μέλους του ΔΣ της ΠΕΣ, Γιώργου Γιαξόγλου, με θέμα «Περί καμπαναριών ο λόγος».

Η δράση θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:00 μμ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθήσουν μέσα από την εφαρμογή ΖΟΟΜ.
Meeting ID: 837 4066 3747
Passcode: 982741

Ο ρόλος και η σημασία
των καμπαναριών
Τα καμπαναριά ή κωδωνοστάσια, εκτός από την σημασία που έχουν στην λειτουργία της Εκκλησίας αποτελούν και ένα χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στοιχείο των χριστιανικών ναών. Είτε σε πυργοειδείς κατασκευές (καμπαναριά – πύργοι), είτε σε απλούστερες προεκτάσεις των τοίχων κυρίως πάνω από την κεντρική είσοδο (τοξωτά καμπαναριά) , είτε τέλος στα δίδυμα καμπαναριά των νεότερων ναών, φέρουν στα ψηλότερα τμήματά τους την καμπάνα ή τις καμπάνες.

Ο ήχος της καμπάνας αποτελούσε μέσο ενημέρωσης. Εκτός από την υπενθύμιση των ωρών λειτουργίας των ναών, ενημέρωναν τους κατοίκους με το διακεκομμένο, λυπητερό, χτύπημά τους για τους θανάτους των συγχωριανών. Με το συνεχές, βίαιο, χτύπημα ξεσήκωναν τους κατοίκους και τους ενημέρωναν ότι κάτι κακό συμβαίνει, φωτιά ή κάτι άλλο. Με το ρολόι που τοποθετήθηκε στα καμπαναριά τα νεότερα χρόνια, ενημερώνονταν οι κάτοικοι του χωριού και των πόλεων για την ώρα.

Όπως εξηγεί ο κ. Γιώργος Γιαξόγλου, «με αφορμή μία ανάρτηση που είχα κάνει στο Facebook με την φωτογραφία ενός καμπαναριού είδα ότι “άρεσε”. Το γεγονός αυτό μου κέντρισε το ενδιαφέρον και αποφάσισα να ετοιμάσω μία ομιλία με θέμα “Περί καμπαναριών ο λόγος”. Στην ομιλία θα αναφερθώ κατ’ αρχήν στις καμπάνες, πότε εμφανίστηκαν αλλά και το κυριότερο πότε άρχισαν να χρησιμοποιούνται στην Χριστιανική Εκκλησία. Στη συνέχεια θα δούμε την εξέλιξη και την τυπολογία των καμπαναριών κατά τις διάφορες ιστορικές περιόδους. Η ομιλία θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση εικόνων με χαρακτηριστικά καμπαναριά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti