Παρουσίαση του βιβλίου «Γυναίκα Μπονσάι»

Μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική εκδήλωση παρακολούθησαν προσφάτως όσοι βρέθηκαν στο ασφυκτικά γεμάτο πατάρι του Βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Πατάκη στην Αθήνα, στην...
Παρασκευή, 06 Απρίλιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παρουσίαση του βιβλίου «Γυναίκα Μπονσάι»
Μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική εκδήλωση παρακολούθησαν προσφάτως όσοι βρέθηκαν στο ασφυκτικά γεμάτο πατάρι του Βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Πατάκη στην Αθήνα, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου για ενήλικες, της καταξιωμένης συγγραφέως Βούλας Μάστορη με τίτλο «Γυναίκα Μπονσάι».   
Το βιβλίο παρουσίασαν η Βατικιώτισα δημοσιογράφος Ελένη Καλογερίνη και η συγγραφέας Πόλυ Χατζημανωλάκη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εκλεκτοί φίλοι, συνεργάτες, άνθρωποι από τον δημοσιογραφικό και λογοτεχνικό χώρο αλλά και πολλοί αναγνώστες –ανάμεσά τους και Βατικιώτες- απόλαυσαν μία ξεχωριστή λογοτεχνική βραδιά η οποία ανέδειξε την δυναμική του βιβλίου και τροφοδότησε καίριες συζητήσεις και παρεμβάσεις.
Η δημοσιογράφος Ελένη Καλογερίνη, μέσα από μια ισορροπημένη και πρωτότυπη προσέγγιση των ηρώων του βιβλίου προχώρησε σε μια ενδελεχή ανάλυση του γυναικείου ζητήματος σήμερα, θέτοντας καίρια και διαχρονικά ερωτήματα: «Άραγε πόσο εγκλωβισμένες είμαστε στο επίτευγμα της ελεύθερης επιλογής μας; Μήπως η δικαίωση και η ασφάλεια της μητέρας είναι να δει την κόρη της να επαναλαμβάνει τους ίδιους ρόλους που βίωσε και αυτή; Να είναι άραγε ο γάμος τρόπος ζωής που η κάθε μία από εμάς ανακαλύπτει και προσαρμόζει στα δικά της μέτρα ή μήπως τελικά, κάποτε και κατ΄ επιλογή όπως λέει η συγγραφέας «όλοι μας, άντρες και γυναίκες, υποκείμεθα από τα μικράτα μας λίγο ως πολύ σε ένα είδος τεχνικής μπονσάι, προκειμένου να προσαρμοστούμε στους κανόνες της κοινωνίας μας;». Ωστόσο, καταλήγοντας τόνισε πως «τη συνταγή ευτυχίας δεν μπορεί να την γράψει κανείς άλλος παρά μόνον εμείς οι ίδιες οι γυναίκες –κι ας μην το πούνε οι ειδήσεις. Όσο κι αν υποβαλλόμεθα σε μεταφύτευση μπονσάι -ενδεχομένως πολύ συχνότερα απ΄ όσο θα θέλαμε να παραδεχθούμε- γνωρίζουμε ότι οι κλίμακες της πραγματικότητας αλλά και το συναίσθημα της ικανοποίησης είναι διαφορετικά για τον κάθε έναν από εμάς. Γνωρίζουμε ακόμη πως «μέσα στα τζένερα» του μυαλού μας «εμφωλεύει η σπίθα» αλλά και η καλύτερη θέση για έναν «κηπουρό» μπονσάι. Ιδού μια μάχη που έχει ελπίδες να κερδηθεί και η Βούλα Μάστορη την δυναμιτίζει με ένα βιβλίο-υπόσχεση».
Η Πόλυ Χατζημανωλάκη κάνοντας μια άρτια μεταφορά της  εικόνας του καμβά πάνω στην οποία είναι κεντημένη η ιστορία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η πρόθεση της συγγραφέως να συνδέσει την γυναικεία υπόσταση της τρισυπόστατης ηρωίδας (Μάνα –κόρη–εγγονή) με το μπονσάι, είναι δηλωμένη από τον τίτλο του βιβλίου, αλλά και από την προμετωπίδα, με το μότο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ: «To μπονσάι, ιαπωνικό αριστούργημα συνεργασίας με τη φύση, το λυγίζουν, το κλαδεύουν, το υποσιτίζουν, για να το μετατρέψουν σιγά σιγά σε αυτό το θαύμα που θα διαρκέσει αιώνες». Η μία πλευρά του μπονσάι είναι φυσικά το δέντρο νάνος, το δέντρο μινιατούρα, το δέντρο μικρογραφία που πρέπει να μεγαλώσει μέσα ένα περιορισμένο εκ των πραγμάτων χώρο. Η μια πλευρά δηλαδή είναι η αδυναμία του δέντρου να εκφράσει την επιθυμία του να αναπτυχθεί, μια και του περιορίζουν με το κλάδεμα, το δέσιμο, ή αυτοπεριορίζεται το μέγεθός του και η δύναμή του. Η άλλη πλευρά του μπονσάι, είναι το ταξίδι μέσα από αυτό που διαθέτει κάποιος και που είναι το επιθυμητό και το απαραίτητο. Την εκλέπτυνση, την ανάπτυξη - την πλήρη ανάπτυξη - αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Το να μπορείς να περιλάβεις το όλον μέσα στο μικρό, το μικρό να αποτελεί το όλον…αυτή είναι η φιλοσοφία μπονσάι, αυτό είναι το ταξίδι στην Ιαπωνική κοσμοθεωρία αλλά και στο βιβλίο. Μια σπουδή στο μικρό, μια σπουδή στο μπονσάι…».
Τέλος, η Βούλα Μάστορη, απλή και προσηνής ευχαρίστησε τις εισηγήτριες, διάβασε η ίδια αποσπάσματα από το βιβλίο της, ενώ με διάπλατο χαμόγελο απήντησε εκτενώς σε όλες τις ερωτήσεις των παρευρισκομένων.  
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα