Ο Σπαρτιάτης Γ. Κωστάκος διεκδικεί εκλογή στο Ευρωκοινοβούλιο!

Αποκλειστική συνέντευξη στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 10 Μάιος 2019 09:48 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο Σπαρτιάτης Γ. Κωστάκος διεκδικεί εκλογή στο Ευρωκοινοβούλιο!

Ξεκίνησε ως μηχανολόγος μηχανικός στο ΕΜΠ, με διπλωματική στην Πυρηνική Τεχνολογία, αλλά οι μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Κεντ τον οδήγησαν  στις Διεθνείς Σχέσεις, που υπηρετεί με συνέπεια, πίστη και ζήλο για πολλά χρόνια. Η απασχόλησή του στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τον οδήγησε σε κορυφαίες αποστολές ανά τον κόσμο, δίπλα σε κορυφαία στελέχη της διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας.

Από το 2013 μέχρι σήμερα είναι ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και εκτελεστικός διευθυντή του Ιδρύματος για τη Διεθνή Διακυβέρνηση και Αειφορία (FOGGS) με βάση τις Βρυξέλλες, ενώ επίσης συντονίζει την θεματική ενότητα κλιματικής αλλαγής στην κοινοπραξία συμβούλων NEEMO που παρακολουθεί την εκτέλεση έργων συγχρηματοδοτούμενων από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο λόγος για τον Σπαρτιάτη Γιώργο Κωστάκο, ο οποίος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα των «Πράσινων-Αλληλεγγύη» και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους Λάκωνες που διεκδικούν την είσοδό τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αποκλειστική συνέντευξη του κ. Κωστάκου φιλοξενεί ο «Λακωνικός Τύπος».

- Είστε συμπατριώτης μας, αλλά λείπετε καιρό από τη Λακωνία. Μπορείτε να μας δώσετε εν συντομία το ιστορικό σας και να μας πείτε τί σας έκανε να επιστρέψετε ως υποψήφιος;
Ευχαριστώ για την ευκαιρία να δώσω αυτή τη συνέντευξη. Πράγματι λείπω πολλά χρόνια από τη Λακωνία. Έφυγα για να σπουδάσω στο Πολυτεχνείο Μηχανολόγος Μηχανικός, μετά έκανα Μάστερ και Διδακτορικό στις Διεθνείς Σχέσεις στην Αγγλία, δούλεψα στην Αθήνα στο ΕΛΙΑΜΕΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια εργάζομαι εκτός Ελλάδος. Για δώδεκα χρόνια ήμουν στη Γραμματεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και τα τελευταία επτά χρόνια είμαι στις Βρυξέλλες και ασχολούμαι μεταξύ άλλων με την παρακολούθηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον τομέα της κλιματικής αλλαγής σε μια  πανευρωπαϊκή εταιρεία συμβούλων.

Συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές μετά από πρόσκληση του Νίκου Χρυσόγελου που είναι επικεφαλής των Πράσινων-Αλληλεγγύη. Τον είχα γνωρίσει και εκτιμήσει από τη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο το 2012-2014 και κρατήσαμε επαφή. Με κάλεσε να βοηθήσω την προσπάθεια δυναμικής παρουσίας των Πράσινων-Αλληλεγγύη στις ευρωεκλογές, λόγω της κρίσιμης φάσης που διέρχεται η Ευρώπη και η χώρα μας. Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι που μπορεί να οδηγήσει είτε σε μεγαλύτερη διάσπαση και αυξανόμενες εντάσεις στην Ευρώπη, είτε σε μια νέα δημιουργική φάση γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη και τους Στόχους  Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ. Για την ιστορία, ήμουν στον ΟΗΕ όταν άρχισε η συζήτηση για τους ΣΒΑ την περίοδο 2010-2012 και είχα άμεση συμμετοχή στη διατύπωση των αρχικών προτάσεων.

- Ενδιαφέρον πολύ αυτό αλλά τί σχέση έχει το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη στα πλαίσια του ΟΗΕ με την καθημερινή πραγματικότητα στη Λακωνία;
Πρώτα απ’ όλα, να ξεκαθαρίσουμε ότι περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η ανάπτυξη που έχει διάρκεια, είναι βιώσιμη δηλαδή για τις υπάρχουσες και τις μελλοντικές γενιές, περιλαμβάνει φυσικά το περιβάλλον, μέσα στο οποίο ζούμε κι εργαζόμαστε. Χωρίς ένα υγιές περιβάλλον δεν έχουμε ούτε ανθρώπινη υγεία ούτε τα πολλά άλλα που μας προσφέρει η φύση, από καθαρό αέρα και νερό μέχρι προστασία από τις πλημμύρες, τις κατολισθήσεις, την υπερβολική ζέστη στις πόλεις, αλλά και την ομορφιά που η φύση προσφέρει.

Η βιώσιμη ανάπτυξη όμως περιλαμβάνει επίσης μιαν υγιή κοινωνία και μια οικονομία που δουλεύει για όλους. Αυτά τα θέματα είναι εξίσου σημαντικά, γιατί μια κοινωνία διχασμένη, χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς σεβασμό για τη διαφορετικότητα, χωρίς ανθρωπιά επίσης οδηγεί σε αδιέξοδα και συγκρούσεις. Μια οικονομία που επιτείνει τις ανισότητες, δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας και δεν εγγυάται τα δικαιώματα των εργαζομένων, μαζί με υποχρεώσεις βέβαια και με κλίμα που να ενθαρρύνει την σωστή επιχειρηματικότητα, επίσης νοσεί και δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ χωρίς κατάρρευση ή συγκρούσεις.

Όλα αυτά έχουν πολύ μεγάλη σχέση με τη Λακωνία, όπως έχουν και τα συμβαίνοντα στην Ευρώπη, η Κοινή Γεωργική Πολιτική και άλλα νομοθετήματα και χρηματοδοτήσεις που πηγάζουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Εσείς με τη διακεκριμένη εμπειρία σας τί μπορείτε συγκεκριμένα να προσφέρετε αν εκλεγείτε ευρωβουλευτής;
Μπορώ να προσφέρω σε πολλά επίπεδα. Από την τρέχουσα δουλειά μου σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα LIFE γνωρίζω ότι δοκιμάζονται στην πράξη πολλές πρωτοποριακές λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό τομέα αλλά και στις πόλεις. Νέοι τρόποι καλλιέργειας επιτρέπουν την εκλογίκευση της χρήσης νερού και λιπασμάτων, τον συνδυασμό καλλιεργειών στον ίδιο χώρο για την προστασία του εδάφους και φυσική λίπανση, την καλλιέργεια νέων, πιο ανθεκτικών ποικιλιών, κλπ. Διαπερατές επιφάνειες, πράσινοι χώροι και αναδιαμόρφωση ρεμάτων σε πόλεις απορροφούν το νερό ακόμα και σε μεγάλες καταιγίδες, που συμβαίνουν όλο και συχνότερα. Κτίσματα με ειδικές προδιαγραφές προσφέρουν καλύτερη θερμομόνωση για καλοκαίρι και χειμώνα, και μπορούν να παράγουν ανανεώσιμη ενέργεια. Η σωστή διαχείριση παραθεριστικών περιοχών και δασικών εκτάσεων πρέπει να προβλέπει και να αποτρέπει καταστροφικά φαινόμενα όπως φωτιές και κατολισθήσεις.

Όλα αυτά και πολλά άλλα πρέπει να γίνουν ευρύτερα γνωστά, να εκπαιδευτούν οι αντίστοιχοι επαγγελματίες – γεωργοί, γεωπόνοι, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, δασονόμοι, κλπ. – ώστε να τα εφαρμόσουν στην πράξη και να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Ως ευρωβουλευτής θα πιέσω για τα παραπάνω, για την υιοθέτησή τους και την κατανομή των απαιτούμενων πόρων. Επίσης θα επιμείνω για τη διερεύνηση του όλου συστήματος διάθεσης γεωργικών προϊόντων και πώς επιτρέπεται να έχουμε τα τωρινά φαινόμενα των πολύ φθηνών, ανταγωνιστικών στα δικά μας προϊόντων από την άλλη άκρη της γης. Αυτά τα προϊόντα για να έρθουν στην Ευρώπη εκλύεται πολύ διοξείδιο του άνθρακα από αεροπλάνα και πλοία, που χειροτερεύει την κλιματική αλλαγή, αλλά αυτό δεν αντανακλάται στην τιμή των προϊόντων. Επίσης προφανώς πληρώνουν μισθούς πείνας σε τοπικούς παραγωγούς σε εκείνα τα μέρη και αποσταθεροποιούν τοπικές οικονομίες και περιβαλλοντικές συνθήκες με το να ευνοούν μονοκαλλιέργειες που δεν εξασφαλίζουν μιαν ισορροπημένη διατροφή για το ντόπιο πληθυσμό. Η Ευρώπη πρέπει να δουλεύει πρώτα από όλα για την εξασφάλιση του εισοδήματος των δικών της παραγωγών και για το περιβάλλον που φυσικά υποφέρει λιγότερο από μεταφορές εντός Ευρώπης, από κοντινές αποστάσεις.

Αν με τιμήσουν οι συμπατριώτες με την ψήφο τους θέλω επίσης να πιέσω για να ξεκαθαριστούν πράγματα σχετικά με τη λειτουργία νέων «δημόσιων χώρων» που βρίσκονται στον κυβερνοχώρο και είναι προσβάσιμοι μέσω Ίντερνετ. Αυτή τη στιγμή το Facebook αποφασίζει σε μεγάλο βαθμό τί θα δουν και πώς θα αλληλεπιδράσουν τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που συναντιώνται σε αυτό. Αν κάτι πάει στραβά δεν υπάρχουν αρχές, αστυνομία και δικαστήρια να βρεις το δίκιο σου, αλλά το Facebook έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει μόνο «εθελοντικούς κανόνες» που τα διάφορα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook ακολουθούν αμ και όσο το θέλουν. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει γιατί πολλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα οι νέοι περνούν πλέον μεγάλο μέρος της ζωής τους σε αυτά τα δίκτυα.

- Πολύ σημαντικά αυτά, και η γεωργία βέβαια είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας της Λακωνίας. Για να ολοκληρώσουμε, κάτι άλλο συγκεκριμένο που θα μπορούσατε να επηρεάσετε ως ευρωβουλευτής, π.χ. για την καλύτερη διαχείριση των σκουπιδιών, που είναι μεγάλο πρόβλημα;
Φυσικά, ανάμεσα στις άριστες πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα μέρη της Ευρώπης πολλές αφορούν τη διακίνηση σκουπιδιών και άλλων αποβλήτων. Όπως είπα πριν, πρέπει να υπάρξει και θα πιέσω ώστε να υπάρξει εκπαίδευση με Ευρωπαϊκούς πόρους για την εισαγωγή τέτοιων μεθόδων στη χώρα μας. Προσβλέπω για το σκοπό αυτό σε συνεργασία με τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές, που έχουν την άμεση ευθύνη και αρμοδιότητα, ώστε να κάνουμε αυτό που μας αντιστοιχεί, καθένας από τη μεριά του.  Όπως επίσης προσβλέπω σε συνεργασία με αγροτικούς συνεταιρισμούς, ενώσεις αγροτών αλλά και βιοτεχνών, για στήριξη της δικής τους δουλειάς από την Ευρώπη. Όχι για να αρχίσουμε πάλι κάποιες επιδοτήσεις που μας δίνουν κάποια χρήματα για περιορισμένο διάστημα, αλλά για να υποστηρίξουμε μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμη και αυτοτροφοδοτούμενη. Τέλος να πω ότι υπάρχουν πολλά άλλα θέματα όπου μπορεί ένας Ευρωβουλευτής να έχει θετική επίδραση, μεταξύ άλλων για τη χώρα μας μια ισχυρότερη Ευρώπη με αναγνωρισμένα σύνορα που διαφυλάσσονται με κοινή ευθύνη είναι σίγουρα μια σημαντική προτεραιότητα.

Σας ευχαριστώ.

Ποιος είναι ο Γ. Κωστάκος
Γεννήθηκε στη Σπάρτη τον Γενάρη του 1964 και μεγάλωσε στο διπλανό χωριό, τον Άγιο Ιωάννη ΔΕ Μυστρά. Τέλειωσε το δημοτικό στο χωριό και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο και Λύκειο στη Σπάρτη (τότε Αρρένων, τώρα 1ο  Γυμνάσιο/Λύκειο). Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ, με διπλωματική στην Πυρηνική Τεχνολογία, αλλά οι μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Κεντ (Μεγάλη Βρετανία) επικεντρώθηκαν στις Διεθνείς Σχέσεις με έμφαση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Στη δεκαετία του 1990 εργάσθηκε σε διάφορες θέσεις στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και διοργάνωσε μεταπτυχιακά μαθήματα Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κάποια στιγμή άρχισε να πηγαίνει σε αποστολές του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων στη Νότια Αφρική, ως παρατηρητής των εκλογών που τερμάτισαν το απαρτχάιντ (1994), στην Αϊτή για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (1995), και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για την εδραίωση της ειρήνης μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον (1996).

Από το 2000 έως το 2012 υπηρέτησε στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, υπό τους Γενικούς Γραμματείς Κόφι Αννάν και Μπαν Κιμούν. Μεταξύ των θεμάτων με τα οποία ασχολήθηκε ήταν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων (2000-2003), στρατηγικός σχεδιασμός και μεταρρύθμιση του ΟΗΕ (2003-2006), προώθηση της ανάγκης δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής σε υψηλό πολιτικό επίπεδο (2007), συντονισμός του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (2008-2009). Έπειτα υποστήριξε το έργο της  Υψηλόβαθμης  Ομάδας του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Αειφορία, που μεταξύ άλλων προετοίμασε το έδαφος για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (2010-2012). Μετά την αναχώρησή του από τη Νέα Υόρκη παρέμεινε εξωτερικός συνεργάτης του ΟΗΕ για θέματα κλιματικής αλλαγής και μεταξύ άλλων υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα (2015).

Από το 2013 μέχρι σήμερα είναι ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και εκτελεστικός διευθυντή του Ιδρύματος για τη Διεθνή Διακυβέρνηση και Αειφορία (FOGGS) με βάση τις Βρυξέλλες, ενώ επίσης συντονίζει την θεματική ενότητα κλιματικής αλλαγής στην κοινοπραξία συμβούλων NEEMO που παρακολουθεί την εκτέλεση έργων συγχρηματοδοτούμενων από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, έχει διατελέσει συμπρόεδρος του Ελληνικού Κύκλου με μέλη ελληνικής καταγωγής εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ και αντιπρόεδρος του ΕυρωπαΪκού Φεντεραλιστικού Κόμματος (EFP).

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti