Φωτογραφικό Εργαστήρι Δήμου Ανατολικής Μάνης

«Φωτογραφίζουμε, βιντεοσκοπούμε, κινηματογραφούμε ιστορίες μεταναστών, ιστορίες ημεδαπών, τις ιστορίες μας, τις ανθρώπινες ψυχές»Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου Τέχνη και Διαπολιτισμικότητα,...
Τετάρτη, 16 Μάιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Φωτογραφίζουμε, βιντεοσκοπούμε, κινηματογραφούμε ιστορίες μεταναστών, ιστορίες ημεδαπών, τις ιστορίες μας, τις ανθρώπινες ψυχές»
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου Τέχνη και Διαπολιτισμικότητα, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης 1.13/10: «Τέχνη και Διαπολιτισμικότητα» συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης κατά 75% από Κοινοτικούς Πόρους και 25% από Εθνικούς Πόρους, έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Γυθείου ο τρίτος κύκλος του σεμιναρίου, υπό την επίβλεψη του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Γεωργίου Κουλουριανάκου.
Ο τρίτος κύκλος του σεμιναρίου είχε ως αντικείμενο την εξοικείωση των εκπαιδευόμενων στη λήψη φωτογραφιών πάνω σε συγκεκριμένες εργασίες (project). Τα project σχεδιάστηκαν από τον κ. Ιωάννη Βουλγαράκη, εκπαιδευτή του Μικρού Πολυτεχνείου, όπου ως βασική ιδέα παρουσιάζεται ο προσωπικός μας χώρος, το καταφύγιο μας και η έκφραση, τόσο της προσωπικότητας μας όσο και της διαφορετικότητας μας.
Οι θεματικές ενότητες, όπου εργάστηκαν οι εκπαιδευόμενοι ήταν οι ακόλουθες:
-Αυτοπορτραίτα (μία φωτογραφική προσπάθεια να προσεγγίσουμε τις όψεις του εαυτού μας)
-Πορτραίτα κοντινών μας προσώπων (πρόσωπα που βλέπουμε καθημερινά σε μία φωτογραφική μας προσπάθεια να τα προσεγγίσουμε)
-Πορτραίτα αγνώστων (σκοπός να έρθουμε κοντά σε άτομα που μας δίνουν το ερέθισμα να τα φωτογραφίσουμε)
-Φωτογραφίες δρόμου (εικόνες γύρω μας, που ο καθένας μας μπορεί να τις αποδώσει με έναν διαφορετικό και ενδιαφέροντα τρόπο)
Οι εκπαιδευόμενοι εργάστηκαν με ενθουσιασμό, είτε φωτογράφιζαν μόνοι τους είτε σε οργανωμένους περιπάτους με τους εκπαιδευτές φωτογράφους. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθεί πλούσιο και αξιόλογο υλικό το οποίο προβλήθηκε, αξιολογήθηκε και επιλέχθηκε από τους εκπαιδευτές. Σε αυτήν την φάση του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο στους τομείς, όπως τη σωστή αποτύπωση του επιλεγόμενου θέματος, το αισθητικό αποτέλεσμα και τον τρόπο προσέγγισής του.
Η επιτυχία στην μέχρι τώρα διάρκεια του σεμιναρίου είναι πως οι εκπαιδευόμενοι κατάφεραν να αλλάξουν τον τρόπο που κοιτάζουν τα πάντα γύρω τους, να αναγνωρίζουν το θέμα και να νιώθουν ικανοποίηση για αυτό που καταφέρνουν να δημιουργήσουν, που δεν είναι τίποτα άλλο από εικόνες γύρω μας, που μας συγκινούν, μας προβληματίζουν μα το σπουδαιότερο είναι ότι είναι κάτι δικό μας, κάτι από μας …
φωτογραφίες: Δημητριος Κουράκος
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti