Τριήμερη μανιάτικη γιορτή για την 17η Μαρτίου 1821

Με την αναπαράσταση συνεδρίασης της Γεροντικής στο παλάτι Μαυρομιχάλη στο Λιμένι και την αναχώρηση έφιππων μαντατοφόρων προς όλες τις πατριές...
Τρίτη, 09 Μάρτιος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τριήμερη μανιάτικη γιορτή για την 17η Μαρτίου 1821

Με την αναπαράσταση συνεδρίασης της Γεροντικής στο παλάτι Μαυρομιχάλη στο Λιμένι και την αναχώρηση έφιππων μαντατοφόρων προς όλες τις πατριές της Μάνης θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 15/3 η έναρξη των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίστηκε από το Δήμο Οιτύλου και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας για τον εορτασμό της επετείου, στον οποίο συμμετέχει ως συνδιοργανωτής και η ΤΕΔΚΛ, η επίσημη υποδοχή των μαντατοφόρων στις έδρες των δήμων της Μάνης (Κότρωνα, Αρεόπολης, Καρδαμύλη, Πετρίνα και Γύθειο) θα γίνει από τις 4 έως τις 6.30΄ το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση στους χώρους των Ηρώων των κεντρικών πλατειών, κατάθεση στεφάνων και λοιπές εορταστικές εκδηλώσεις.
Εξάλλου, στην αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου Γυθείου (Πινακοθήκη Μάνης) θα παρουσιαστεί στις 7.30΄ μμ το δίτομο έργο του γυθειάτη συγγραφέα κ. Δημητρίου Κοκκινάκη με τίτλο «Ποιοι δολοφόνησαν τον Καποδίστρια. Αθώοι οι Μαυρομιχαλαίοι, δεν χτύπησαν αυτοί».
Το έργο θα παρουσιάσουν, ο βετεράνος δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Βελαχουτάκος και η καθηγήτρια Πανεπιστήμιου Παρισίων, αρχαιολόγος και ιστορικός κ. Ποτίτσα Γρηγοράκου.
Την Τρίτη 16/3 θα διεξαχθούν ιππικές εκδηλώσεις του Δήμου Οιτύλου με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Ιππικού Συλλόγου Μάνης 2008 του κέντρου ιππασίας «Τα άλογα της Μάνης» και ελεύθερων ιππέων της περιοχής.
Συγκεκριμένα στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η εκκίνηση ημερίδας αντοχής από τον Άγιο Πέτρο Δρυάλου και περιπατητικής διαδρομής από το παλάτι Μαυρομιχάλη (Λιμένι).
Οι ιππείς θα τερματίσουν ανάλογα με τον αγώνα στον οποίο θα συμμετάσχουν στο Διοικητήριο και στο Γυμνάσιο Αρεόπολης, όπου θα γίνει η απονομή βραβείων και αναμνηστικών μεταλλίων από το δήμαρχο Οιτύλου κ. Πέτρο Ανδρεάκο.
Στις 4.30΄ το απόγευμα θα φθάσουν στην πλατεία Μαυρομιχάλη στην Αρεόπολη οι επίσημες αντιπροσωπείες των δήμων. Στη συνέχεια θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα κατατεθούν στεφάνια από αντιπροσωπείες σχολείων, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων.
Αφού τηρηθεί σιγή ενός λεπτού θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηδρομία αθλητών.
Θα ακολουθήσουν δημοτικοί παραδοσιακοί χοροί από το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Μολάων «Οι Μύλοι», το Χορευτικό Σύλλογο «Τερψιχόρη», το Χορευτικό Συγκρότημα «Οι Διόσκουροι», την Ένωση Ποντίων και Φίλων Ωραιοκάστρου, τα χορευτικά συγκροτήματα Κρήτης και Δήμου Μπιζανίου Ιωαννίνων, καθώς και από τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου Αρεόπολης.
Τέλος θα παρατεθεί δεξίωση για τους επισήμους προσκεκλημένους.
Με ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών της Αρεόπολης στις 7.30΄ το πρωί θα γίνει ο χαιρετισμός της κύριας ημέρας της επετείου, Τετάρτης 17 Μαρτίου, έπαρση της σημαίας (ώρα 8πμ) στην κεντρική πλατεία και προσέλευση επισήμων (10.15΄πμ) στον μητροπολιτικό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών όπου θα τελεστεί επίσημη δοξολογία του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Γυθείου, Οιτύλου, Ζαρνάτας και πάσης Μάνης κ. Χρυσοστόμου.
Αρχές και κοινό θα μεταβούν στη συνέχεια στην πλατεία «17ης Μαρτίου 1821» για την αναπαράσταση της ορκωμοσίας των μανιάτικων οικογενειών από τους μαθητές των λυκείων της Μάνης.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Οιτύλου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο αντινομάρχης Χανίων Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Γύπαρης.
Μετά από απαγγελία ποιημάτων και τραγούδια (χορωδία του μουσικού ομίλου «Λακωνίτες» Κέρκυρας), η γιορτή θα συνεχιστεί στην κεντρική πλατεία με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Στη συνέχεια θα γίνουν παρέλαση αναπήρων και θυμάτων πολέμου, σχολείων, συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων και παραδοσιακοί χοροί.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με δεξίωση.
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, σημαιοστολισμένες θα είναι οι κατοικίες, τα δημόσια και ιδιωτικά καταστήματα, ενώ θα φωταγωγηθούν οι δρόμοι και οι πλατείες.
Στην επέτειο της Μάνης έχουν κληθεί να παραστούν ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, οι βουλευτές του νομού, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο ανώτερος διοικητής φρουράς Λακωνίας, ο νομάρχης, οι δήμαρχοι Οιτύλου, Γυθείου, Ανατολικής Μάνης, Σμύνους, Λεύκτρου με τα δημοτικά συμβούλια, οι αρχές του νομού και όλος ο λαός της Μάνης.
Τελετάρχες ορίστηκαν ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γυθείου και μέλος της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου Οιτύλου κ. Δημήτρης Ροζάκης, ο πρόεδρος του ΤΣ Αρεόπολης κ. Ευάγγελος Τσατσούλης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Οιτύλου κ. Αντώνιος Κουμεντάκος.
Ο εορτασμός της παραπάνω επετείου δεν αφορά μόνο τη Μάνη και την Αρεόπολη, αλλά όλους τους έλληνες, τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Οιτύλου κ. Πέτρος Ανδρεάκος, προσθέτοντας τα εξής:
Πρέπει λοιπόν να προβληματιστούμε και να αποφασίσουμε, τουλάχιστον εμείς που χειριζόμαστε τις τύχες και τα ιδανικά του αγέρωχου αυτού τόπου, σχετικά με την αναβάθμιση της γιορτής και την προβολή της στους πανέλληνες.
Θεωρώ πως έχουμε ταπεινή υποχρέωση να υποκλιθούμε στην ιστορία μας και στα κόκαλα των προγόνων μας και πρώτοι να προάγουμε την μέρα αυτή σε μέρα όχι μόνο μανιάτικης αλλά και παλλακωνικής γιορτής.
Χαιρετίζω λοιπόν, την ομόφωνη απόφαση των συναδέλφων μου δημάρχων της Μάνης κ. Συμεών Χατζηχαραλάμπους δημάρχου Γυθείου, κ. Κυριάκου Μιχαλολιάκου δημάρχου Ανατολικής Μάνης, κ. Ιωάννη Μαραμπέα δημάρχου Λεύκτρου, κ. Δημήτρη Κουτρουβίδη δημάρχου Σμύνους , στην πρόταση μου για τον κοινό εορτασμό της 17 Μαρτίου και για το τριήμερο των εκδηλώσεων στις έδρες των δήμων μας. Για πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του τόπου ο χαρακτήρας της γιορτής αλλάζει και λαμβάνει την καθολική διάσταση της μανιάτικης γιορτής.
Στη συνείδηση όλων των μανιατών, πέρα και πάνω από την εκάστοτε διοικητική διαίρεση η Μάνη είναι και παραμένει στο πέρασμα του χρόνου μια και αδιαίρετη.
Η συνδιοργάνωση εορτών που αγκαλιάζουν ολόκληρη την Μάνη, δημιουργεί και συνθέτει καινούργιους δεσμούς ενότητας και συμβάλλει στην καλλιέργεια και στην παγίωση πνεύματος ομοψυχίας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και της πολιτισμικής δημιουργίας και έκφρασης.
Επομένως, ο επετειακός εορτασμός με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια και την καθολική συμμετοχή όλων των κατοίκων της Μάνης και η ανάδειξη γεγονότων που αποτελούν ορόσημο για την νεότερη ιστορία της Ελλάδος, θα αποτελέσουν πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για πολλούς.
Εύχομαι η προσπάθεια αυτή να αποδώσει καρπούς και στο μέλλον.
Συμπαραστάτης στα ανωτέρω δηλώνει ο νομάρχης Λακωνίας κ. Κώστας Φούρκας:
Αφουγκραζόμενοι την τοπική κοινωνία της Μάνης και διερμηνεύοντας τα αισθήματα και τη θέληση των μανιατών, όπως διατυπώνονται στην επιστολή του δημάρχου Οιτύλου κ. Πέτρου Ανδρεάκου, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λακωνίας συμφωνούμε στην καθιέρωση της παλλακωνικής γιορτής και του τριήμερου εορτασμού της 17ης Μαρτίου 1821.
Φρονούμε ότι η μέρα αυτή πρέπει να καθιερωθεί ως ημέρα κοινού εορτασμού όλων των δήμων της Μάνης, για να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής όλων των πολιτών στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, ώστε να παραμείνει άσβεστη και παράδειγμα προς μίμηση η εθνεγερσία των προγόνων μας.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα