«Ταπεινός Παράδεισος» στην Πινακοθήκη

Έκθεση φωτογραφίας της Ευγενίας Κουμαντάρου θα φιλοξενήσει για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις...
Πέμπτη, 01 Ιούλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ταπεινός Παράδεισος» στην Πινακοθήκη

Έκθεση φωτογραφίας της Ευγενίας Κουμαντάρου θα φιλοξενήσει για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 8.30 το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας 5 Ιουλίου.
Η έκθεση που τιτλοφορείται «Ταπεινός Παράδεισος» θα είναι επισκέψιμη καθημερινά -εκτός Τρίτης- από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και τις Κυριακές 10πμ-2μμ.
Οι μαυρόασπρες φωτογραφίες της Ευγενίας Κουμαντάρου αποκαλύπτουν τον «Ταπεινό Παράδεισο» της Τήνου στην ομότιτλη έκθεση που φιλοξενείται στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.
Οι φωτογραφίες καταγράφουν τη ζωή (ανθρώπους και ζώα) και τη φύση του νησιού σμιλευμένη και από τα ανθρώπινα χέρια με μια ασύνειδη αίσθηση ομορφιάς που συνεργαζόταν με τη χρεία, υποτάσσοντάς την.
Οι επιλογές του φακού κατευθύνουν το βλέμμα σε συνθέσεις, όπου έμψυχα και άψυχα σα να συνθέτουν μια εικόνα ομορφιάς που καθαγιάζει τον ανθρώπινο μόχθο. Το ξωκλήσι, οι πεζούλες, το αλώνι δεν μπορεί παρά να είναι εκεί. Τα ζώα να έχουν αυτές τις φίλιες και καρτερικές όψεις και οι άνθρωποι να φέρουν ευανάγνωστα στα πρόσωπά τους όλα τα χαρακτηριστικά του τόπου που τους διαμόρφωσε.
Το βλέμμα -από τη θεματική έως τη φορμαλιστική φωτογράφηση- ακολουθεί πολλούς και διαφορετικούς τρόπους περιπλάνησης, από τη νοσταλγία και την πικρία της απώλειας έως την ευφορία της διαπίστωσης ότι ο ταπεινός παράδεισος αποτελεί προσωπική κατάκτηση.
Η ανακάλυψή του οδηγεί την Ευγενία Κουμαντάρου προοδευτικά σε εσώτερες διαδρομές που ορίζονται από την αφαίρεση του περιττού και επικεντρώνονται στη συνδιαλλαγή φωτός και σκότους, άσπρου και μαύρου. Παρόντα και αδιαίρετα και τα δυο, αλλά εξαιρετικά απαιτητικά ως προς την αναζητούμενη μεταξύ τους ισορροπία. Μια ισορροπία που για να καταστεί ορατή και να αποτυπωθεί με τον φακό έχει κερδηθεί εντός της. Γι’ αυτό ακριβώς και με τις φωτογραφίες της αρθρώνεται ο διάλογος πέρα από το τοπικό, το νοσταλγικό ή το φολκλορικό στοιχείο. Οι φωτογραφίες ωθούν σε έναν διάλογο με τον τόπο αλλά και με τον εαυτό μας.
Ο τόπος όλων των φωτογραφιών είναι η Τήνος. Οι φωτογραφίες όμως, επειδή αποκαλύπτουν την ουσία του τόπου, διευρύνουν τα χωρικά του όρια και τον καθιστούν ελληνικό και παγκόσμιο και κυρίως τον ανυψώνουν στον ταπεινό παράδεισο που αναζητούμε εντός μας.


 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα