Φεστιβάλ Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος

Πρεμιέρα με παιδικό θέατρο
Τρίτη, 29 Ιούνιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η πρώτη παράσταση του 23ου Πολιτιστικού Καλοκαιριού υπόσχεται να ανοίξει με τον καλύτερο τρόπο τον κύκλο των φετινών εκδηλώσεων. Το ραντεβού έχει οριστεί για αύριο Τετάρτη 30 Ιουνίου στις 9.15΄ το βράδυ, με το έργο «Ομήρου Οδύσσεια-Το παραμύθι των παραμυθιών».
Ο πολυμήχανος Οδυσσέας ταξιδεύει στους αιώνες και τις φουρτουνιασμένες θάλασσες, αποβαίνοντας το αέναο σύμβολο της αγωνιστικότητας και της επιμονής. Αυτή την ξακουσμένη περιπλάνηση του βασιλιά της Ιθάκης έρχεται να μας ιστορήσει, με μια εξαιρετική διασκευή του ομηρικού κειμένου, η μοναδική Κάρμεν Ρουγγέρη. Ο στόχος διττός: η «μύηση» των παιδιών στον κόσμο του θεάτρου και η εκ μέρους τους εμπέδωση της πλούσιας ιστορικής και μυθολογικής μας κληρονομιάς.
Όλα αρχίζουν στον Όλυμπο…Οι θεοί συνεδριάζουν, με τον Ποσειδώνα, που εχθρεύεται τον Οδυσσέα, να λείπει σε ταξίδι. Ευκαιρία, λοιπόν, να επιτρέψουν στον πολύπαθο ήρωα να φύγει από το νησί της Καλυψώς, όπου βρίσκεται αποκλεισμένος. Ο Ερμής αναλαμβάνει να μεταφέρει την είδηση. Η Καλυψώ θυμώνει, αλλά του επιτρέπει να φύγει. Με μια σχεδία, ο Οδυσσέας ξεκινά για την ποθητή επιστροφή.
Για κακή του τύχη, ο Ποσειδώνας, γυρνώντας από το ταξίδι του, τον βλέπει. Τότε θυμώνει, σηκώνει φουρτούνα και διαλύει τη σχεδία. Ναυαγός ο ήρωάς μας, βγαίνει στο νησί των Φαιάκων. Εκεί τον συναντά η βασιλοπούλα Ναυσικά και τον οδηγεί στους γονείς της. Ο φιλοξενούμενος αποκαλύπτει ποιος είναι κι αρχίζει να διηγείται τις περιπέτειές του για τους Κίκονες, τους Λωτοφάγους, τους Λαιστρυγόνες και ύστερα την Κίρκη, για το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο, το τραγούδι των Σειρήνων, το πώς γλίτωσε από τη Σκύλα και τη Χάρυβδη, για το νησί του Ήλιου και τη νύμφη Καλυψώ.
Συγκινημένοι οι βασιλείς των Φαιάκων, τον στέλνουν με  ένα μαγικό καράβι πίσω στην Ιθάκη. Και να τώρα ο Οδυσσέας μας στην όμορφη πατρίδα του.
Τη σκηνοθετική ματιά της Ρουγγέρη, σε ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα όλων των εποχών, πλαισιώνουν τα εκπληκτικά κοστούμια της Χριστίνας Κουλουμπή, η εξαιρετική μουσική του Γιάννη Μακρίδη, οι ευφάνταστες χορογραφίες του Πέτρου Γάλλια και οι εμπνευσμένοι στίχοι του Ανδρέα Κουλουμπή. Οι φωτισμοί της Χριστίνας Θανάσουλα αναδεικνύουν τα πλούσια σκηνικά, τις προβολές αναλαμβάνει ο Σπύρος Ρασιδάκης, ενώ τις σπαθογραφίες επιμελείται ο Κωνσταντίνος Μπουμπούκης. Η μουσική διδασκαλία είναι της Χρύσας Οικονομάκη.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπαρτιατών, ενώ η γενική είσοδος ανέρχεται στα 10 ευρώ.
Για περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Σαϊνοπούλειο ίδρυμα στα τηλέφωνα: 27310-28878 και 27310-82470, καθώς και στην ιστοσελίδα www.sainopouleio.gr.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα