Απόλυτα επιτυχημένος ο θεσμός της «Γιορτής Πορτοκαλιού»

Πιστή στο ραντεβού της με το λακωνικό κοινό, η «Γιορτή Πορτοκαλιού 2010» σηματοδότησε ένα ακόμα πολιτιστικό καλοκαίρι για το Δήμο...
Τετάρτη, 14 Ιούλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απόλυτα επιτυχημένος ο θεσμός της «Γιορτής Πορτοκαλιού»

Πιστή στο ραντεβού της με το λακωνικό κοινό, η «Γιορτή Πορτοκαλιού 2010» σηματοδότησε ένα ακόμα πολιτιστικό καλοκαίρι για το Δήμο Σκάλας, με χορούς, τραγούδια αλλά και νόστιμα εδέσματα με βάση το πορτοκάλι.
Η έναρξη της γιορτής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Ιουνίου, ενώ τη βραδιά άνοιξε με χαιρετισμό η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Στεφανιάς κ. Δήμητρα Μαστρογιαννάκου.
Τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, ο δήμαρχος Σκάλας κ. Ιωάννης Γρυπιώτης καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου. Επίσης, ο δήμαρχος Νιάτων κ. Γεώργιος Ντόβολος, ο δήμαρχος Κροκεών κ. Δημήτριος Νταλιάνης, ο δήμαρχος Θεραπνών κ. Ιωάννης Ράλλης, ο εκπρόσωπος του νομάρχη Λακωνίας κ. Γεώργιος Φωτεινάκος, ο πρόεδρος ΤΕΔΚΛ κ. Φίλιππος Πήλιουρας, η πολιτευτής της ΝΔ κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας κ. Σωτήρης Μένεγας, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σκάλας κ. Ιωάννα Χρηστάκου κα.
Παράλληλα, εγκαινιάστηκε η Έκθεση Αντικειμένων Λαϊκής Τέχνης (παραδοσιακών γεωργικών εργαλείων και ειδών οικοτεχνίας και χειροτεχνίας) στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Στεφανιάς, με πολύ παλιά ωστόσο καλά διατηρημένα αντικείμενα, που ευγενικά παραχώρησαν ο δημοτικός σύμβουλος Σκάλας κ. Δημήτριος Διαμαντάκος καθώς και κάτοικοι του χωριού Στεφανιάς.
Εντυπωσιακά μεγάλη για φέτος ήταν η συμμετοχή Γυναικείων Πολιτιστικών Συλλόγων από τον νομό μας με εκπροσώπους και μέλη τους. Συγκεκριμένα, το «παρών» έδωσαν η Ένωση Γυναικών Μονεμβασίας «Οι Μονεμβασιώτισσες», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελιάς, ο Σύλλογος Γυναικών Πετρίνας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυθείου και Κυριών Σκάλας, ο Σύλλογος Γυναικών Νιάτων και ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Μολάων «Η Αγία Παρασκευή». Στη γιορτή επίσης παρέστησαν, ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Συκέας, ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Κροκεών «Κυνισκα», η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή» Παρ. Γυθείου, ο Σύλλογος Γυναικών Γκοριτσάς και φυσικά ο Σύλλογος Γυναικών Στεφανιάς.
Μάλιστα, ο διοργανωθείς σύλλογος επιμελήθηκε μπουφέ με χειροποίητα γλυκά και φαγητά με βάση το πορτοκάλι και όλοι οι γυναικείοι σύλλογοι κρίθηκαν σε διαγωνισμό από τους σεφ κ.κ. Ηλία Κωνσταντακάκη και Χρήστο Βέργαδο, που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση για να προσφέρουν τις γευστικές τους γνώσεις αποκλειστικά για τον διαγωνισμό μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής. Πρώτος στο διαγωνισμό ήρθε ο Σύλλογος Ελιάς, με δεύτερο αυτόν της Γκοριτσάς και τρίτο της Συκέας. Στους νικητές δόθηκαν αναμνηστικά, γλυκά της γιορτής και βιβλία συνταγών με βάση το πορτοκάλι.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση παρέστησαν επίσης οι «Νέοι Ορίζοντες Σκάλας», ο Σύλλογος Γυναικών Γλυκόβρυσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Έλους και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κροκεών.
Την Τετάρτη 30/6, η βραδιά έκλεισε με υπέροχες μελωδίες από τη «Φιλαρμονική Ορχήστρα Σπαρτιατών» υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού κ. Σαράντου Κανελλάκου.
Την Πέμπτη 1η Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε ομιλία στο πνευματικό κέντρο του χωριού με εισηγητή τον κ. Δημήτριο Μπιλάλη, επίκουρο καθηγητή Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντικείμενο της ομιλίας ήταν η «Bιολογική Γεωργία: Παρόν και Μέλλον», η οποία συνοδεύτηκε από έντυπο υλικό και slides για την καλύτερη παρουσίασή της. Στην εκδήλωση βρέθηκε ο δήμαρχος Σκάλας κ. Ιωάννης Γρυπιώτης και αρκετοί αγρότες που ήθελαν να ενημερωθούν σχετικά με τις βιολογικές καλλιέργειες.
Αργότερα, η βραδιά συνεχίστηκε στην πλατεία του χωριού, όπου ο Χορευτικός-Γυμναστικός Σύλλογος Σπάρτης «Τερψιχώρη» παρουσίασε νησιώτικους χορούς, φορώντας όμορφες παραδοσιακές στολές και παρασύροντας τους παρευρισκόμενους για χορό.
Το Σάββατο το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της Στεφανιάς φιλικός αγώνας μεταξύ των ομάδων «Τρινασιακός» και «ΑΕ Δήμου Σκάλας». Μετά το τέλος του αγώνα, η πρόεδρος και η ταμίας του συλλόγου Γυναικών Στεφανιάς κ.κ. Δήμητρα και Αγγελική Μαστρογιαννάκου αντίστοιχα, έδωσαν αναμνηστικά μετάλλια στους συμμετέχοντες, καθώς και αναμνηστικά διπλώματα στον διαιτητή και τους βοηθούς διαιτητές-επόπτες του αγώνα κ. Νίκο Σπυράκη και κ.κ Ελένη Μανωλακάκη και Γεωργία Καραμπάτου.
Η εκδήλωση του Σαββάτου ξεκίνησε με την Χορευτική Ομάδα Στεφανιάς, που τα «δροσερά» παιδιά της παρουσίασαν ελληνικούς λαϊκούς αλλά και ευρωπαϊκούς μοντέρνους χορούς, με ιδιαίτερο κέφι και πολύ ρυθμό. Η βραδιά συνεχίστηκε με το καθιερωμένο λαϊκό γλέντι, ενώ ο μπουφές ήταν γεμάτος με νόστιμα εδέσματα και ποτά. Τη μουσική διασκέδαση ανέλαβε το λαϊκό σχήμα «Συχνότητες» με τέσσερεις τραγουδιστές, ενώ μετά από ένα καλό φαγοπότι ξεκίνησε ο χορός, όπου το έναυσμα έδωσε ο πρόεδρος του χωριού κ. Στέλιος Πουλικάκος. Ενδιάμεσα δε στο γλέντι, πραγματοποιήθηκε κλήρωση πολυλαχείου με είκοσι δύο μεγάλα δώρα. Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους πρόσωπα του πολιτικού στίβου όπως ο βουλευτής Λακωνίας κ. Γρηγόρης Αποστολάκος και η πολιτευτής της ΝΔ κ. Φεβρωνία Πατριανάκου. Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σκάλας κ. Ιωάννα Χρηστάκου, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Σκάλας, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής κ. Γεώργιος Μαρουδάς, ο κ. Μιχάλης Λεϊμονίτης (του leimonitis.blogspot.com) και o κ. Χρήστος Κωνστιάντος (του krokeai.gr).

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος