Μάγεψε η «Αυλή των θυμάτων» στους Μολάους

Επόμενος σταθμός η Πλύτρα και η Νεάπολη Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Λυκείου Μολάων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη 18...
Παρασκευή, 22 Ιούλιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μάγεψε η «Αυλή των θυμάτων» στους Μολάους

Επόμενος σταθμός η Πλύτρα και η Νεάπολη
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Λυκείου Μολάων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη 18 και 19/7 από τον ερασιτεχνικό θίασο «Αιθεροβάμονες» η θεατρική παράσταση «Αυλή των θυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Οι «Αιθεροβάμονες» είναι μια νεοσύστατη θεατρική ομάδα από κατοίκους της περιοχής κυρίως των Μολάων, όπως επίσης από τη Σκάλα και το Βλαχιώτη, που αποφάσισε από τον περασμένο Σεπτέμβριο να ασχοληθεί με το θέατρο. Ξεκινώντας από κάποια σεμινάρια θεατρικής παιδείας και έχοντας πολλή αγάπη και μεράκι γι’ αυτό που κάνει, αποφάσισε να παρουσιάσει την «Αυλή των θαυμάτων», καθοδηγούμενη  από την κ. Μαρία Σιουρούνη, που είναι και σκηνοθέτης της παράστασης.
Όλοι είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με ελάχιστη ή καθόλου σχέση με το θέατρο, που θέλησαν και μπόρεσαν για κάποιες ώρες την εβδομάδα να ξεφύγουν από την τριβή της καθημερινότητας και να παίξουν το παιχνίδι της μεταμόρφωσης. Δούλεψαν, λοιπόν, εθελοντικά όλο το χειμώνα, χωρίς να ξέρουν αν τελικά θα έφταναν στην παράσταση. Το αποτέλεσμα όμως ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό, ώστε αποφάσισαν να «εκτεθούν» και να το παρουσιάσουν.
Η «Αυλή των Θαυμάτων» είναι ένας μικρόκοσμος της κοινωνίας μας, μια αυλή διαφορετική από τις άλλες. Ο συγγραφέας της, Ιάκωβος Καμπανέλλης, που έφυγε από τη ζωή λίγους μήνες πριν, ήταν ένας άνθρωπος γεννημένος για την τέχνη του θεάτρου. Έγραψε δεκάδες θεατρικά έργα και ταυτόχρονα έγινε σεναριογράφος ταινιών που άφησαν εποχή (όπως η «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη και ο «Δράκος» του Νίκου Κουνδούρου). Το ταλέντο του ήταν πολύπλευρο καθώς έγραψε τραγούδια που μελοποίησαν οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκης, Στάυρος Ξαρχάκος και Γιάννης Σπανός. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία.
Μέσα από την «Αυλή των θαυμάτων»  μεταφερόμαστε νοερά σε μια άλλη εποχή. Εκεί, κάπου στην Αθήνα της δεκαετίας του ΄50, σε μια λαϊκή γειτονιά. Τότε, που οι άνθρωποι ζούσαν σε αυλές, αγωνιούσαν για το μεροκάματο και προσπαθούσαν να επιβιώσουν έχοντας μόνο τα βασικά. Εκεί, όπου μοσχομύριζαν οι γλάστρες με τους βασιλικούς και τα γεράνια στα φτωχικά σπιτάκια και όπου κάθε οικογένεια είχε τα δικά της βάσανα. Παρ’ όλα αυτά, όσοι ζούσαν στην αυλή συμμετείχαν στον πόνο του άλλου. Οι οικογένειες συναντιούνταν καθημερινά στην αυλή και ζούσαν αρμονικά ώσπου... κάτι απρόβλεπτο έρχεται να αλλάξει ολοκληρωτικά τη ζωή τους. Η συνέχεια επί της σκηνής...
Η παράσταση θα επαναληφθεί την προσεχή Τετάρτη 27 Ιουλίου στην Πλύτρα και την Κυριακή 31 Ιουλίου στην Νεάπολη, υπό την αιγίδα του Δήμου Μονεμβασίας και με τη συμπαράσταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασωπού.
Η σκηνοθέτης, Μαρία Σιουρούνη

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti