Μιχ. Κουλούρης: «Έχω σε μεγάλη εκτίμηση τη γνώση και την αλήθεια»

Συνέντευξη του μαθητή του ΓΕΛ Μολάων που διακρίθηκε σε Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου

Τετάρτη, 17 Απρίλιος 2019 07:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μιχ. Κουλούρης: «Έχω σε μεγάλη εκτίμηση τη γνώση και την αλήθεια»

Τον μαθητή της Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Μολάων «Θοδωρής Καλλιφατίδης»,  Μιχάλη Κουλούρη, φιλοξενεί σήμερα η στήλη «ΣυνΛακεδαιμονίων». Ο Μιχάλης, μόλις στα 16 του χρόνια, ξεχωρίζει για τις πνευματικές του αναζητήσεις, καθώς κατέκτησε την 5η θέση πανελλαδικά, ανάμεσα σε εκατοντάδες μαθητές, στην τελική φάση του 8ου Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Φιλοσοφικού Δοκιμίου.

Ο διαγωνισμός που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών διεξήχθη σε δύο φάσεις: Στην τελική φάση ύστερα από γραπτή δοκιμασία επιλέχθηκαν 16 μαθητές, οι οποίοι μετέβησαν στην Πάτρα και διαγωνίστηκαν μεταξύ τους στην ελληνική και αγγλική γλώσσα,  διεκδικώντας και δύο θέσεις για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας. Στον διαγωνισμό αυτό, το Γενικό Λύκειο Μολάων έχει πετύχει σημαντικές διακρίσεις τα τελευταία χρόνια.

- Πού οφείλεις αυτό που είσαι;
Το τι είναι ο καθένας το οφείλει σε αμέτρητους διαφορετικούς παράγοντες. Ορισμένα διαβάσματα ή πράγματα που είδα στο διαδίκτυο επηρέασαν πολύ τον τρόπο που σκέφτομαι και την προσωπικότητα μου. Για παράδειγμα το Χρονικό του Χρόνου του S. Hawking και το Logicomix του Α. Δοξιάδη άλλαξαν αρκετά τον τρόπο που σκέφτομαι, και με έκαναν να αγαπήσω τη φιλοσοφική σκέψη, όπως και το μάθημα της φιλοσοφίας στο σχολείο.

- Δίπλα στη λέξη φιλοσοφία ποιες άλλες θα προσέθετες;
Λογική και Σκέψη.

- Έχει για σένα σημασία η 5η θέση που κατέκτησες στο διαγωνισμό σε σχέση με την 1η;
Όχι ιδιαίτερα. Ήταν γενικά μία ωραία εμπειρία από την οποία αποκόμισα αρκετά. Γνώρισα άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα, έμαθα πολλά και αυτό έχει περισσότερη σημασία για εμένα.

- Φιλοσοφικά σκεπτόμενος ποια είναι τα ζητήματα που θα έπρεπε να μας απασχολούν;
Πολύ επίκαιρο και σημαντικό είναι το πρόβλημα της τεχνητής νοημοσύνης, τα ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται και γενικότερα το πώς ο άνθρωπος χρησιμοποιεί την τεχνολογία, η οποία πλέον έχει μία τεράστια δύναμη…

- Σε κατανοούν συμμαθητές και φίλοι;
Ναι και ποτέ δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα. Δεν κάνουμε βέβαια με όλα τα παιδιά τις ίδιες συζητήσεις, αλλά δεν υπάρχει θέμα με την επικοινωνία.

- Ποια είναι τα πρότυπά σου;
Το να έχει κανείς πρότυπα, με την έννοια του να θέλει να μιμηθεί ακριβώς τη ζωή κάποιου δε το θεωρώ καλό γιατί κανένας δεν είναι τέλειος και γιατί μετά ο ίδιος χάνει την προσωπικότητά του. Όπως έλεγε άλλωστε ο Ουγκώ, το λιοντάρι που μιμείται ένα άλλο λιοντάρι γίνεται πίθηκος. Θαυμάζω όμως το έργο πολλών ανθρώπων, όπως των B. Russel, του L. Wittgenstein και του Αριστοτέλη στη φιλοσοφία, του Einstein και του Feynman στις επιστήμες.

- Ποια συναισθήματα έχεις για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας;
Δεν είμαι κανένας πολιτικός αναλυτής για να μπορώ να έχω ολοκληρωμένη άποψη. Όπως το βλέπω όμως, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι καλύτερα, και οικονομικά και κοινωνικά.

- Ποιο είναι το όνειρο που αξίζει να αγωνιστείς;
Έχω σε μεγάλη εκτίμηση τη γνώση και την αλήθεια και θα ήθελα να συνεχίσουμε την αναζήτησή τους. Να κατανοήσουμε, δηλαδή, όσο καλύτερα μπορούμε, πώς λειτουργεί ο κόσμος.

- Νιώθεις εγκλωβισμένος σε ένα μικρό γεωγραφικό χώρο όπως είναι οι Μολάοι;
Όχι, δε θα το έλεγα. Μπορεί να μην υπάρχουν αρκετά πράγματα να κάνει κανείς σε σχέση με μία μεγάλη πόλη, αλλά τώρα στην εποχή του internet, ο καθένας μπορεί να δει και να διαβάσει σχεδόν τα πάντα, οπότε δύσκολα κάποιος θα νιώσει αποκλεισμένος όπως παλαιότερα.

- Τί νομίζεις ότι χρειάζεται κάποιος για να πετύχει;
Ο καθένας θεωρεί ως επιτυχία διαφορετικά πράγματα, οπότε είναι πολύ σημαντικό να βάζει κανείς συγκεκριμένους στόχους, γιατί αλλιώς θα αγωνίζεται συνεχώς χωρίς να νιώθει ότι έχει πετύχει. Από εκεί και πέρα τα γνωστά: σκληρή δουλειά και επιμονή.

- Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ανθρωπότητα;
Η κάθε εποχή και η κάθε κοινωνία έχει τα δικά της προβλήματα. Κάποια όμως, που έχουν να κάνουν με τη φύση των ανθρώπων είναι διαχρονικά, όπως αυτή η τάση του κόσμου να πιστεύει εύκολα ανοησίες και να φανατίζεται. Αυτό το έχουμε δει επανειλημμένα στην ιστορία αλλά και σήμερα  το βλέπουμε σε διάφορες μορφές. Κάποιες από αυτές είναι ο θρησκευτικός εξτρεμισμός και τα διαφόρων ειδών αντιεπιστημονικά κινήματα, που αρνούνται επιστημονικά τεκμηριωμένες αλήθειες όπως την κλιματική αλλαγή, καθώς και οι διάφορες θεωρίες συνωμοσίες. Εξαιτίας αυτών, παρόλο που είμαστε σε μία εποχή όπου ο καθένας έχει πρόσβαση στη γνώση, κάποιοι επιλέγουν να ζουν στον μεσαίωνα, παρασύροντας και άλλους μαζί τους.


Επιμέλεια: Δημήτρης Αβούρης, Χρήστος Πετρούλιας

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών