Ο απολογισμός του 23ου Φεστιβάλ

Βραδιές πολιτισμού στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο
Πέμπτη, 25 Νοέμβριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο απολογισμός του 23ου Φεστιβάλ

Το Εθνικό Θέατρο βρέθηκε και φέτος, στις 17 Αυγούστου, στη γνώριμη πια ορχήστρα του Σαϊνοπουλείου λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα της Επιδαύρου με  την παράσταση «Λυσιστράτη» σε συνδιοργάνωση με την ΤΕΔΚ Ν.Λακωνίας. Η παράσταση του Γιάννη Κακλέα, με άνδρες  ηθοποιούς να ενσαρκώνουν τους γυναικείους ρόλους - όπως στην αρχαιότητα - δίχασε  κοινό και κριτικούς. Μια ανατρεπτική σκηνοθετική ανάγνωση με στοχασμό, ευρήματα και παιγνιώδη διάθεση. Μια μεταμοντέρνα εκδοχή της Λυσιστράτης σε «πειραγμένη» μετάφραση του Κ.Χ.Μύρη. Με πάρα πολλούς συμβολισμούς η σκηνογραφία του Μανώλη Παντελιδάκη, ενώ τα φανταχτερά  κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου θύμιζαν καμπαρέ. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος απέδωσε μοναδικά με γλυκύτητα αλλά και κοφτερό λόγο τη Λυσιστράτη. Πολύ καλές και οι ερμηνείες των υπόλοιπων  ηθοποιών. «Πρέπει άραγε να συνηθίσουμε σε τέτοιες προσεγγίσεις, που εγείρουν τόσες ενστάσεις, αλλά δείχνουν και την προσπάθεια για διάλογο του χθες με το σήμερα», αναρωτιούνται θεατές και διοργανωτές.
 
Τρείς φίλους καλούς από τα παλιά, που κατάφεραν να αξιοποιήσουν εκπληκτικά την ιδιαίτερη χημεία που τους συνδέει, φιλοξένησε στις 20 Αυγούστου, το Σαινοπούλειο. Οι δυόμιση ώρες της συναυλίας των Νίκου Πορτοκάλογλου, Νίκου Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλου, ήταν γεμάτες από τραγούδια που αγαπήσαμε και ακόμα αγαπάμε. Οι τρεις αξιόλογοι τραγουδοποιοί και ερμηνευτές  παρασύρθηκαν σε ανατρεπτικές ερμηνείες, όπου οι φωνές, τα σολαρίσματα, η δύση, η ανατολή, η παράδοση, η ηλεκτρική κιθάρα, το νταούλι, το μαντολίνο, το παρελθόν και το παρόν παντρεύτηκαν και ταξίδεψαν το κοινό.
 
Το 23ο Φεστιβάλ του Σαϊνοπουλείου Αμφιθεάτρου ολοκληρώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου με τον  «Αρχοντοχωριάτη», μια από τις διαχρονικότερες κωμωδίες όλων των εποχών.
 
Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσίασε μια επιμελημένη παραγωγή με ωραία σκηνικά και κοστούμια και σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαντζόπουλου. O απολαυστικός Δημήτρης Πιατάς στον κεντρικό ρόλο του κυρ-Ιορδάνη έδωσε μια καυστική σάτιρα του νεοπλουτισμού και της αστικής τάξης. Εκπληκτική και η παρουσία  του Τάσου Παλαντζίδη στο ρόλο του Κοβιέλου. Οι «δροσερές» επίσης ερμηνείες των Τάκη Παπαματθαίου, Ελένης Κρίτα, Νικολέτας Βλαβιανού, Γιώργου Χρανιώτη  χάρισαν  μοναδικές στιγμές γέλιου.

Εκδηλώσεις άλλων φορέων
 
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα έδωσε την ευκαιρία σε τοπικούς φορείς και συλλόγους της Σπάρτης και γενικότερα του νομού μας να παρουσιάσουν το έργο τους στο αμφιθέατρο, σε προκαθορισμένες χρονικές περιόδους του καλοκαιριού.
 
Ειδικότερα, φέτος η Καλλιτεχνική Επιτροπή ενέκρινε τρεις αξιόλογες παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος.
 
Στις 20 Ιουνίου το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης σε συνδιοργάνωση με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπαρτιατών, παρουσίασε την εκδήλωση «Μουσική Περιπλάνηση στο Σαϊνοπούλειο Άλσος – Η παγκόσμια ημέρα της Μουσικής από το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης». Η περιπλάνηση αυτή περιλάμβανε το παραδοσιακό-βυζαντινό φωνητικό και οργανικό σύνολο, τη χορωδία, το σύνολο ευρωπαϊκής μουσικής και το θεατρικό σύνολο. Εκπλήξεις με μουσικά θέματα περίμεναν τους φίλους σε όλη τη διαδρομή τους στο Σαϊνοπούλειο Άλσος μέσα από την οδό των ποιητών. Τις υπέροχες μουσικές και θεατρικές ομάδες συντόνισε η διευθύντρια Αγγελική Αργειτάκου υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών.
 
Το Θεατρικό Εργαστήρι Γυμνασίου και Λυκείου Μολάων, παρουσίασε στις 11 Σεπτεμβρίου «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Οι μαθητές, σε διασκευή και σκηνοθεσία της εκπαιδευτικού κ. Ολυμπίας Λαμπούση, ερμήνευσαν εξαιρετικά τους ρόλους τους σε ένα έργο έντονα πολιτικό και επίκαιρο και  απέδωσαν ζωντανά επί σκηνής τη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου και τα τραγούδια που πρωτοακούστηκαν τότε από τον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη χαρίζοντας μια παράσταση αξιώσεων.
Τέλος, το 1ο και 2ο Γυμνάσιο, το 1ο και 3ο Λύκειο Σπάρτης σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δ.Αρκαδίου- Ζακύνθου ανέβασαν τη μουσικοθεατρική παράσταση «Πάμε σαν άλλοτε».
  
Οι μαθητές με τις ωραίες ερμηνείες τους, παρουσίασαν την εξέλιξη της Νεολληνικής Ιστορίας του 20ου αιώνα παράλληλα με την εξέλιξη της μουσικής στον ελλαδικό χώρο σε κείμενα, μουσική και σκηνοθεσία της καθηγήτριας μουσικής κ. Πένυς Παπασταθάκη. Η ζωντανή ορχήστρα της Ζακύνθου απέδωσε ελληνικές μελωδίες μέσα από την πλοκή, τις χορογραφίες, τη θεατρική δράση των μαθητών, ώστε να ολοκληρωθεί η ιστορία ενός αιώνα καταλήγοντας στη σημερινή εποχή.
 
Το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα συγχαίρει θερμά τους συντελεστές των τριών αυτών τοπικών παραγωγών. 

Ευχαριστίες
 
Για μία ακόμη χρονιά το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει θερμά και δημόσια τον Δήμο Σπαρτιατών, βασικό συνδιοργανωτή της από τη λειτουργία του Αμφιθεάτρου μέχρι σήμερα, την ΤΕΔΚ Νομού Λακωνίας, που επιχορηγεί τα εννέα τελευταία χρόνια τις μεγάλες παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας. Επίσης το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπαρτιατών, που φέτος εκτός από την παράσταση του παιδικού θεάτρου, επιχορήγησε και την υπέροχη συναυλία στο χώρο του Νερόμυλου,  το Δήμο Μυστρά και την Πνευματική Εστία Σπάρτης. 
 
Το Ίδρυμα ευχαριστεί και τους πολύτιμους αρωγούς του, πολιτιστικούς συλλόγους και συλλόγους γυναικών της Λακωνίας για την πολλαπλή και αφιλοκερδή στήριξή τους.
 
Αναγνωρίζοντας δε, την προσφορά των επιχειρήσεων που λειτουργούν ως σημεία προπώλησης εισιτηρίων, το Σαϊνοπούλειο απευθύνει πολλές ευχαριστίες στο φωτογραφικό οίκο του κ. Νίκου Γεωργιάδη στη Σπάρτη, στα υποκαταστήματα της Alpha Bank και «Γερμανός» στο Γύθειο και τη Σκάλα, της Τράπεζας Πειραιώς στη Σκάλα, στο βιβλιοπωλείο-μουσικό κατάστημα Γ. Χασανάκου στο Γύθειο, στο φαρμακείο Μοσχοβάκου στους Μολάους, στο φαρμακείο Γκουβούση - Φουντουλάκη στη Μονεμβασιά, στο βιβλιοπωλείο «Παλλάδιο» στην Τρίπολη, και στην εφημερίδα «Ελευθερία» στην Καλαμάτα.
 
Στην άψογη εξάλλου διοργάνωση πολύτιμη ήταν η συμβολή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας, της Τροχαίας Σπάρτης καθώς και των εθελοντών που με τη δουλειά και την παρουσία τους «δίνουν τον τόνο» στο θέατρο και όχι μόνον.
 
Η ευχαριστήρια ανακοίνωση του Σαϊνοπουλείου, η οποία εκδόθηκε από τη γραμματεία του ιδρύματος και υπογράφεται από την θεατρολόγο κ. Αγγελική Αποστολοπούλου, έχει επίσης αποδέκτες τα τοπικά ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες), για την προβολή των εκδηλώσεων.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος