Η διαχρονικότητα του προσφυγικού ζητήματος σε ομιλία στο Μουσείο Ελιάς & Λαδιού

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου

Τετάρτη, 13 Σεπτέμβριος 2023 09:19 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η διαχρονικότητα του προσφυγικού ζητήματος σε ομιλία στο Μουσείο Ελιάς & Λαδιού

Το διαχρονικό φαινόμενο της εισροής προσφύγων στην Ελλάδα πραγματεύεται η ομιλία με θέμα «Η διαχρονικότητα του προσφυγικού ζητήματος στη νεότερη ελληνική ιστορία», που θα πραγματοποιήσει ο Δρ. Ιστορίας, Νίκος Ανδριώτης, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη.

Η εκδήλωση που θα διεξαχθεί την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 μμ, «αποκρυπτογραφεί»  τις συνέπειες της μετανάστευσης για το κράτος, τους γηγενείς κατοίκους και φυσικά τους ίδιους τους εκπατρισμένους. Παράλληλα, εξετάζεται η ταχύτητα της ενεργοποίησης του κρατικού μηχανισμού μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή για την περίθαλψη και αποκατάσταση των προσφύγων.

Η εκδήλωση οργανώνεται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Βήματα βαριά. Μικρασία ’22», η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή. 

Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ), περιλαμβάνει έργα που δημιούργησαν οι εικαστικοί Ιωάννα-Μαρία Γιακουμάκη και Φωτεινή Παναγιωτοπούλου, εμπνευσμένα από τις προσωπικές ιστορίες δύο Λακώνων, οι οποίοι συμμετείχαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία, του Αγγελή Σταυρόπουλου (1901-1950) από τη Ρηχειά, και του Αθανάσιου Μπαγιώκου (1892-1979) από την Αναβρυτή.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν, ωστόσο είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το μουσείο στο τηλέφωνο 2731089315 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

NIKOLAROS
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti