«Νόστιμον Ήμαρ 2012»

Πλούσια και φέτος τα πολιτιστικά δρώμενα του Αγ. Νικολάου Βοιών
Τρίτη, 31 Ιούλιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
 «Νόστιμον Ήμαρ 2012»
Τον κύκλο των εκδηλώσεων «Νόστιμον Ημάρ» διοργανώνει για ακόμα μια χρονιά η Τοπική Κοινότητα Αγίου Νικολάου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο, τον Αθλητικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Φίλων Καβομαλιά και τον Σύνδεσμο Αγιονικολαϊτών «Ο Καβομαλιάς».
Την αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει, την Παρασκευή 10/8, η προβολή της ταινίας «Το λιμάνι της Χάβρης», στις 9.30 το βράδυ, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα ενήλικο γλυκόπικρο παραμύθι, δια χειρός Άκι Καουρισμάκι, γεμάτο ανθρωπιά, αισιόδοξη διάθεση και σαρκαστικό χιούμορ. Η επόμενη ημέρα, Σάββατο 11/8, είναι αφιερωμένη στους μικρούς μας φίλους. Στο χώρο του σχολείου θα στηθεί το γνώριμο σκηνικό του Καραγκιόζη, για να παρακολουθήσουν μικρά, αλλά και «μεγάλα» παιδιά τα κατορθώματά του λαϊκού μας ήρωα.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα συνεχίσει την Κυριακή 12/8, με ροκ συναυλία από νεανικά μουσικά γκρουπ, με ελεύθερη για το κοινό είσοδο. Οι αδελφοί Νίκος και Αντώνης Σαρμπάνης αποφασίζουν να δημιουργήσουν το δικό τους μουσικό σχήμα, μαζί με τον Παναγιώτη Γεωργακάκο στην φωνή και τον Παναγιώτη Καλιβύτη στο μπάσο. Οι «Black existences» θα προσπαθήσουν μέσα από τον hard rock ήχο να διασκεδάσουν αυτούς που ζητούν μουσική με ένταση, αλλά και μελωδικές μπαλάντες. Το ίδιο βράδυ, άλλο ένα νεανικό μουσικό συγκρότημα, αποτελούμενο από τους Αργύρη Σταθάκη, Γιώργο Μιχαλέτο, Κυριάκο Σαρλή, Γιώργο Πισσάνο και Παναγιώτη Καλιβύτη, με το πρωτότυπο όνομα «Τρύφα» θα μας συνεπάρουν, παίζοντας σε ήχους ροκ.
Σε δρόμους βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής θα μας ξεναγήσει η χορωδία του Χρήστου Πετράκη, στις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας 13/8. Τραγούδια παραδοσιακά και ψαλτοτράγουδα θα τονίσουν με τρόπο μαγευτικό την επίδραση της βυζαντινής μουσικής στα ελληνικά δημοτικά τραγούδια. Η χορωδία αποτελείται από κατοίκους του Αγίου Νικολάου και της ευρύτερης περιοχής, ενώ την ορχήστρα θα συνοδεύει το γλυκό βιολί του Νίκου Σταθάκη.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Χρήστος Πετράκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Νικόλαο Βοιών και από τα νεαρά του χρόνια έως και σήμερα υπηρετεί με τη γλυκιά του φωνή την εκκλησία ως ιεροψάλτης. Είναι δε, τέτοιο το χάρισμα της φωνής του, που τον καθιστά ξεχωριστό και στον χώρο του τραγουδιού.
Την Τρίτη 14/8, κάτοικοι και επισκέπτες του Αγίου Νικολάου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ξεχωριστή μουσική βραδιά στο cafe bar Ρισμαρί, αφιερωμένη στην Κρήτη, με τους Νίκο Βενετάκη και Χριστόφορο Πιτσιδήμο, ενώ την Παρασκευή 17/8, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Catastroika», του Άρη Χατζηστεφάνου και της Κατερίνας Κιτίδη.
Οι δημιουργοί του Debtocracy, του ντοκιμαντέρ που είδαν τουλάχιστον 2 εκατ. άνθρωποι επιστρέφουν με μια νέα παραγωγή. Το «Catastroika» αναζητά τις συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μιας χώρας. Καταδεικνύει ότι η διαδικασία ξεπουλήματος που θα ακολουθηθεί στην Ελλάδα έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές σε ανάλογες περιπτώσεις ανά τον πλανήτη και ακολουθεί πάντα τα ίδια ακριβώς βήματα. Αρχικά, οι κυβερνήσεις σε συνεργασία με τα κυρίαρχα ΜΜΕ ξεκινούν μια άγρια επίθεση κατά των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπεύθυνοι για όλα τα δεινά της χώρας. Ο μύθος του υπερδιογκωμένου δημοσίου τομέα συχνά βασίζεται στη διαστρέβλωση στοιχείων από οργανισμούς που στηρίζονται και στηρίζουν την εκάστοτε κυβέρνηση. Παράλληλα, δημόσιοι οργανισμοί εγκαταλείπονται στην μοίρα τους, εξοργίζοντας τους πολίτες με την αναποτελεσματικότητα τους. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την πώληση ακόμα και κερδοφόρων δημοσίων οργανισμών σε ένα κλάσμα της αξίας τους.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με το παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού και με το συγκρότημα του Νίκου Οικονομίδη, ενός από τους μεγαλύτερους εκφραστές της ελληνικής νησιωτικής παράδοσης.   
Στην εκδήλωση χορεύει η ομάδα παραδοσιακών χορών του Γιώργου Λιάρου. Η είσοδος ανέρχεται στα 15 ευρώ το άτομο με φαγητό και κρασί.
Καθ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργήσει και πάλι έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Το χωριό μας στο πέρασμα του χρόνου». Η έκθεση ουσιαστικά είναι συνέχεια της περυσινής θεματικής ενότητας και θα ανοίγει τις πόρτες της από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, με ελεύθερη για το κοινό είσοδο.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti