Έκθεση ζωγραφικής-γλυπτικής

«Σιωπηλά πορτρέτα» δια χειρός Γ. Πολυχρονάκου
Πέμπτη, 09 Δεκέμβριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έκθεση ζωγραφικής-γλυπτικής

Με επιτυχία συνεχίζεται η έκθεση ζωγραφικής-γλυπτικής του δικηγόρου κ. Γ. Πολυχρονάκου στην αίθουσα «Υάκινθος» του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης.
 
Η έκθεση με τίτλο «Σιωπηλά πορτρέτα μιλούν για τη Σπάρτη» βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στους συμπολίτες μας. Στα πορτρέτα αναγνωρίζουν τους παλιούς τύπους της Σπάρτης. Ο «Τζώρτζης, ο Παταμανάς, ο δόκτωρ Νικόλας, ο Μπάμπης ο Αρμένης, ο Βούλης έρχονται στη μνήμη των επισκεπτών και ο κάθε επισκέπτης έχει να διηγηθεί κι από μια μικρή ιστορία που περικλείει αθώα πειράγματα και αθώες πλάκες με πρωταγωνιστές τους αξέχαστους «τύπους της Σπάρτης» όπως γενικά τους έχουν ονομάσει οι σπαρτιάτες.
 
Είναι ίσως η πρώτη φορά που μια έκθεση ζωγραφικής δεν την επισκέπτονται μόνο φιλότεχνοι και λάτρεις της τέχνης και του πνεύματος, αλλά και απλοί άνθρωποι, του καθημερινού μόχθου, που αναγνωρίζουν στα πορτρέτα τους τύπους που διάνθιζαν τη ζωή της Σπάρτης στην εικοσαετία 1960-1980.
 
Παραθέτουμε εδώ απόσπασμα από την εφημερίδα «Ο ξενύχτης» του Ντίνου Κουβαράκου. Αναφέρεται στο Δόκτωρα Νικόλα.

Όλοι οι τύποι χάθηκαν
και άδειασε η Σπάρτη
ο Ντόκτωρ Νίκος έμεινε
μονάκριβος υπάρχει.

Ο Τζώρτζης πλέον πέθανε
κι ο Πέπος κι ο Μασόλας
και βασιλεύει μόνος του
ο Δόκτωρ ο Νικόλας.

Μ’ ευγένεια σ’ απασχολεί
για το πενηνταράκι
ελεημοσύνη μοναχά
ας είναι κ φραγκάκι.

Μόνο που δεν τα δέχεται
λέει για δανεικά
κι όταν αυτό δεν ακουστεί
τα χρήματα πετά.

Τα πορτρέτα της έκθεσης μπορεί να είναι σιωπηλά, αλλά όλοι οι επισκέπτες θυμούνται και μιλούν για τους εικονιζόμενους.
 
Η ιστορία γράφεται με πολλούς τρόπους. Ο χρωστήρας του αυτοδίδακτου και ταλαντούχου δικηγόρου κου Γ. Πολυχρονάκου κατέγραψε την ιστορία της καθημερινής ζωής στο παζάρι, στην πλατεία, στους δρόμους, ανάμεσα στο 1960-‘80 με μοναδικό και ανεξίτηλο τρόπο.
 
Τα έργα του καλλιτέχνη διακρίνονται για το ζωηρό χρώμα και την αδρή πινελιά. Θυμίζουν πολύ έντονα τα έργα του Βαν Γκογκ. Ζωγραφίζει μόνο εκ του φυσικού.
 
Το συνολικό έργο μπορεί να χωρίστει σε 3 μέρη: α) Τα πορτρέτα β) τα τοπία της λακωνικής γης και γ) τα λουλούδια. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα γλυπτά του κ. Πολυχρονάκου. Είναι εξ’ ολοκλήρου φτιαγμένα από τον ίδιο και, όπως μας εξηγεί στις αφηγήσεις του, τα έργα του δεν τα έστειλε σε χυτήριο αλλά έφτιαξε ο ίδιος με σχεδόν πρωτόγονα μέσα χυτήριο στο σπίτι του στη Μαγούλα, όπου έφτιαξε τα χάλκινα και μπρούτζινα έργα του.
 
Την έκθεση επισκέφθηκαν και σχολεία για να γνωρίσουν μια πτυχή της ιστορίας της πόλης μας.
 
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Δεκεμβρίου και λειτουργεί πρωί 10-2 μμ και απόγευμα 6-8 μμ, πλην Παρασκευής.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα