«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης

Η προκήρυξη του νέου προγράμματος

Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2023 10:04 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος εκδηλώσεων και δράσεων το καλοκαίρι του 2022, ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) επιστρέφει το 2023, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Ο θεματικός άξονας των εκδηλώσεων του 2023 είναι η αφύπνιση του κοινωνικού συνόλου για την κλιματική κρίση. Η Εθνική Λυρική Σκηνή αναλαμβάνει τη διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ.

Το καλοκαίρι του 2022, η τρίτη διοργάνωση του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» προσέφερε ένα ευρύ φάσμα 138 εκδηλώσεων σε 66 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα, με στόχο τη σύνδεση και την όσμωση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία, αλλά και την ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων. Η ανταπόκριση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022» έδωσε τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν νέα έργα πάνω στον θεματικό άξονα Επέτειος Μνήμης - 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, και παράλληλα προσέλκυσε το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την επικράτεια, στηρίζοντας παράλληλα τις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «το 2023, ο θεσμός εστιάζει στο μείζον πρόβλημα, για το παρόν και μέλλον του πλανήτη, την κλιματική κρίση και τις συντριπτικές συνέπειές της, όχι μόνο στη ζωή όλων μας, αλλά και στο πολιτιστικό απόθεμα, υλικό και άυλο. Οι προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας για τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις του φαινομένου, η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο, οι δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, απαιτεί εγρήγορση». Στο πλαίσιο αυτό, η φετινή διοργάνωση του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» καλεί καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν νέα έργα πάνω στον προβληματισμό αυτό, με αναγνώσεις που δεν περιορίζονται στην αναπαραγωγή δυστοπικών προβλέψεων, αλλά θέτουν ερωτήματα για μια σφαιρική θεώρηση του φαινομένου.

Το πρόγραμμα τού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023» θα συγκροτηθεί από τις προτάσεις, οι οποίες θα επιλεγούν από Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης που απευθύνεται σε πολιτιστικούς φορείς, που λειτουργούν με τη μορφή Αστικών μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών (ΑΜΚΕ).

Οι προτάσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων (https://drasis.culture.gr/index.php/allofgreeceoneculture-gno) από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 έως και τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023.
Κάθε πρόταση πρέπει να συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους έξι τομείς:
- Μουσική (όλα τα είδη: κλασική, σύγχρονη, παραδοσιακή κτλ.)  
- Θέατρο (όλα τα είδη: πρόζα, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών κλπ)  
- Χορό (όλα τα είδη: κλασικός, σύγχρονος κλπ). Απαιτείται πρωτότυπη μουσική ή διασκευή/παράφραση ήδη υπάρχουσας μουσικής
- Μουσικό θέατρο (απαιτείται πρωτότυπη μουσική)  
- Εικαστικές τέχνες /performance  (όλα τα  είδη: ζωγραφική,  γλυπτική, φωτογραφία κτλ.)
- Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti