Την πίτα τους έκοψαν οι λάκωνες ιεροψάλτες

Τη Δευτέρα, 23/1, στο κέντρο «Κουτσογεώργη», που βρίσκεται στο Κεφαλάρι του Αϊ-Γιάννη της Σπάρτης, έκοψαν την παραδοσιακή βασιλόπιτα, για το...
Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2012 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Την πίτα τους έκοψαν οι λάκωνες ιεροψάλτες
Τη Δευτέρα, 23/1, στο κέντρο «Κουτσογεώργη», που βρίσκεται στο Κεφαλάρι του Αϊ-Γιάννη της Σπάρτης, έκοψαν την παραδοσιακή βασιλόπιτα, για το καλό του νέου χρόνου, οι Ιεροψάλτες του νομού Λακωνίας, που είναι μέλη και φίλοι του Συλλόγου «Πέτρος ο Πελοποννήσιος».
Την πίτα ευλόγησε ο Παναγιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, συνεπικουρούμενος από τους παριστάμενους ιερείς π. Δημήτριο Σταυρόπουλο, εφημέριο Αγίου Ιωάννου και π. Λάζαρο Σκάγκο, εφημέριο Μυστρά, καθώς και από τον διάκονο-μοναχό Ευστάθιο, ενώ τους ύμνους έψαλε ομάδα ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Χοράρχη Γεωργίου Προκοπίου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννης Μερεκούλιας, Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Αφισιού, σε σύντομη προσφώνηση-ομιλία του αναφέρθηκε στην πολύχρονη ιστορία του Συλλόγου (έτος ιδρύσεως 1972), στην προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια για την ενότητα και τη σύμπνοια όλων των ιεροψαλτών αδιακρίτως ένταξής τους σε συλλόγους ή μη και για τη διατήρηση και προαγωγή της εκκλησιαστικής μας μουσικής. Ευγνώμονες ευχαριστίες εξέφρασε προς το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας για τη διαρκή και πρόθυμη συμπαράστασή του και μάλιστα για την παραχώρηση της Στέγης Νεότητας, προκειμένου να πραγματοποιούνται τα μαθήματα και οι πρόβες του Συλλόγου Ιεροψαλτών. Θερμότατα, τέλος, επαίνεσε τον καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής, Θεολόγο και πρωτοψάλτη στο Ιερό Προσκύνημα Αγίου Βασιλείου Σπάρτης Γεώργιο Προκοπίου, ο οποίος ανέλαβε τη διδασκαλία και διεύθυνση της Βυζαντινής Παραδοσιακής Χορωδίας του Συλλόγου, ανιδιοτελώς και αμισθί!
Ο Παναγιώτατος απευθυνόμενος στους Ιεροψάλτες τους συνεχάρη για όσα προσφέρουν στην τοπική μας Εκκλησία και ιδίως για την παρουσία τους στην κοπή της βασιλόπιτας του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Ο Άγιος Παντελεήμων», όπου εκτός των επίκαιρων ύμνων τραγούδησαν παραδοσιακά κάλαντα απʼ όλη την Ελλάδα. Τους ενεθάρρυνε με ζεστά και πατρικά λόγια, ώστε να συνεχίσουν να υπηρετούν με ενθουσιασμό το αναλόγιο και να δοξολογούν τον Τριαδικό μας Θεό, δηλώνοντας ότι ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε τους προσπάθεια.
Στο τέλος της ομιλίας του Παναγιώτατου, όλοι οι Ιεροψάλτες και οι φίλοι τους σηκώθηκαν όρθιοι κι έψαλλαν, με μία φωνή, τη φήμη του Σεπτού Ποιμενάρχη μας, ο οποίος αφού παρέμεινε επʼ όλίγον απεχώρησε από την αίθουσα ευχόμενος «καλή διασκέδαση»!
Ακολούθησε διανομή της βασιλόπιτας και συνεστίαση όλων των παρευρισκομένων. Ο τυχερός που του έπεσε το φλουρί της πίτας ήταν ο μαθητευόμενος ιεροψάλτης κ. Παντελής Σταυρόπουλος, ο οποίος πήρε και το ανάλογο δώρο, προσφορά του Συλλόγου. Στο τέλος της συνεστίασης κληρώθηκαν αρκετά δώρα προσφορά καταστημάτων της πόλης μας. Τους Ιεροψάλτες τίμησε, επίσης, με ολιγόωρη παρουσία του και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος, βοηθός του Μητροπολίτη μας, ο οποίος δεν ήταν δυνατόν να παραστεί εξαρχής, αφού είχε κληθεί, νωρίτερα, να κόψει την πίτα του Κύκλου Αγίας Γραφής του Ιερού Ναού Οσίου Νίκωνος Σπάρτης.
ΥΓ: Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Ν. Λακωνίας «Πέτρος ο Πελοποννήσιος» συγκεντρώνεται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στις 7.30΄το απόγευμα στην αίθουσα της Στέγης Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, παραπλεύρως του Επισκοπείου. Δωρεάν μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής γίνονται από τον καθηγητή κ. Γεώργιο Προκοπίου από τις 5 έως τις 6 το απόγευμα για τους αρχάριους και από τις 6 έως τις 7 το απόγευμα  για τους προχωρημένους. Είναι ευπρόσδεκτοι άνδρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας, αρκεί να αγαπούν την εκκλησιαστική και παραδοσιακή μας μουσική.    
Γιάννης Μητράκος                                                                                           
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti