Οι Γορτύνιοι της Σπάρτης στο Μοναστήρι της Λουκούς

Την Κυριακή των Βαΐων, το εσπέρας, όπως κάθε χρόνο, οι Γορτύνιοι της Σπάρτης έκαναν την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδος στην...
Δευτέρα, 09 Απρίλιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι Γορτύνιοι της Σπάρτης στο Μοναστήρι της Λουκούς
Την Κυριακή των Βαΐων, το εσπέρας, όπως κάθε χρόνο, οι Γορτύνιοι της Σπάρτης έκαναν την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδος στην Ιερά Μονή Μεταμόρφωσεως του Σωτήρος, της επιλεγομένης Λουκούς, που βρίσκεται λίγο πριν από  την κωμόπολη του Μεσόγειου Άστρους της Κυνουρίας.
Μετά από ένα ευχάριστο ταξίδι, μέσω Κερασίτσας, το τουριστικό λεωφορείο του Γορτύνιου Βασίλη Σκούρου, έφτασε περί ώραν πέμπτην απογευματινή στο Παράλιο Άστρος, όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα θα υπήρχε χρόνος για ξεκούραση, καφέ και αναψυκτικό.
Η θάλασσα ήρεμη μέσα σε τόνους του γαλάζιου, από τους πιο σκούρους έως τους πλέον απαλούς. Η παραλία έρημη μα πανέμορφη, στολισμένη από ανθισμένες γαζίες. Πέρα μακριά σε αμφιθεατρική διάταξη το κεφαλοχώρι του Αγίου Ανδρέα και οι άγριες βουνοκορφές του Πάρνωνα.
Δεν είχε περάσει μισή ώρα και καθώς πίναμε τον καφέ μας, είδαμε ξαφνικά το βουνό να σκοτεινιάζει από μαύρα σύννεφα. Άρχισε να φυσάει δυνατά και ξέσπασε ένα απρόσμενο μπουρίνι, που μας συνόδεψε με αυξομειώσεις μέχρι την επιστροφή μας στη Σπάρτη!
Στις έξι και μισή, περίπου, ήμαστε στο χώρο της Μονής. Το μοναστήρι της Λουκούς, όπως είναι γνωστό, είναι χτισμένο σε μια ειδυλιακή τοποθεσία, στα ριζά των βράχων των βουνών Ζάβιτσα, Παλαιοπαναγιά και Ελληνικό, κι αγναντεύει την πεδιάδα του ποταμού Τάνου και τον Αργολικό Κόλπο. Το οικοδομικό συγκρότημα είναι φρουριακού τύπου και η Μονή περιτριγυρίζεται από υψηλό μανδρότοιχο, ενώ στη βοριεοανατολική πλευρά υψώνεται ένας από τους τέσσερις πύργους, που υπήρχαν παλιότερα.
Η αυλή εμπρός από την είσοδο της Μονής είναι δεντροφυτεμένη και μια μικρή πετρόχτιστη βρύση κελαρύζει, καθώς το νερό τρέχει στη γούρνα της. Μια βυζαντινή μεγαλοπρεπής στοά οδηγεί στο εσωτερικό μιας άλλης κατάφυτης από λουλούδια, θάμνους και δενδρύλλια αυλής όπου κυριαρχεί ένας πανύψηλος πλάτανος. Στο κέντρο ορθώνεται ο κομψός και ωραίος βυζαντινός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στον οποίο έχουν εντοιχιστεί ανάγλυφα μαρμάρινα κομμάτια της ρωμαϊκιής περιόδου, από τη γειτονική έπαυλη του Ηρώδου του Αττικού. Σε όλη την αυλή, εξάλλου υπάρχουν κιονόκρανα, πλάκες και κολόνες εκείνης της εποχής, ενώ σε ένα φάτνωμα έχει τοποθετηθεί ένα άγαλμα της  θεάς Αθηνάς καθήμενης.
Η Μονή οφείλει το περίεργο όνομά της στη λατινική λέξη LUKUS που σημαίνει «ιερό δάσος»! Εδώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε όντως ιερό δάσος αφιερωμένο στον τοπικό θεό της ιατρικής Πολεμοκράτη, τον οποίο λάτρευαν και τιμούσαν οι ντόπιοι. Η ζωή του χριστιανικού μοναστηριού αρχίζει τον 5ο αιώνα μΧ., όταν χτίστηκε ο πρώτος ναός πάνω στα λείψανα του οποίου ανοικοδομήθηκε ο σημερινός ναός κατά το έτος 1117. Η πρώτη μοναστική αδελφότητα εγκαταστάθηκε τον 13ο αιώνα κι έκτοτε η Μονή γνώρισε ημέρες δόξης και λαμπρότητος, παρά τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη κατά καιρούς από επιθέσεις, εμπρησμούς και πυρκαγιές.
Στην Επανάσταση του 1821 το μοναστήρι της Λουκούς έγινε κέντρο συσκέψεων των οπλαρχηγών της περιοχής και οι μοναχοί, υπό την καθοδήγηση του ηρωικού ηγουμένου Νεόφυτου, που ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία, μετέφεραν τρόφιμα και πολεμοφόδια στο σταρτόπεδο των Βερβαίνων. Γιʼ αυτό κι ο Ιμπραήμ Πασάς, αργότερα, την τιμώρησε βάζοντάς της φωτιά την παραμονή της γιορτής της, τον Αύγουστο του 1826.
Στο αρχονταρίκι απολαμβάνουμε τον μοναστηριακό καφέ και το λουκούμι της φιλοξενίας, ενώ αρκετοί ψωνίζουν εικόνες, βιβλία, θυμίαμα και άλλα. Στις εφτά ακριβώς ξεκινάει η Ακολυθία του Νυμφίου. Ο ναός είναι ασφυκτικά γεμάτος, αφού μαζί με μας έχουν έλθει και πολλοί κάτοικοι του Άστρους και των γύρω χωριών. Παρʼ όλʼ αυτά η ατμόσφαιρα είναι ήσυχη και κατανυκτική. Καθώς σουρουπώνει οι ψαλμωδίες γεμίζουν τον αιθέρα κι έρχονται να ενωθούν με τα στερνά κελαηδήματα των πουλιών.
Έχει νυχτώσει για τα καλά όταν γίνεται η απόλυση. Μέσα στο σκοτάδι της αυλής, με την κακοκαιρία να μαίνεται, οι προσκυνητές αποχωρούν. Συγκεντρωνόμαστε στο λεωφορείο μας και μετά από έναν τυπικό έλεγχο για τυχόν απόντες ξεκινάμε για τη Σπάρτη, όπου φτάνουμε περίπου στις δέκα και τέταρτο. Ευχαριστούμε τον πρόεδρό μας κ. Ιωάννης Πετρόπουλο και τους άξιους συνεργάτες τους στο Διοικητικό Συμβούλιο κι ευχόμαστε «πρώτα ο Θεός» να επαναλάβουμε την προσκυνηματική μας εξόρμηση και του χρόνου! Καλό Πάσχα!
                                                                                                  Γιάννης Μητράκος             
     
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα