Αξιοποιείται επιτέλους η πολιτιστική μας κληρονομιά

Στο φως το εντυπωσιακότερο μνημείο της σπαρτιατικής Ακρόπολης
Πέμπτη, 31 Μάιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αξιοποιείται επιτέλους η πολιτιστική μας κληρονομιά
Ξαναζωντανεύει το Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης και Γυθείου
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα από τα μεγαλύτερα έργα Πολιτισμού στην πόλη, που εδώ και χρόνια παραμένει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ξεχασμένο ακόμα και από τους ίδιους τους σπαρτιάτες, θυμίζοντας απλά και μόνο την πάλαι ποτέ δόξα της αρχαίας Σπάρτης.
Πρόκειται για το Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης, η ανάδειξη του οποίου παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου Πολιτισμού από το 2009, όταν είχε υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ για στερεωτικές επεμβάσεις στο χώρο και που ένα χρόνο μετά, το ίδιο το ΥΠΠΟΤ είχε μπλοκάρει την άδεια εκτέλεσης εθελοντικών εργασιών.
Τα νέα όμως είναι καλά για τη Σπάρτη, μετά τη θετική απόφαση του Ιδρύματος Νιάρχου να χρηματοδοτήσει τη μελέτη με το ποσό των 110.000 ευρώ, η οποία αναμένεται να ανατεθεί εντός των επόμενων ημερών από το ΔΙΑΖΩΜΑ και η εκπόνησή της προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η υπογραφή της σύμβασης, ωστόσο η μελέτη πρόκειται να ανατεθεί στον αρχιτέκτονα κ. Γουλιέλμο Ορεστίδη, υπό την επιστημονική επίβλεψη ενός μεγάλου ονόματος στο χώρο της Αρχιτεκτονικής, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ανθρώπου που στην ουσία ξανάχτισε τον Παρθενώνα κ. Μανώλη Κορρέ.
Αντικείμενο της μελέτης θα είναι η αρχιτεκτονική αποτύπωση, η λοιπή τεκμηρίωση και η διατύπωση προτάσεων για την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου. Σύμφωνα με το διαδικαστικό κομμάτι, αφού ολοκληρωθεί η μελέτη, θα παραδοθεί στο ΔΣ του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και στη συνέχεια θα σταλεί στο υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στόχος είναι το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με τη συνδρομή των τοπικών αρχών και των πολιτών της Σπάρτης.
Για την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος, στενή υπήρξε η επαφή με την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ενώ σχετικά ενημερώθηκαν τόσο η προϊσταμένη της Ε΄ ΕΠΚΑ κ. Άλκηστις Παπαδημητρίου όσο και ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος. Μάλιστα, προ των πυλών είναι η προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της περιφέρειας Πελοποννήσου για την έναρξη των εργασιών.
Σημαντικότερη όλων, χαρακτηρίζεται όμως η συμβολή του Λάκωνα τ. ευρωβουλευτή κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος προ μηνών επισκέφθηκε τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη προτείνοντας την αναβάθμιση του σπαρτιατικού μνημείου. Παρουσία του προέδρου του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ κ. Σταύρου Μπένου, αξιολογήθηκε η προκαταρκτική έκθεση για τη μελέτη του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης, που ανήκει στον έμπειρο -και από τα έργα της Ακρόπολης- πολιτικό μηχανικό κ. Κων/νο Ζάμπα και στη συνέχεια οι τρείς άνδρες παρουσίασαν τους χορηγικούς φακέλους.
«Μεγάλη στιγμή για τον Πολιτισμό, αλλά και για μια πόλη που αδικήθηκε σʼ αυτόν τον τομέα» χαρακτήρισε το εγχείρημα ο κ. Μπένος, μη εξαιρώντας από αυτή την προσπάθεια το Σύνδεσμο Φίλων Ανασυγκρότησης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης «ΓΙΤΙΑΔΑ», με τον οποίο διατηρούν στενή επαφή.
«Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους, περίπου ένα τρίμηνο θα διαρκέσει η έγκρισή της από το ΚΑΣ, ενώ καλώς εχόντων των πραγμάτων το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ εντός τριών μηνών», είναι το χρονοδιάγραμμα που δίνει ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ για την πορεία του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης, εκφράζοντας τις σοβαρές του ελπίδες ότι τελικά το έργο θα καταφέρει να ενταχθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς.
Εξάλλου, για βοηθητικές εργασίες θα διατεθούν και τα χρήματα του λεγόμενου «κουμπαρά» που δημιούργησε το Μάιο του 2010 το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ για την αποκατάσταση 25 θεάτρων, μεταξύ των οποίων και του δικού μας. Τα τότε 25 αρχαία θέατρα έγιναν 46, ενώ στον τραπεζικό λογαριασμό που δημιουργήθηκε για το Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης είναι συγκεντρωμένο το ποσό των 1.000 ευρώ, από το συμπολίτη μας κ. Ευστάθιο Μπεκιάρη.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το δρόμο της αποκατάστασης βλέπει και το Αρχαίο Θέατρο Γυθείου, το οποίο βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από αυτό της Σπάρτης, οπότε απαιτεί και λιγότερες παρεμβάσεις.
Ειδικότερα, στο χώρο θα πραγματοποιηθεί ανασκαφική έρευνα, στερεωτικές εργασίες, όπως επίσης και σχετική μελέτη, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης. Η χρηματοδότηση του Αρχαίου Θεάτρου Γυθείου θα γίνει από τα χρήματα που αρχικά θα διέθετε η ΠΕ Λακωνίας για το Αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης. Από τη στιγμή όμως που το δεύτερο βρήκε χορηγό, τα λεφτά θα αξιοποιηθούν στην πολιτιστική κληρονομιά της γειτονικής πόλης. Στόχος είναι να ενταχθεί και το Αρχαίο Θέατρο Γυθείου στο ΕΣΠΑ, ενώ οι μελέτες και για τα δύο έργα προβλέπουν βαθύ αρχαιολογικό καθαρισμό στο κάτω μέρος των μνημείων.
Γ.Τ.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα