«Από το Βασίλη Τσιτσάνη στο Μίκη Θεοδωράκη» στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο

Μια σπουδαία μουσική «συνάντηση» φιλοξενείται αύριο Παρασκευή 30 Ιουλίου στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο, για πρώτη φορά πανελλαδικά. Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης...
Πέμπτη, 29 Ιούλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Από το Βασίλη Τσιτσάνη στο Μίκη Θεοδωράκη» στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο

Μια σπουδαία μουσική «συνάντηση» φιλοξενείται αύριο Παρασκευή 30 Ιουλίου στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο, για πρώτη φορά πανελλαδικά. Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», μία μόλις ημέρα μετά τη συναυλία του Λυκαβηττού για τα 85χρονα του μεγάλου μας συνθέτη, θα εμφανιστεί στη σκηνή του Σαϊνοπουλείου.

Η παράσταση «Από το Βασίλη Τσιτσάνη στο Μίκη Θεοδωράκη» ξεκινά το ταξίδι της από τη Σπάρτη, υποσχόμενη να θυμίσει στο κοινό αγαπημένες στιγμές από την πορεία των δύο μεγάλων δημιουργών. Τα διαχρονικά τους τραγούδια, που έχουν εξασφαλίσει προ πολλού μια θέση στη μνήμη, αλλά και στην καρδιά, θα ερμηνεύσουν τέσσερις πανάξιοι τραγουδιστές: η Νένα Βενετσάνου, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Δώρος Δημοσθένους και η Καλλιόπη Βέττα.

Δυο ξεχωριστοί όσο και διαφορετικοί μουσικοί κόσμοι συναντώνται, μάλλον αναπάντεχα, στη συναυλία. Εκείνος του «πατριάρχη» του ρεμπέτικου Βασίλη Τσιτσάνη (1915-1984) με εκείνον του παγκοσμίως αναγνωρισμένου και δοξασμένου Μίκη Θεοδωράκη (1925). Και οι δυο υπηρέτησαν με αξιοσύνη τη λαϊκή μουσική του τόπου, ο καθένας με το δικό του τρόπο, με τα δικά του μουσικά εφόδια. Ωστόσο, η λαϊκή μουσική τους σκέψη κάπου συναντιέται. Στις πηγές και τις επιρροές τουλάχιστον. Ο Μίκης Θεοδωράκης, βεβαίως, που απέκτησε ζηλευτή ακαδημαϊκή μουσική μόρφωση, ανέπτυξε πολύπλευρη μουσική δράση, η οποία καλύπτει όλο σχεδόν το φάσμα της τέχνης των ήχων. Η λαϊκή μουσική, όμως, ήταν αυτή που του έδωσε τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας με τον -παντού στον κόσμο- ελληνισμό. Δεν μοιάζει, λοιπόν,  αταίριαστη η συμπόρευση των τραγουδιών των δυο μεγάλων μουσικών δημιουργών, όπως αυτή που επιχειρείται σε αυτό το πρωτότυπο πρόγραμμα, που πρωτοπαρουσιάζεται στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο. Τουναντίον, συνυφασμένα τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μίκη Θεοδωράκη δημιουργούν ένα σαγηνευτικό μουσικό πλέγμα, ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα ακρόασης, ικανό να προκαλέσει ευφορία και συγκίνηση μαζί.

Θα προλογίσει ο μελετητής του συνολικού έργου του Θεοδωράκη, κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης.
Η έναρξη έχει οριστεί για τις 9.30΄ μμ. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 18 ευρώ για τους ενήλικες και 14 για τους μαθητές.

Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στα τηλέφωνα του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος 27310-82470, 27310-28878, καθώς και στην ιστοσελίδα www.sainopouleio.gr.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα