Τιμώντας το «χρυσάφι της Λακωνίας»

Με πίστη στην παράδοση η 7η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού
Πέμπτη, 29 Ιούλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τιμώντας το «χρυσάφι της Λακωνίας»

Τα κεντρικά θέματα της γιορτής είναι η ιστορία της ελιάς και του λαδιού και των τρόπων παραγωγής τους, οικολογία της ελιάς, βιολογική καλλιέργεια και ελαιουργικά προϊόντα, χρήση των υποπροϊόντων της ελιάς για καλλιτεχνικούς ή ενεργειακούς σκοπούς κλπ. Στα περίπτερα που στήνονται για την γιορτή, εκτός από τα βασικά ελαιουργικά προϊόντα, εκτίθενται εικαστικές δημιουργίες από ξύλο και φύλλα ελιάς, μηχανήματα παραγωγής, βιβλία για την ελιά κλπ. Επιπλέον, διοργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, συζητήσεις και ξεναγήσεις στο Μουσείο της Ελιάς.

Η 7η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού θα πραγματοποιηθεί και φέτος το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου και συγκεκριμένα το τριήμερο στις 6, 7 και 8/8, ενώ στο χώρο θα υπάρχουν περίπτερα εκθετών με ελεύθερη πρόσβαση για τους επισκέπτες, με παράλληλες εκδηλώσεις και μουσικές βραδιές.

Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή 6 Αυγούστου στις 7.30΄ το απόγευμα, οπότε και θα γίνει η τελετή των εγκαινίων του Κέντρου Πνευματικής και Κοινωνικής Πρόνοιας αλλά και της έκθεσης, με χαιρετισμούς, επίσκεψη επισήμων στο χώρο και δημοτικό παραδοσιακό γλέντι με την Κατερίνα Μητροπούλου και τον Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο.

Την επόμενη ημέρα Σάββατο 7/8, θα πραγματοποιηθούν το πρωί εκδηλώσεις για τα παιδιά και το απόγευμα ημερίδα του Συλλόγου Γεωπόνων καθώς και της Ένωσης Νέων Αγροτών του νομού μας με θέμα «Νέες πολιτικές για την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων». 

Συγκεκριμένα, από τις 9.30΄ το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι, η κ. Μυρσίνη Λαμπράκη θα προβεί σε μαγειρικούς αυτοσχεδιασμούς με τα παιδιά της γιορτής, ενώ θα ακολουθήσει ψυχαγωγικό πρόγραμμα με διαγωνισμό ζωγραφικής και κολάζ. Οι πρωινές εκδηλώσεις για τα παιδιά ολοκληρώνονται στις 12.30΄ το μεσημέρι, με ξενάγησή τους στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού. Το απογευματινό πρόγραμμα της ημερίδας θα έχει ως εξής:
-    Ώρα 18.30-18.50: Συστήματα πιστοποίησης και ασφάλεια αγροτικών προϊόντων από το χωράφι έως το τραπέζι του καταναλωτή, με εισηγητή το γεωπόνο MSC κ. Δημοσθένη Τσαπάρα.
-    18.50-19.10: Μέτρα ειδικής στήριξης ΠΟΠ / ΠΓΕ, με εισηγητή εκπρόσωπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-AGROCERT.
-    19.10-19.30: Πιστοποίηση προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, με εισηγητή τον κτηνίατρο AGROCERT κ. Νίκο Παπαστρώμο.
-    19.30-19.50: Ασφάλεια και ποιότητα ελαιολάδου, με εισηγήτρια τη χημικό του Γενικού Χημείου του Κράτους δρ. Ευγενία Λάμπη και μέχρι τις 8 το βράδυ θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση.
-    20.00-20.20: Η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας θα πραγματευτεί το θέμα «Ενημέρωση-Δράση-Προοπτικές».
-    20.20-21.00: Συζήτηση σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Επερχόμενες αλλαγές στη βιολογική γεωργία, Νέο καθεστώς πιστοποίησης-επιδοτήσεων, Αγορά βιολογικών προϊόντων» και τη συμμετοχή των Οργανισμών Πιστοποίησης BIO HELLAS-ΔΗΩ-Q WAYS, Διαδρομές Ποιότητας.

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί στις 9.10΄ μμ, ενώ στις 9.30΄ το βράδυ θα ακολουθήσει λαϊκό πρόγραμμα με το μουσικό συγκρότημα «Τα παιδιά από την Πάτρα». 

Ο Σύλλογος Γεωπόνων και η Ένωση Νέων Αγροτών του νομού μας θα συνεχίσουν το πρωί της Κυριακής 8 Αυγούστου την ημερίδα τους, με θέμα αυτή τη φορά «Αναπτυξιακές ευκαιρίες στην 4η Προγραμματική Περίοδο 2007-2013». Το κυριακάτικο πρόγραμμα της συζήτησης θα έχει ως ακολούθως:
-    Ώρα 10.30-10.50: Σχέδια βελτίωσης γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με εισηγητή το γεωπόνο μελετητή κ. Γιάννη Ανδριτσόπουλο.
-    10.50-11.10: Η γεωπόνος και διευθύντρια της ΑΝΕΛ ΑΕ κ. Λίνα Χαρβούρου θα πραγματευτεί το θέμα «Επενδυτικές ευκαιρίες στον αγροτικό τομέα, τον αγροτουρισμό και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσα από τον Άξονα 3 του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013».
-    11.10-11.30: Ο γεωπόνος κ. Σταύρος Αραχωβίτης θα μιλήσει για τα «Φωτοβολταϊκά: Το κανονιστικό πλαίσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αγρότες.
-    11.30-11.50: Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο χωράφι, θα κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, ενώ μέχρι τις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση.
-    12.00-12.45: Θα λάβει χώρα ενημέρωση για το ζήτημα «Αγροτικές επιχειρήσεις και καινοτομία στο νομό Λακωνίας». Η γεωπόνος ΚΑΣΕΛ Λακωνίας κ. Άννα Βλάχου θα μιλήσει για την «Πυκνή φύτευση ελαιώνων-Συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης AGRO». Θα ακολουθήσει εισήγηση από το διευθυντή Κεφαλάς-Σπάρτη ΑΕ κ. Φάνη Βλαχολιά με θέμα «Παραγωγή Βιολογικών Προϊόντων Ελιάς», ενώ τέλος ο γεωπόνος της εταιρίας BIOGRECO κ. Σταύρος Αργυρόπουλος θα κάνει λόγο για τη «Βιολογική Κτηνοτροφία-Ζωοτροφές».
-    12.45-13.00: Επενδυτική πρόταση δημιουργίας φορέα-αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού-Σελλασία», ενώ στη 1.15΄ το μεσημέρι η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με ερωτήσεις-συζήτηση.

Το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με συζήτηση για τις «Προοπτικές του συνεταιριστικού και συνδικαλιστικού κινήματος-θέσεις των κομμάτων», ενώ από τις 9 μέχρι τις 9.45 το βράδυ οι επισκέπτες θα μπορούν να «απολαύσουν» παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Οινούντος. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί στις 22.00 μμ με ρεμπέτικη βραδιά από τη Μαριώ, το Ζαχαρία Καρούνη και το μουσικό συγκρότημα «Εντέχνως Λαϊκό».

Aξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα λειτουργεί στο ισόγειο του κτηρίου εικαστική έκθεση με θέμα «Η σοδειά της γης», καθώς και μία εικαστική εγκατάσταση στον υπαίθριο χώρο. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης και μόνιμη συνεργάτης του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λουϊζα Καραπιδάκη, ενώ σύμβουλοι έχουν οριστεί οι κ. Κλεώνη Μανουσάκη και ο κ. Χάρης Κοντοσφύρης.

Επίσης, θα παρουσιαστούν λακωνικές παραδοσιακές συνταγές από το σεφ κ. Παναγιώτη Κοκκάλα και τους συνεργάτες του, ενώ στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί ταβέρνα με εκλεκτούς μεζέδες, εδέσματα, ποτά και αναψυκτικά.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα