Στις 17 Αυγούστου η «Λυσιστράτη» στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο

Οριστικοποιήθηκε, κατόπιν σχετικής παράκλησης του Εθνικού Θεάτρου, η τελική ημερομηνία της θεατρικής παράστασης «Λυσιστράτη» για την Τρίτη 17 Αυγούστου, η...
Πέμπτη, 05 Αύγουστος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
 Στις 17 Αυγούστου η «Λυσιστράτη» στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο

Οριστικοποιήθηκε, κατόπιν σχετικής παράκλησης του Εθνικού Θεάτρου, η τελική ημερομηνία της θεατρικής παράστασης «Λυσιστράτη» για την Τρίτη 17 Αυγούστου, η οποία λόγω ανυπέρβλητων δυσκολιών δεν πραγματοποιήθηκε κατά την ορισθείσα ημερομηνία.
Την κατανόηση του κοινού ζητά το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα για τη μεταβολή ημερομηνίας της αριστοφανικής κωμωδίας, διευκρινίζοντας ότι δε φέρει καμία ευθύνη.
Ωστόσο, το φιλοθεάμων κοινό αξίζει να αναμένει για την παράσταση της αντιπολεμικής αυτής αρχαίας ελληνικής κωμωδίας, η οποία έχει αποσπάσει ήδη διθυραμβικά σχόλια.
Η παράσταση θα ανέβει στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο στις 9.30΄ το βράδυ με πρωταγωνιστές το Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στο ρόλο της Λυσιστράτης, το Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στο ρόλο του Προβούλου και μία πλειάδα αξιόλογων ηθοποιών.
Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 17 ευρώ για τους ενήλικες και 12 για τους μαθητές, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα στα τηλέφωνα 27310-82470, 27310-28878 και στο site www.sainopouleio.gr.
Η μετάφραση ανήκει στον Κ. Χ. Μύρη, τα σκηνικά είναι του Μανώλη Παντελιδάκη και τα κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου. Τη μουσική έγραψε ο Σταύρος Γασπαράτος, στη μουσική διδασκαλία ήταν η Μελίνα Παιονίδου, ενώ τη χορογραφία επιμελήθηκε ο Κυριάκος Κοσμίδης.
Στην παράσταση οι γυναικείοι ρόλοι ερμηνεύονται από άνδρες ηθοποιούς, όχι ως παρωδία της θηλυκότητας και ειρωνική μίμηση των γυναικείων μηχανισμών έτσι όπως οι άνδρες τους φαντάζονται, αλλά ως επίκληση του θηλυκού στοιχείου που έχει τη δύναμη να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού.
Η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας να απέχουν από τα «συζυγικά καθήκοντά» τους για να αναγκάσουν τους άντρες να τερματίσουν τον Πελοποννησιακό πόλεμο και… ένας άλλος πόλεμος, με διαφορετικά όπλα και στρατηγική, αρχίζει, ανάμεσα στα δύο φύλα! Μια παράσταση προδιαγραφών, από τον ανατρεπτικό Γιάννη Κακλέα.
Η Λυσιστράτη διδάχθηκε το 411 π.Χ.  Η Αθήνα μετρούσε ήδη είκοσι χρόνια πολέμου, αλλά και την καταστροφική ήττα της σικελικής εκστρατείας. Γνωρίζοντας λοιπόν από πρώτο χέρι τι σημαίνει πόλεμος, ο Αριστοφάνης δίνει με ευφυή τρόπο το δικό του ειρηνικό στίγμα. Με όπλα του το εύρημα της σεξουαλικής απεργίας, την ανελέητη σάτιρα και μια γλώσσα ευρηματική όσο και αθυρόστομη, καταδικάζει τον πόλεμο και προβάλλει την ανάγκη για πανελλήνια ενότητα. Ερωτικά τεχνάσματα, κωμικές παρεξηγήσεις και πληθωρική δράση συνθέτουν μια απολαυστική κωμωδία όπου η γυναικεία εξυπνάδα αναδεικνύεται ως η κινητήρια δύναμη που θα οδηγήσει στη συμφιλίωση.

ΠΛΟΚΗ
Την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου, οι Αθηναίες, αγανακτισμένες με τη διαρκή απουσία των ανδρών και τα δεινά του πολέμου, αναλαμβάνουν δράση. Η δαιμόνια Λυσιστράτη παίρνει την πρωτοβουλία. Συγκεντρώνει μυστικά γυναίκες από όλη την Ελλάδα -ανάμεσά τους και η Σπαρτιάτισσα Λαμπιτώ- και τις πείθει να απέχουν από τα συζυγικά τους καθήκοντα, για να αναγκάσουν τους άντρες να τερματίσουν τον πόλεμο. Το σχέδιό της περιλαμβάνει και την κατάληψη της Ακρόπολης από τις γυναίκες της Αθήνας, όπου φυλάσσονται τα χρήματα της αθηναϊκής ηγεμονίας που χρηματοδοτούν τον πόλεμο. Οι Αθηναίες, κλεισμένες στην Ακρόπολη, δεν παραδίδονται, παρά τις προσπάθειες του Πρόβουλου και άλλων ανδρών αν και κάποιες προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα και δικαιολογίες να αυτομολήσουν… έστω και για λίγο.
Η ερωτική απεργία όμως καλά κρατεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μυρρίνη, που προκαλεί ερωτικά τον άντρα της Κινησία αλλά τον αφήνει στο τέλος στα κρύα του λουτρού. Οι άνδρες είναι απελπισμένοι από την ερωτική στέρηση. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα και όταν απεσταλμένοι από τη Σπάρτη ζητούν διαπραγματεύσεις, μία λύση μόνο απομένει: να γίνει αυτό που θέλουν οι γυναίκες!
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα