Τιμητική εκδήλωση για τον Γ. Καραγιαννάκο

Πρώτη επίσημη παρουσίαση της συλλογής «Διηγήματα»
Τετάρτη, 24 Νοέμβριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τιμητική εκδήλωση για τον Γ. Καραγιαννάκο

Στην κατάμεστη αίθουσα «Γεώργιος Περδικλώνης» της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γεωργίου Κ. Καραγιαννάκου με τίτλο «Διηγήματα».
 
Παρουσία του κλήρου, των δημοτικών αρχών αλλά και πλήθους κόσμου, μίλησαν για το βιβλίο του κ. Καραγιαννάκου καθηγητές από το χώρο της Φιλολογίας, εγκωμιάζοντας την πρώτη συγγραφική προσπάθεια του λάκωνα δημιουργού.
 
Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο αναπληρωτής καθηγητής Γλωσσολογίας και τέως προϊστάμενος γραμματείας του Παν/μιου Αθηνών κ. Παναγιώτης Κοντός, ανέφερε λίγα βιογραφικά στοιχεία του συντοπίτη μας συγγραφέα, προτού προβεί στην παρουσίαση του έργου του. Με τις καλύτερες κριτικές μίλησε ο κ. Κοντός για το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, ο οποίος -όπως ανέφερε- πραγματοποίησε τα πρώτα του βήματα στην εκπαίδευση στη Λακωνία. Με σημαντικές συγγραφικές καταβολές ήδη από τα παιδικά του χρόνια, όπου έχαιρε εξαιρετικής φήμης ως καλός δημιουργός-συγγραφέας εκθέσεων όντας μαθητής Γυμνασίου, ο κ. Καραγιαννάκος συνέχισε τις σπουδές του στον Καναδά της Αμερικής διαμένοντας εκεί για εικοσιοκτώ συναπτά έτη, απ’ όπου και επέστρεψε.
 
Παρουσιάζοντας με τα πιο ζωντανά χρώματα το συγγραφικό έργο του κ. Καραγιαννάκου, ο κ. Κοντός μίλησε για ένα λογοτεχνικό δημιούργημα αποτελούμενο από πέντε διηγήματα ή αλλιώς πέντε νουβέλες κατά την άποψη του λάκωνα διακεκριμένου συγγραφέα κ. Σαράντου Καργάκου, τα οποία αποτελούνται από τους εξής τίτλους: «Ο Μήτσος», «Η Μυρτώ», «Το Έθιμο», «Ο Παππούς» και «Ο Δάσκαλος». Μάλιστα, στο τέλος του βιβλίου του, ο κ. Καραγιαννάκος ενσωμάτωσε ένα πολύ χρήσιμο γώσσάριο, όπου έχουν καταχωρηθεί οι διαλεκτικές λέξεις που σχετίζονται με το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, ενώ αρκετές από αυτές ταυτίζονται με λέξεις και άλλων ιδιωμάτων της πατρίδας μας.
 
Ευχόμενος να έχει «μακρούς και γόνιμους ενιαυτούς» με πολλά και δημιουργικά χρόνια προσφοράς ανάλογων έργων, χρήσιμων, τόσο στην κοινωνία, τον ελληνισμό αλλά και τον τόπο μας, ο κ. Κοντός έδωσε το βήμα στο συγγραφέα-καθηγητή Φιλολογίας κ. Χρήστο Κορέλα.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Κοντός επεσήμανε την επιτυχή προσπάθεια του λάκωνα συγγραφέα στην αποτύπωση των απλών ανθρώπινων σχέσεων, τόσο σε επίπεδο συναισθηματικό, όσο κοινωνικό και πολιτικό, ενώ αναφέρθηκε και στο άλλοτε απολογητικό και άλλοτε ενοχικό ύφος του συγγραφέα, χαρακτηριστικό στοιχείο της ελευθερίας μας, όπως τέλος υπογράμμισε.
 
Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια ο φιλόλογος κ. Κων/νος Βαχαβιώλος, παρουσίασε τις φιλολογικές σκέψεις του επιμελητή του έργου, ο οποίος ανέφερε:
 
«Είμαι μάλλον ο πρώτος αναγνώστης των διηγημάτων, γιατί δέχτηκα με χαρά να αναλάβω τη φιλολογική τους διόρθωση. Κάποια μικρολάθη που θα βρείτε μάλλον οφείλονται στο δαίμονα του τυπογραφείου παρά στη δική μας προσπάθεια. Από την πρώτη στιγμή διέγνωσα πως ο συγγραφέας τους έκρυβε για μεγάλο χρονικό διάστημα κάποιο χάρισμα λογοτεχνικό χωρία να το εκδηλώνει. Πιστεύω πως η θετική αυτή πρώτη διάγνωσή μου, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την παραπέρα πορεία των διηγημάτων και την έκδοσή τους σε ενιαίο βιβλίο. Διαβάζοντάς τα προσεκτικά εντόπισα αυτά που διδάσκω στους μαθητές μου…πως ένα διήγημα έχει βασικά χαρακτηριστικά το μύθο δηλ. υπόθεση ή βασικό γεγονός κατ’ άλλους, με ένα κεντρικό ήρωα για τον οποίο υπάρχει ένα καθοριστικό επεισόδιο στη ζωή του, που παίζει καθοριστικό ρόλο για τη μοίρα του».
 
Την εκδήλωση έκλεισε τέλος ο ίδιος ο κ. Καραγιαννάκος, ο οποίος -εμφανώς συγκινημένος- ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους, εραστές της λογοτεχνίας, όπως τους αποκάλεσε, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση αλλά και τον ίδιο.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα