Φωτογραφικό Εργαστήρι Δήμου Ανατολικής Μάνης

«Φωτογραφίζουμε, βιντεοσκοπούμε, κινηματογραφούμε ιστορίες μεταναστών, ιστορίες ημεδαπών, τις ιστορίες μας, τις ανθρώπινες ψυχές»
Τρίτη, 29 Μάιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Φωτογραφικό Εργαστήρι Δήμου Ανατολικής Μάνης
Αν και η φωτογραφία βασίζεται στο ότι -έστω και στιγμιαία- απαθανατίζει την πραγματικότητα και σκοπός της, όπως και κάθε άλλη μορφή τέχνης, είναι η επικοινωνία, έρχεται η ίδια η φωτογραφία να το ανατρέψει και να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση, το μυστήριο, την ομορφιά, το θαυμασμό, τον υπαινιγμό, τη μαγεία, την άποψη του φωτογράφου … μα πάνω από όλα τη συγκίνηση…

Στο Δημαρχείο Γυθείου έλαβε χώρα ο τρίτος κύκλος του σεμιναρίου φωτογραφίας με θέμα «Pocket Camerasʼ Project: A Workshop about knowing photography» που διοργανώνεται στο Δ. Ανατολικής Μάνης, υπό την επίβλεψη του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Γεωργίου Κουλουριανάκου.
Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Τέχνη και Διαπολιτισμικότητα», συνολικού προϋπολογισμού 200 χιλιάδες ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης, κατά 75% από Κοινοτικού Πόρους και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους.
Ο τέταρτος κύκλος του σεμιναρίου είχε ως αντικείμενο την εξοικείωση των εκπαιδευόμενων στη λήψη φωτογραφιών πάνω σε συγκεκριμένες εργασίες.
Στο πλαίσιο του προγράμματος που διανεμήθηκε από τον κ. Ιωάννη Βουλγαράκη, εκπαιδευτή του Μικρού Πολυτεχνείου, η βασική ιδέα ήταν ο προσωπικός μας χώρος, το καταφύγιο μας και η έκφραση τόσο της προσωπικότητας μας όσο και της διαφορετικότητας μας, καθώς επίσης περιελάμβανε και άλλες παράλληλες δράσεις.
Οι θεματικές ενότητες όπου εργάστηκαν οι εκπαιδευόμενοι ήταν οι ακόλουθες:
Αντικείμενο: αντικείμενα μέσα στο χώρο μας παίρνουν άλλη μορφή φωτογραφίζοντας τα ξανά.
Παλιές φωτογραφίες: φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων ή της οικογένειας μας ξαναζωντανεύουν μέσα από αυτό που ονομάζουμε φωτογραφία.
Πόλη μου: φωτογραφίες από το οικείο περιβάλλον ή τον τόπο μου με την ευρύτερη έννοια.
Οι εκπαιδευόμενοι εργάστηκαν με ενθουσιασμό και πειραματίστηκαν με τους φωτισμούς, τη σύνθεση και τη δημιουργία μίνι στούντιο για τις φωτογραφήσεις τους.
Το φωτογραφικό υλικό και αυτή τη φορά ήταν πλούσιο και οι συμμετέχοντες επέδειξαν μεγάλο ζήλο για να καταφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σε αυτό τον κύκλο του σεμιναρίου, ιδιαίτερο γεγονός ήταν η άφιξη του κ. Ιωάννη Βουλγαράκη στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του, κατά την οποία οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν σε τεχνικές όπως light painting και double exposure.
Η αμεσότητα του λόγου και η μεταδοτικότητα του κ. Βουλγαράκη γίνεται πάντα αφορμή οι συμμετέχοντες να εμπνευστούν και να μπουν σε μία διαδικασία συνεχούς αναζήτησης.
Φωτό: Δημήτριος Κουράκος, Λένα Καραμπάση, Γωγώ Κουρεντζή

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα