Στην Πλατεία Σπάρτης συναντήθηκαν οι «Robin των Πάρκων»

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος
Τετάρτη, 06 Ιούνιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στην Πλατεία Σπάρτης συναντήθηκαν οι «Robin των Πάρκων»
«φύσις αρχή πάντων» (Αριστοτέλης)

Στην εκπνοή της μαθητικής χρονιάς στήθηκε ένα πανηγύρι με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Τα Δημοτικά σχολεία της Σπάρτης απάντησαν θετικά στην πρόσκληση του Νομικού Προσώπου Αθλητισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης και από το πρωί της Τρίτης μαθητές γέμιζαν σιγά-σιγά την Κεντρική Πλατεία της Σπάρτης. Ένα γαϊτανάκι από δραστηριότητες είχε συντονιστεί από την κ. Ρούλα Τσαβιδοπούλου σύμφωνα με το οποίο, ομάδες εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων έκαναν την εμφάνισή τους συνεπέστατοι στο ραντεβού τους για ψυχαγώγηση των μικρών Σπαρτιατών.
Το τοπίο πεντακάθαρο, η πλατεία άδεια…για κάποιο μισάωρο του πρωινού.  Από τους πρώτους που κατέφτασαν ήταν οι πρόσκοποι, οι γνωστοί Ρακούν και Σουρικάτα. Έπιασαν αμέσως το τραγούδι και υποδέχθηκαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης με μουσικοκινητικά παιχνίδια και τραγούδια.  Η Δʼ τάξη είχε ετοιμάσει μια αξιόλογη έκθεση αφιερωμένοι στα ζώα υπό εξαφάνιση, εμπλουτίζοντας ακόμη πιο πολύ το πρόγραμμα της ημέρας.
Κάποια σκηνή στήθηκε, ένα τρίποδο άνοιξε, και ο σταθμός των προσκόπων υποδέχθηκε και τους μαθητές από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης, δίνοντας συμβουλές επιβίωσης στη φύση και πρακτική εφαρμογή της κομποστοποίησης. Η αρχηγός της Αγέλης Λυκόπουλων κ. Αικατερίνη Καράμπαμπα, γνωστή στον προσκοπικό κόσμο και ως «Αντάρα» δήλωσε: «είμαι βαθύτατα ικανοποιημένη από την προσέλευση των παιδιών. Τέτοια προσέλευση και αντοχή στην εκτέλεση των παιχνιδιών και των τραγουδιών είναι αξιοθαύμαστη. Μπράβο στα παιδιά για την επίδειξη πραγματικής συνοχής και σύμπνοιας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας». Μάλιστα, η αρχηγός της αγέλης της Σπάρτης χώρισε όλους τους μαθητές των σχολείων σε ομάδες με πολύ εύκολες, συνοπτικές και διασκεδαστικές προσκοπικές διαδικασίες.
Παραδίπλα, ένα με τα ψηφιδωτά της πλατείας, ένα χάρτινο χαλί, ζωγραφισμένο στο χέρι παρουσίαζε την πόλη, που οι μαθητές της Σπάρτης ονειρεύονται να ζήσουν. Η ζωγράφος-εικαστικός κ. Έλλη Κονίδη μας είπε συγκεκριμένα «ακόμη και ενήλικες περαστικοί σταματούσαν και ζωγράφιζαν.  Βρήκαν όλο το πανηγύρι πολύ διασκεδαστικό. Οι μαρκαδόροι είχαν πάρει φωτιά και τα παιδιά επιδείκνυαν εξαιρετικές ικανότητες στην ζωγραφική».
Όμως οι μαθητές θέλησαν να εκφράσουν τις σκέψεις και γραπτώς.  Έτσι ό,τι σκεφτόντουσαν για τη φύση και το περιβάλλον καταγραφόταν χωρίς λογοκρισία υπό το βλέμμα της ομάδας εθελοντών φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Οι σκέψεις καταγράφοντας απλά, άμεσα, ανεπιτήδευτα.  Και αυτό ήταν που πραγματικά άξιζε.
Πραγματική έκπληξη για τους μαθητές ήταν η άφιξη των πουλιών προς απελευθέρωση από το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων Αίγινας. Μπροστά στα μάτια τους ο κ. Μπήτρος Παύλος παρουσίασε το γεράκι και τον μπούφο. Ένα πραγματικά σπάνιο επεισόδιο προς διήγηση, αφού τα ορθάνοικτα μάτια των παιδιών και η αυτόματη υπακοή στην απόλυτη ησυχία για να μην τα τρομάξουν εκφράζουν την παιδική αθωότητα και αγάπη προς καθετί ανυπεράσπιστο και φοβισμένο. Τα πουλιά απελευθερώθηκαν στην πίστα καρτ της Αγ. Κυριακής από τον σύλλογο.
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσής και το Παράρτημα Λακωνίας ήταν παρόν με μεγάλη όρεξη να εξηγήσει στους μαθητές τη δράση, τους σκοπούς και το έργος της ενώ παράλληλα προωθήθηκε η ιδέα της συλλογής τροφίμων για τις άπορες οικογένειες.  Η κ. Φρόσω Παναγάκη, εκπρόσωπος της ομάδας ανάφερε «Κυρίως τα τρόφιμα που χρειαζόμαστε να συλλέξουμε για τις οικογένειες είναι ζάχαρη, κορν-φλέϊκς, γάλα κονσέρβας, μαρμελάδες, μέλι, ελαιόλαδο, αλεύρι, καφέδες και χυμοί.  Είναι είδη που τα δίνουμε γρήγορα και δε φοβόμαστε μην χαλάσουν. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε το έργο αυτό ειδικά αυτές τις μέρες που αυτές οι οικογένειες τις αντιλαμβάνονται ως γολγοθά».
Η παρουσία και η συνδρομή στη διοργάνωση της γιορτής από τον αθλητικό και πολιτιστικό σύλλογο Ολυμπιακό Κέντρο Σπάρτης επικεντρωνόταν στην προώθηση της ιδέας δημιουργίας εθελοντικών ομάδων προστασίας των πράσινων περιοχών της πόλης μας, των νησίδων, των πάρκων, των δέντρων.    
«Το πρόγραμμα ονομάστηκε οι Robin των Πάρκων και επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση του αισθήματος των πολιτών να συμμετέχουν ενεργά στη διατήρηση και φροντίδα του πράσινου της γειτονιάς τους, ως μια ευχάριστη απασχόληση μιας ώρας σε εβδομαδιαία βάση» υπογραμμίζει η πρόεδρος του συλλόγου κ. Αναστασία Πατρινού.
Κεντρική παρουσία στη γιορτή είχαν οι γεωπόνοι του Δήμου, οι οποίοι εφοδίασαν κάθε μαθητή με γλαστράκια, χώμα και σπόρους και φύτευαν όποιο μυρωδικό άρεσε στον καθένα.
«Η εφαρμογή αυτή βασίστηκε στην ιδέα προώθησης καλλιέργειας απλών καθημερινών βοτάνων στο μπαλκόνι ή στο παράθυρο του σπιτιού, έτσι ώστε να έρθουμε σε επαφή με την τροφική αλυσίδα και να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές για τις διατροφικές τους επιλογές» αναφέρει ο κ. Σταύρος Νικολέτος.
Εξαιρετικής σύλληψης και αναπαράστασης ήταν το εκπληκτικό παιχνίδι που παρουσίασε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η υπεύθυνη κ. Άννα Κουρτεσοπούλου μας εξήγησε πως μπαίνουν οι μαθητές στη διαδικασία να σκεφτούν πως θα μειώσουν τα οικιακά σκουπίδια, πως θα τα επαναχρησιμοποιήσουν και πως θα τα ανακυκλώσουν.
Αξίζει να αναφέρουμε πως τη συλλογική αυτή γιορτή διαφήμισε το 1ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης όπου οι αφίσσες τους αναρτήθηκαν στις βιτρίνες όλη την εβδομάδα.  Ενώ οι βασικοί χορηγοί της γιορτής ήταν:  Ξενοδοχείο Sparta Inn, Είδη Κιγκαλερίας Βασιλείου Γρηγοριάδη, Οπωροπωλείο Δημητρίου Αδαμάκου, Κάβα Οινοπνεύματα (Σαχλά – Βενετσανάκου), ραδιόφωνο ΠΟΛΙΤΕΙΑ 90,7, Υαλοτεχνική Παπαϊωάννου.  Υποστηρικτές χορηγοί: καφέ il Posto, NRG sports, ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ Γ. Ζάχου, Αλλαντικά Φλώρου, Ξενοδοχείο Απόλλων, Σχολή Οδήγισης Δημητρίου Αλαφόγιαννη, γενικό εμπόριο Νικολάου Περγαντή (Κλεομβρότου), Πρατήριο Άρτου Εδέμ, Μini Market Ανδρεσάκη, Κοσμήματα Στουκίτσα.  Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την οικονομική συνδρομή τους στο έργο μας, χωρίς αυτή η γιορτή δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.  Στα ματιά μας αυτή η συνδρομή υπολογίζεται διπλή στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Ολυμπιακό Κέντρο Σπάρτης
Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα