Η Νύχτα των Μουσείων στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης

Βραδιά Γιορτής στη μνήμη του Νικηφόρου Βρεττάκου
Τετάρτη, 30 Μάιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Νύχτα των Μουσείων στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης
Δυο μουσειακές επετείους γιόρτασε το Σάββατο 19 Μαΐου, όπως και κάθε χρόνο, η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Πρόκειται για τη «Διεθνή Ημέρα Μουσείων» και τη «Νύχτα των Μουσείων».
Η γιορτή ήταν αφιερωμένη στον Νικηφόρο Βρεττάκο, καθώς φέτος εορτάζονται τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Λάκωνα ποιητή και πεζογράφου και συνδιοργανώθηκε με φίλους και φίλες που κάθε φορά καθιστούν ενός είδους γιορτή, την ίδια τη συνεργασία τους.
Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών κατέκλυσε την Πινακοθήκη από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 2 αργά τη νύχτα. Κανένας δεν έφευγε. Μεγάλο το ενδιαφέρον και η διάθεση όλων να παρακολουθήσουν, στο δυστυχώς περιορισμένο χώρο που όμως λειτούργησε ως μία ζεστή κυψέλη παραγωγής πολιτισμού, από τις συμπεριφορές έως τα δρώμενα.
Στις 8 το βράδυ, η τρυφερή αφήγηση της κοινωνικής λειτουργού Ειρήνης Κοκκορού, μέλους της Λέσχης Ανάγνωσης, κατέκλυσε το χώρο και μάγεψε μικρούς, αλλά και μεγάλους, ακροατές, που παραβρέθηκαν, συμμετείχαν, τραγούδησαν και αφέθηκαν στην ομορφιά ενός παραμυθιού για τον Άη Γιώργη, που «στοιχειώνει» συχνά την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου.
Αργότερα η ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου συναντήθηκε με τις υπόλοιπες Τέχνες, πιστή στο ραντεβού χρόνων.
Οι δροσερές φωνές των παιδιών της χορωδίας του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης και οι ζεστές φωνές του π. Νικολάου Τσάκου, της Μαρίας Βέλμαχου, της Βασιλικής Αλεξανδράτου, της Μαρίας Μιχαλίτση, της Ελένης Φουντά, της Ευτυχίας Γεννάδη, της Αδαμαντία Χελιώτη, της Αιμιλίας Σταυριανίδου, της Παναγιώτας Χελιώτη, της Γιωντίνας Ξαστερούλη και της Κυριακής Χελιώτη γέμισαν το χώρο με τη συνοδεία της Μαρίας Βέλμαχου και της Ευτυχίας Γεννάδη στο πιάνο, του Ματθαίου Δακουτρού στο βιολί, της Αγγελικής Ξεκαλάκη στα κρουστά. Οι δάσκαλοί τους Παναγιώτης Καριώτης και Αγγελική Ξεκαλάκη, όπως και όλοι οι παρευρισκόμενοι, απόλαυσαν την παρουσίαση των μουσικών στιγμών που ενέπνευσαν τον ποιητή αλλά και τραγουδιών τους στίχους των οποίων ο ίδιος έγραψε. Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται προς τους Σπύρο Καππάκο και Μουσικό Οίκο «Φ. Νάκας» για την παραχώρηση του πιάνου.
Στη συνέχεια και ενώ η προσέλευση του κόσμου κορυφωνόταν, η Γεωργία Κακούρου-Χρόνη εστίασε την προσοχή όλων στην εσωτερική σχέση του ποιητή με τη Ζωγραφική. Πίνακες, ρεύματα, δικά του σχέδια γέμισαν το χώρο και κυρίως η φωνή του που έκρινε θέματα της τότε επικαιρότητας με αξιοθαύμαστη οξυδέρκεια για ανάλογες καταστάσεις του σήμερα. Η παρουσίαση ανέδειξε ένα άλλο πρόσωπο του Λάκωνα ποιητή που μας ήταν άγνωστο.
Αμέσως μετά, η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας παρουσίασε αποσπάσματα από το θεατρικό έργο «Ο Προμηθέας ή το παιχνίδι μιας μέρας», που ο Νικηφόρος Βρεττάκος δημοσίευσε το 1978. Οι Πάνος Παναγόπουλος, Δημήτρης Βλαχάκος, Χρήστος Ασλιχανίδης, Πάνος Λιόκαυτος, Λευτέρης Ανδρονικάκης, Κυριακή Κακαλέτρη και Πέπη Γαβαλά απέδωσαν με αγάπη και συνέπεια το λόγο του ποιητή, ενώ έγινε αναφορά και στο δεύτερο θεατρικό έργο του Βρεττάκου «Η Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη». Η φωνή του Νικηφόρου Βρεττάκου ακούστηκε από τον Ταΰγετο, σε μαγνητοφώνηση του 1991, όταν απηύθυνε το τελευταίο «χαίρε» προς το κοινό και το αγαπημένο του βουνό. Τότε ο ποιητής διάβασε τον «Επίλογο» του έργου του για τελευταία φορά. Η φωνή του προκάλεσε ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση.
Τέλος, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης των φωτογραφικών έργων που δημιούργησαν τα παιδιά του Γυμνασίου Σκάλας και τα μέλη της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης με θέμα «Τα Χέρια», που αποτελούν σημαντικό σύμβολο της ποιητικής του Βρεττάκου.
Οι καθηγήτριες του Γυμνασίου Σκάλας Πηνελόπη Μυλωνά, καθηγήτρια των Καλλιτεχνικών και Χαριτίνη Αραπάκη, καθηγήτρια των Γαλλικών ενέπνευσαν στους μαθητές και στις μαθήτριες τους ανησυχίες και συναισθήματα, ενώ τα παιδιά φωτογράφισαν την ίδια τη ζωή μέσα από τα χέρια. Η Πηνελόπη Μυλωνά και εκ μέρους της Χαριτίνης Αραπάκη παίρνοντας το λόγο είπε:
«Εν κινήσει ή σε ακινησία τα χέρια αποτελούν ένα εύγλωττο μέσο έκφρασης συναισθημάτων, κοινωνικής και επαγγελματικής κατάστασης, ηλικίας, αφηρημένων εννοιών. Στο πολιτιστικό του πρόγραμμα, το Γυμνάσιο της Σκάλας προσέγγισε τα χέρια με ασπρόμαυρες φωτογραφίες τραβηγμένες με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές ή κινητά τηλέφωνα. Μετά το “μάθημα” σχετικά με το πώς τραβάμε μια επιτυχημένη φωτογραφία (φως, σκιά, προοπτική), συζητήθηκε η σημασία των χεριών για τον άνθρωπο. Τα παιδιά δεν απαθανάτισαν μόνο φωτογραφικά τα χέρια, αλλά επέλεξαν τις φωτογραφίες, έδωσαν τίτλους στα ελληνικά και τα γαλλικά, έγραψαν κείμενα, προχώρησαν σε ηλεκτρονική επεξεργασία, εκτύπωσαν ή παρουσίασαν με τη μορφή του powerpoint στη σχολική κοινότητα. Σκέψεις, συναισθήματα έφεραν τα παιδιά πιο κοντά σε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα και άφησαν τα χέρια να μιλήσουν ...». Γιʼ αυτή την ομιλία που αναδεικνύει έναν σπάνιο πλούτο ευαισθησίας, τρυφερότητας, αυθορμητισμού, ειλικρίνειας αξίζει να επισκεφθεί κανείς την έκθεση.
Η ΛΕΦΩΣ έδωσε τον καλύτερο εαυτό της, υπογραμμίζοντας δια στόματος του γραμματέως της, Γρηγόρη Τσαγγούρη, τη συνεχή παρουσία της Λέσχης σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις προσπάθειες που καταβάλουν όλα τα μέλη για τη διαρκή ενημέρωση και μαθητεία. Το θέμα της έκθεσης «Τα Χέρια», αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο των φωτογραφιών όλων των συμμετεχόντων, οι οποίοι είναι οι Βαγγέλης Βορίλας, Χρήστος Γιόφκος, Ιωάννης Γκλέκας, Ελένη Δογαντζή, Όλγα Κακαλέτρη, Χρήστος Κοντοράβδης, Χρήστος Κουτσογεώργας, Γεώργιος Β. Λάσκαρης, Γεώργιος Π. Λάσκαρης, Χρήστος Μασούρας, Κυριακή Μαχαίρα, Δημήτρης Μπεκιάρης, Σταυρούλα Μπουρτζινάκου, Παναγιώτης Νικολακάκος, Ιωάννα Πασταρματζή, Εύα Παυλίδου, Δήμητρα Πλευρίτη, Χαρά Τακιδέλλη, Κυριακή Τζοβάνη, Φιλιππία Τούντα, Σάββας Τρουγκάκος, Γρηγόρης Τσαγγούρης.
Το θέμα των φωτογραφιών και των μαθητών/μαθητριών αλλά και των μελών της ΛΕΦΩΣ αποτελούν αφόρμηση για εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν με θέμα «Τα χέρια στην ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου» και κατά τη διάρκεια του επόμενου σχολικού έτους, 2012-2013, από την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη.
Μακρύ το Ταξίδι της Νύχτας των Μουσείων, αλλά το τέρμα ήταν ακόμη πιο όμορφο, όταν όλοι μαζί βρέθηκαν στον φιλόξενο κήπο της Πινακοθήκης και απόλαυσαν την αγάπη, τη φιλοξενία, τη στοργή που μοιράστηκαν τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Σπάρτης με όλους τους επισκέπτες. Σπιτικό ψωμί και μεζέδες, δροσερό κρασί, δυνατό τσίπουρο και ούζο παιχνιδιάρικο, πολλή κουβέντα για τη βραδιά, για την πολιτική επικαιρότητα ειδικά με την παρουσία του κ. Αθανασίου Δαβάκη, του δημάρχου Σπάρτης κ. Σταύρου Αργειτάκου και του κ. Χρήστου Μακρή, εκπροσώπου του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δ. Σπάρτης, γιʼ αυτό που είναι ο Έλληνας, μόνιμος αναζητητής, αλλά και δημιουργός όμορφων ποιοτικών στιγμών. Και του χρόνου!
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti