Παρουσιάστηκε η δράση του οπλαρχηγού Ι. Μερεκούλια

Από τον Γορτυνιακό Σύνδεσμο Σπάρτης

Παρασκευή, 23 Σεπτέμβριος 2022 12:31 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παρουσιάστηκε η δράση του οπλαρχηγού Ι. Μερεκούλια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Ο οπλαρχηγός του 1821 Ιωάννης  Μερεκούλιας», που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης «Ο Άγιος Ευθύμιος ο Νέος», την Τετάρτη 21/9 στην κατάμεστη φιλόξενη αίθουσα του ενοριακού κέντρου του ΙΝ Οσίου Νίκωνος Σπάρτης.

Ομιλητής ήταν ο δάσκαλος, ιστορικός ερευνητής, λαογράφος και αρθρογράφος, Ευάγγελος  Μητράκος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του προέδρου των Γορτυνίων της Σπάρτης, Ιωάννη Μητράκου, ο οποίος ευχαρίστησε έναν προς ένα όλους όσοι συνετέλεσαν στην πραγματοποίησή της και διάβασε το επαινετικό ευχετήριο μήνυμα του βουλευτή Λακωνίας ΝΔ, Νεοκλή Κρητικού. Ιδιαιτέρως, τέλος, ευχαρίστησε τον μουσικολόγο, καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Σπάρτης, Παναγιώτη Χρόνη, που δέχθηκε να πλαισιώσει μουσικά την εκδήλωση με την παραδοσιακή χορωδία του.

Ακολούθησε η εμπεριστατωμένη ομιλία του Ευαγγέλου Μητράκου, ο οποίος με γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση ενός άγνωστου έως σήμερα οπλαρχηγού του 1821, ο οποίος έλαβε μέρος σε όλες τις σημαντικές μάχες της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Ο Ιωάννης Μερεκούλιας, με καταγωγή από το χωριό Λευκάσιο (Τσορωτά) της νοτιοανατολικής Αχαΐας, ήρθε κι εγκαταστάθηκε στις Κολλίνες Αρκαδίας, συγκροτώντας δικό του ένοπλο σώμα με το οποίο συνέδραμε τις δυνάμεις του Παναγιώτη Γιατράκου. Μετά την απελευθέρωση έλαβε κτήματα του δημοσίου στην περιοχή της Πελλάνας, όπου έζησε μέχρι τον θάνατό του, αφήνοντας τούς απογόνους του της μεγάλης οικογένειας των Μερεκουλαίων.

Στη συνέχεια η παραδοσιακή χορωδία με χοράρχη τον Παναγιώτη Χρόνη και με συνοδεία μουσικού οργάνου απέδωσε τρία δημοτικά τραγούδια εκείνης της αξέχαστης εποχής, που τα σιγοτραγούδησαν μαζί όλοι οι παριστάμενοι.

Η εκδήλωση τελείωσε με σύντομο χαιρετισμό του απογόνου του οπλαρχηγού, Γιάννη Μερεκούλια, που αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο αναζήτησε και βρήκε όλα τα στοιχεία που αφορούσαν τον ηρωικό πρόγονό του.

Χαιρετισμούς απεύθυναν, επίσης, ο δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, καθώς και ο τέως υφυπουργός Άμυνας και βουλευτής Λακωνίας ΝΔ, Θανάσης Δαβάκης.

Την εκδήλωση επισφράγισε με τον μεστό περιεχομένου λόγο του ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, που επαίνεσε τον ομιλητή και τον οργανωτή Γορτυνιακό Σύνδεσμο Σπάρτης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti