«Υιοθετήθηκαν» από μαθητές τα αρχαία θέατρα Σπάρτης και Γυθείου

Πολύτιμες γνώσεις και αξίες εμφύσησε η δράση του «Διαζώματος»

Παρασκευή, 15 Σεπτέμβριος 2023 15:19 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Υιοθετήθηκαν» από μαθητές τα αρχαία θέατρα Σπάρτης και Γυθείου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», που οργανώνει το Σωματείο «Διάζωμα», εγκρίθηκε για 9η συνεχή χρονιά από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η ανταπόκριση για την υλοποίηση του προγράμματος υπήρξε μεγάλη. Το «αγκάλιασαν» σχολεία από τον Έβρο έως τα Ιωάννινα και από τη Θεσσαλονίκη έως τα Χανιά, το δε παραγόμενο έργο ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Συγκεκριμένα, η δράση αναπτύχθηκε σε 42 σχολικές μονάδες στους νομούς: Αττικής, Ευβοίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας, Άρτας, Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Έβρου, Μαγνησίας, Δωδεκανήσου και Χανίων.

Χώροι θέασης και ακρόασης που «υιοθετήθηκαν», μεταξύ άλλων, ήταν: τα αρχαία θέατρα της Σπάρτης και του Γυθείου στη Λακωνία, του Δίου στην Πιερία, των Φιλίππων στην Καβάλα, της Ηφαιστίας στη Λήμνο, της Καρθαίας στην Κέα, της Δωδώνης στον νομό Ιωαννίνων, το μικρό θέατρο Αμβρακίας στον νομό Άρτας, των Δελφών στη Φωκίδα, της Χαιρώνειας στη Βοιωτία, της Σικυώνος στην Κορινθία, του Άργους στην Αργολίδα, των Φθιωτίδων Θηβών στη Μαγνησία, τα θέατρα της Λάρισας (μεγάλο και μικρό), της Μαρώνειας στη Ροδόπη, της Ερέτριας στην Εύβοια, της Θάσου, οι χώροι θέασης και ακρόασης της Κω, οι βαθμίδες στην Κάμειρο της Ρόδου και το αρχαίο θέατρο Λίνδου. Επίσης στη Ρόδο, το θέατρο Απτέρας στον νομό Χανίων, το Τελεστήριο της Ελευσίνας, τα ρωμαϊκά ωδεία στη Θεσσαλονίκη, στη Νικόπολη Πρεβέζης και της αρχαίας Κορίνθου.

Εκτός των άλλων, μοναδική εμπειρία και απόλαυση βίωσαν οι μαθητές/τριες από την επιτέλεση δρωμένων εντός χώρων θέασης και ακρόασης, με την άδεια των Εφορειών Αρχαιοτήτων, είτε πρόκειται για παραστάσεις τραγωδιών είτε για εκφραστικές αναγνώσεις ποιημάτων.

Στη Λακωνία, το 1ο Γυμνάσιο Σπάτων Αττικής, στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος, επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο Γυθείου, όπου μαθητές κι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στους χώρους, μελέτησαν τη δομή του, ενώ η δράση επιστεγάστηκε με την «υιοθεσία» του θεάτρου.

Επίσης, το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης είχε την ευκαιρία να λαμπρύνει με τις υπέροχες φωνές των χορωδών μαθητών/τριών του, την εκδήλωση του «Διαζώματος» με θέμα «Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης: έργα αποκατάστασης της μνημειακής του φυσιογνωμίας», που διεξήχθη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti