40 χρόνια πολιτισμού στον «καμβά» της Κουμανταρείου

Με επετειακή έκθεση Λακώνων καλλιτεχνών το επιστέγασμα των εορτασμών

Σάββατο, 16 Σεπτέμβριος 2023 09:19 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
40 χρόνια πολιτισμού στον «καμβά» της Κουμανταρείου

Σαράντα χρόνια πολιτιστικής και ιστορικής παρουσίας και προσφοράς στον τόπο συμπληρώνει φέτος η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης, ο εμβληματικός αυτός χώρος προώθησης της κουλτούρας και ανάδειξης της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη, το πρώτο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης εκτός Αθηνών, ιδρύθηκε μετά τη δωρεά των τέκνων του Ιωάννη Κουμάνταρου, Ντόλλυς Γουλανδρή και Γεωργίου Κουμάνταρου, το 1983. Ακολουθώντας την επιθυμία του πατέρα τους, τα δύο αδέλφια δώρισαν την προσωπική τους συλλογή έργων τέχνης στον γενέθλιο τόπο. Για τις ανάγκες στέγασής της, αγόρασαν ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Σπάρτης, την οικία Βαλασάκη, και με τον τρόπο αυτό διέσωσαν παράλληλα από την ενδεχόμενη καταστροφή ένα μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης. Στις τέσσερις δεκαετίες που μεσολάβησαν, η οικογένεια Κουμάνταρου παρέμεινε σημαντικός αρωγός στο έργο της Εθνικής Πινακοθήκης.

Κορύφωση με εικάστικα έργα
Λακώνων δημιουργών
Με αφορμή τον εορτασμό των 40 ετών από τη λειτουργία της, η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη παρουσιάζει την επετειακή περιοδική έκθεση με τίτλο «Λάκωνες Καλλιτέχνες από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το επόμενο Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:00 μμ, ενώ η αυλαία θα πέσει το φθινόπωρο του 2024.

Την επιμέλεια της έκθεσης, που αποτελεί την κορύφωση των εορτασμών για τη 40η επέτειο λειτουργίας του χώρου, υπογράφει η επιμελήτρια της Κουμανταρείου, κ. Μόνικα Διαμάντη. Η ίδια έχει συγκεντρώσει από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης συνολικά 21 έργα, που διατρέχουν μια χρονική έκταση 7 δεκαετιών. Προβάλλονται έτσι, για πρώτη φορά, έντεκα καλλιτέχνες -γυναίκες και άνδρες- που γεννήθηκαν ή κατάγονται από τη Λακωνία, αναψηλαφώντας την πολυποίκιλη εικαστική δημιουργία τους. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε έργα των Στήβεν Αντωνάκου, Χρύσας (Βαρδέα), Ηλία Δεκουλάκου, Θάλειας Διπλαράκου, Μιχάλη Λεκάκη, Μιχάλη Νικολινάκου, Γιώργου Ρόρρη, Θεόδωρου Στάμου, Βάσου Φαληρέα, Θεόδωρου Χίου και Leon Roubos.

Κατά τη διάρκεια της περιοδικής έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2024, θα πραγματοποιείται ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τη μόνιμη συλλογή της Κουμανταρείου Πινακοθήκης Σπάρτης, όπου συνεχίζεται -μέχρι το τέλος του έτους- το επετειακό πρόγραμμα «Φίλοι και Γείτονες», με δωρεάν εξειδικευμένες ξεναγήσεις που απευθύνονται σε ενηλίκους.

Η μόνιμη συλλογή
Στο ισόγειο του κτιρίου παρουσιάζεται η συλλογή Ι. Κουμάνταρου, που αποτελείται από έργα ευρωπαίων ζωγράφων με ποικίλα θέματα από τον 16ο ως τον 19ο αιώνα.

Ο πρώτος όροφος της Πινακοθήκης ανακαινίστηκε πλήρως το 2018 και δημιουργήθηκε μια νέα μόνιμη έκθεση από έργα της Εθνικής Πινακοθήκης. Σε αυτήν παρουσιάζεται ένα συνοπτικό διάγραμμα της ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης, που σχεδιάστηκε µε γνώμονα τις κυριότερες καλλιτεχνικές τάσεις και τα σημαντικότερα θέματα που αναπτύχθηκαν από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του ελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες µας.

Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει 72 έργα, ζωγραφικά και γλυπτά, σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών. Η θεματογραφία περιλαμβάνει ιστορική ζωγραφική, πορτρέτο, αρχαιότητα, ηθογραφία, συμβολισμό, υπαιθρισμό, προβληματισμούς γύρω από το ελληνικό φως και την ελληνικότητα, αφαιρετική και αφηρημένη τέχνη.

Συχνά πραγματοποιούνται περιοδικές εκθέσεις με έργα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti