Η Σπάρτη τίμησε τη «Ρωμιοσύνη» και αγκάλιασε τον Βασίλη Βλαχάκο

Στο Πνευματικό Κέντρο του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος, έγινε η παρουσίαση της 5ης ποιητικής συλλογής του καταξιωμένου λογοτέχνη Βασίλη Βλαχάκου, που φέρει...
Δευτέρα, 30 Απρίλιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Σπάρτη τίμησε τη «Ρωμιοσύνη» και αγκάλιασε τον Βασίλη Βλαχάκο
Στο Πνευματικό Κέντρο του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος, έγινε η παρουσίαση της 5ης ποιητικής συλλογής του καταξιωμένου λογοτέχνη Βασίλη Βλαχάκου, που φέρει τον τίτλο «Η Ρωμιοσύνη στις πλατείες και στους δρόμους..»
Ήταν μία εκδήλωση αλλιώτικη από τις άλλες, που την παρακολούθησε με προσοχή και συγκίνηση ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα και πλήθος κόσμου που δεν μπόρεσε να το χωρέσει η τεράστια αίθουσα του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος.
Την παρουσίαση έκανε η καταξιωμένη δημοσιογράφος και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Γιώτα Αντωνοπούλου, το συντονισμό είχε ο κ. Γιώργος Δημακόγιαννης και τα ποιήματα απέδωσαν οι χαρισματικοί εκπ/κοί Διαμαντής Βλάχος, Ευρυδίκη Χιώτη και Χάρης Βασιλάκος. Εκείνο όμως που ενθουσίασε τους τυχερούς που παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν η πρωτοτυπία του ποιητή να παρουσιάσει πέντε ποιήματα του βιβλίου του, μελοποιημένα από τον ιδρυτή του Λακωνικού Ωδείου Σπάρτης κ. Αντώνη Βλαχονικολό, που με την ερμηνεία της η Ηλέκτρα Βλαχονικολού κατενθουσίασε και μάγεψε το κοινό!.
Ως προς το βιβλίο που παρουσιάστηκε, αυτό, είναι ένα πανέμορφο πόνημα 450 σελίδων που περιέχει τριακόσια ακριβώς ποιήματα (όσοι και οι Έλληνες βουλευτές) και περιλαμβάνει (καταγράφει) χωρίς ίχνος κομματισμού τα πεπραγμένα της πολιτικής διετίας 2010-2012. Επειδή όμως όλα τα πεπραγμένα είναι τραγωδίες πάνω στη ράχη του ελληνικού λαού, ο Βλαχάκος κατάφερε να τις γλυκάνει με την ομορφιά της ποίησης όπου το σωστό μέτρο, η γλύκα της απόλυτης ομοιοκαταληξίας, ο άμεσα απολαυστικός οκτασύλλαβος στίχος και τα λογοτεχνικά του διαμάντια γίνανε μουσική, γίνονται χορός, γίνονται τραγούδι και μερικές φορές όμορφο μοιρολόι.
Σε τελική κατάληξη το μαραθώνιο αυτό βιβλίο αποτελεί ένα τιτάνιο έργο! Ένα ιστορικό πόνημα! Ένα λογοτεχνικό αριστούργημα! Αλλά και την κραυγή της αγωνίας ενός σημαντικού έλληνα που εκφράζει και την κραυγή της αγωνίας όλων μας  για το πού πηγαίνει η πατρίδα μας. Ένα τέτοιο έργο μόνο ο Βασίλης Βλαχάκος μπορούσε να μας προσφέρει.
Τελειώνοντας το λόγο του, ξάφνιασε το ακροατήριο με το πιο κάτω ποίημα τιμώντας το Σεβασμιότατο κ.κ. Ευστάθιο.

Επί 30ετούς εν Θεώ Ποιμαντορίας
πιστός εις το χρέος και καθήκον
επιπόνου πορεύεται πορείας
εις του Υψίστου λειτουργών τον Οίκον!

Εστί εν τω λόγω χρυσορρήμων
νέκταρ απʼ την γλώτταν πλήθος τρέχει
ρήτωρ από του θρόνου του ειδήμων
διδαχήν απλόχερα παρέχει!

Θείαν  Πρόνοιαν προσφέρει τοις ανθρώποις
πάσχων μετʼ αυτών εις τα δεινά τους
δίδων την βοήθειαν χιλίοις τρόποις
πλείστην δύναμιν εις αδυνάτους!
                       
Μέγα άσυλον ζεστόν ως η καρδία
έκλεισε δια πάντα τον Καιάδα
σκέπη η παλάμη του φαρδεία
ευλογία Θεού εστί η  ¨Ευσταθιάδα! ¨

Έργον μέγιστον η προσφορά του
ανεκτίμητος εστί ο θησαυρός του
πρότυπον η συμπεριφορά του
μέγας ο αγών ως ο σταυρός του!

Λαμπρός της Εκκλησίας εστί τρούλος
έχει τον κόσμον η αγάπη του σκεπάσει
ακάματος του Θείου πάντα δούλος
παράδειγμα προς μίμησιν τοις πάσι!

Χαίρει έχουσα η Λακεδαίμων
Άξιον Επίσκοπον ως Ποιμενάρχην
Σπάρτη χαίρουσα εστί ευδαίμων
έχουσα τον πρώτον των πρώτων Ιεράρχην!
Β. Γ. ΒΛΑΧΑΚΟΣ

Παύλος Πολυχρονάκης

Ευχαριστήρια από τον Β.Γ Βλαχάκο
Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε ο ποιητής της «Ρωμιοσύνης» κ. Β.Γ Βλαχάκος, σε όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση και επιτυχία της παρουσίασης της ποιητικής του συλλογής.«Ευχαριστώ την πρόεδρο κ. Χρυσαυγή Σαϊνοπούλου και το δ/κό Συμβούλιο του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος, που πήραν τη Ρωμιοσύνη από τις πλατείες και τους δρόμους και τη φιλοξένησαν στο Πνευματικό Κέντρου του Ιδρύματος!
Ευχαριστώ όλους αυτούς που με την παρουσία τους με τίμησαν, με χειροκρότησαν και με αγκάλιασαν και ζητώ συγγνώμη από εκείνους που στάθηκαν όρθιοι μέχρι το τέλος της εκδήλωσης!
Ευχαριστώ όλους εκείνους που δε μπόρεσαν να έρθουν και μου τηλεφωνούν για να με συγχαρούν, όπως επίσης και αυτούς που με συναντούν και μου σφίγγουν το χέρι!
Ευχαριστώ όσους πήραν μέρος στην παρουσίαση του βιβλίου και συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης!
Ευχαριστώ τα ΜΜΕ που ενημέρωσαν, κάλυψαν και προβλήθηκε μέσα από αυτά η Ρωμιοσύνη στις πλατείες και στους δρόμους!»
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα