Από το θεατρικό παιχνίδι στην δημιουργική γραφή

Το Βʼ Θεατρολογικό Συνέδριο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων με θέμα «Μετανάστες και πρόσφυγες στη σύγχρονη δραματουργία και τη σκηνική...
Παρασκευή, 06 Απρίλιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Από το θεατρικό παιχνίδι στην δημιουργική γραφή
Το Βʼ Θεατρολογικό Συνέδριο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων με θέμα «Μετανάστες και πρόσφυγες στη σύγχρονη δραματουργία και τη σκηνική πράξη» έλαβε χώρα από τις  28-31 Μαρτίου, στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα.
Σε αυτό συμμετείχαν επιστήμονες και καλλιτέχνες, πρακτικοί και θεωρητικοί του θεάτρου από όλη την Ελλάδα, ανάμεσα τους και η νεαρή Σπαρτιάτισσα Θεατρολόγος κ. Κατερίνα Διακουμάκου με την ενδιαφέρουσα εισήγηση της, «με καίρια παραδείγματα και παρατηρήσεις», όπως επισήμανε η προεδρεύουσα της συνεδρίας Άλκηστις Κοντογιάννη, Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ο τίτλος της ανακοίνωσης της ήταν: «Ποιος είμαι; Εγώ κι ο άλλος. Από το θεατρικό παιχνίδι στη δημιουργική γραφή ως μέσο ένταξης των αλλοδαπών μαθητών στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο»
Η ίδια στην ανακοίνωση της αναφέρει:
«Η παρούσα εισήγηση είναι μια σύντομη παρουσίαση των σκέψεων που προέκυψαν με αφορμή το πολιτιστικό πρόγραμμα, που εφαρμόστηκε στην Εʼ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Μολάων Λακωνίας καθʼ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου σχολικού έτους 2010-2011, σε πλήθος 40 παιδιών» και προσθέτει:
«Το θέατρο φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Το θεατρικό παιχνίδι γνωρίζει τον άλλον με τον εαυτό του μέσα από την ομάδα. Η δημιουργική γραφή πήγασε μέσα από τα θεατρικά παιχνίδια και την δραματοποίηση. […] Η βίωση μέσα από το παιχνίδι γεγονότων πραγματικών ή φανταστικών πιστεύω ότι στάθηκε το εφαλτήριο για την συγγραφή πρώτα ατομικών και δεύτερα ομαδικών ιστοριών. […] Προέκυψαν οι δικές τους ιστορίες, κατανόησαν, ένιωσαν. Τα μεν ημεδαπά παιδιά ότι τόσο καιρό υπήρχε ένα άλλο πρόσωπο εξίσου ενδιαφέρον με αυτά που η ατομικότητα τους δεν τα είχε αφήσει να το προσέξουν. Τα δε αλλοδαπά παιδιά βρήκαν μια διέξοδο, ένα φώς στο σκοτάδι της οικονομικής ανέχειας και της ανασφάλειας που δημιουργεί μια χώρα άλλη, (ίσως και η «δική σου»), βρήκαν φίλους και την ταυτότητα τους, ως ένα μέρος τουλάχιστον, μα σίγουρα μια σανίδα προσωπικής έκφρασης».
Η Κατερίνα Διακουμάκου είναι αριστούχος απόφοιτος του  Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου. Εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου διδάσκει το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής, ενώ πειραματίζεται με τη διδασκαλία του θεάτρου από το 2005 σε διάφορους χώρους εκπαίδευσης. Έχει επιμεληθεί θεατρικά προγράμματα και συμμετάσχει ως δραματολόγος. Έχει παρακολουθήσει θεατρικά εργαστήρια και επιστημονικά σεμινάρια σχετικά με το θέατρο στην εκπαίδευση. Τέλος, έχει εφαρμόσει ποικίλα πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία με διάφορες θεματικές ενότητες εκ των οποίων και τη δημιουργική γραφή στην εκπαίδευση.
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.          
 


       

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα