Παρουσίαση βιβλίου του Π. Μούτουλα

Η ιστορία του χωριού των Τζιτζίνων
Πέμπτη, 13 Μάιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παρουσίαση βιβλίου του Π. Μούτουλα

Για περισσότερα από εκατό χρόνια, έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί, διανοούμενοι, απλοί τσιντζινιώτες και φίλοι του χωριού, έχουν συνεισφέρει με δεκάδες άρθρα και μια ανέκδοτη χειρόγραφη μονογραφία για θέματα που σχετίζονται με την ιστορία των Τσιντζίνων και της γύρω περιοχής.  
Πλέον, το πρώτο βιβλίο που πραγματεύεται το αντικείμενο είναι γεγονός. 
Συγγραφέας του είναι ο ιστορικός Παντελής Μούτουλας με αρκετά βιβλία ήδη στο ενεργητικό του αλλά και ευρύτερη συγγραφική και μεταφραστική δράση. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τον πρώτο από δύο τόμους για την ιστορία του χωριού και της περιοχής του, ο οποίος καλύπτει την περίοδο ως τη λήξη της Β΄ Βενετοκρατίας το 1715.  
Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Τα Τσίτζινα, ιστορία του χωριού και του χώρου στον Πάρνωνα» από τις εκδόσεις Αλφειός, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26/5 στην Αθήνα και συγκεκριμένα στις 7.30΄ το απόγευμα στην αίθουσα των τραπεζοϋπαλλήλων (Σίνα 16).
Γεννημένος στην Αθήνα από τσιντζινιώτισσα μητέρα, ο Μούτουλας είναι αρκετά οικείος με την περιοχή. Ωστόσο, η αυστηρή ακαδημαϊκή του προσέγγιση σε ένα θέμα που ίσως παρέχει πεδίο για να παρεισφρύσει το συναίσθημα, είναι προφανής.
Καθαρή επιλογή του συγγραφέα είναι να αρχίσει το ταξίδι από τη Ζαραφώνα, χωριό που βρίσκεται 16 χμ. ανατολικά των Τσιντζίνων, τον 5ο μΧ αιώνα. Το αρχικό σημείο επαφής συνιστά μια παλαιοχριστιανική βασιλική, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, τα ερείπιά της οποίας αποοτελούν την πρώτη απόδειξη ανθρώπινης παρουσίας (ορθότερα: οργανωμένης κοινωνίας) και σημαντικότητας στη μείζονα περιοχή. Από εκεί, ο ιστορικός ξετυλίγει ένα στέρεο μονοπάτι από ισχυρά τεκμηριωμένα πειστήρια, που μας οδηγεί στην πρώτη απόδειξη οργανωμένου και ισχυρού οικισμού στα Τσίντζινα τον 13ο αιώνα και σε βάσιμες ενδείξεις οργανωμένης κοινότητας εκεί ίσως 200-300 χρόνια νωρίτερα, αλλά βέβαια όχι παλαιότερα.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti