«Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης» στη Μεσσηνία

Συμπράττουν οι Δήμοι Αν. Μάνης και Σπάρτης

Παρασκευή, 20 Ιανουάριος 2023 08:41 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης» στη Μεσσηνία

Το πρώτο «Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης» στην Ελλάδα δημιουργούν το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας σε συνεργασία με 21 ιστορικούς δήμους της Πελοποννήσου και τη βοήθεια του Δήμου Πύλου Νέστορος, στον ιστορικό οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων.

Στο εν λόγω πάρκο θα σταλεί και θα φυτευτεί ένα δέντρο από κάθε δήμο, που ταυτίζεται με την φυσική κληρονομιά της γεωγραφικής περιοχής του, δημιουργώντας ένα εμβληματικό τόπο με 21 Δέντρα Ελευθερίας. 

Παράλληλα, στην είσοδο του πάρκου θα τοποθετηθεί ειδική πινακίδα με ιστορικό χάρτη της Πελοποννήσου, όπου θα επισημαίνονται οι τόποι καταγωγής των δέντρων και θα αναπτύσσονται «21 Μικρές Ιστορίες Ελευθερίας» της Ελληνικής Επανάστασης που έλαβαν χώρα στις περιοχές των συμμετεχόντων δήμων.

Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα ιστορικό ψηφιδωτό σημαντικών γεγονότων που εξελίχθηκαν στην Πελοπόννησο κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη του πάρκου να έχει μια συνολική εικόνα για την ανθρωπογεωγραφία της Επανάστασης στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στόχος είναι το πρώτο «Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης» στην Ελλάδα να εγκαινιαστεί την 3η Μαρτίου 2023, ημέρα που έλαβε χώρα η πρώτη πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων στην περιοχή όπου αναπτύσσεται το πάρκο.

Πρόκειται για τη Μάχη Κάτω Μηναγίων που έγινε στις 3 Μαρτίου 1825 και η οποία πρόσφατα χαρακτηρίστηκε δημόσια εορτή τοπικής σημασίας με απόφαση της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από πλευράς Λακωνίας, οι δήμοι που θα συμπράξουν και θα έχουν ενεργό συμβολή στην επετειακή δράση και τη δημιουργία του πρώτου «Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης» στην Ελλάδα είναι οι Δήμοι Ανατολικής Μάνης και Σπάρτης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση