Νατ. Μιχαηλίδου: «Θα ‘μασταν φτωχότεροι αν δεν ήταν η Βαμβακού»

Συνέντευξη με το ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού

Πέμπτη, 01 Αύγουστος 2019 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νατ. Μιχαηλίδου: «Θα ‘μασταν φτωχότεροι αν δεν ήταν η Βαμβακού»

Την αρχαιολόγο Νατάσα Μιχαηλίδου, εκ των ιδρυτικών μελών της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού που δημιούργησε ο Δημήτρης Αβούρης στη Βαμβακού Λακωνίας, φιλοξενεί σήμερα η στήλη «ΣυνΛακεδαιμονίων».

Η Νατάσα Μιχαηλίδου έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσειολογία και κατέχει άδεια ξεναγού από το Υπουργείο Τουρισμού. Έχει πολυετή εμπειρία στη σχεδίαση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Συνεργάζεται με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης για τους μικρούς αρχαιολόγους της Θράκης και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» στο πλαίσιο προγραμμάτων πολιτιστικής τεχνολογίας.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Θιάσου Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» και της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού.

- Βαμβακού: Γίνεται το Παγκόσμιο Χωριό των Παραμυθιών;
Το Παγκόσμιο Χωριό των Παραμυθιών είναι ανάγκη των καιρών. Είναι ανάγκη του σημερινού ανθρώπου, που ξέχασε την αξία της γιαγιάς και του παππού κι έχασε τον συνδετικό κρίκο με τη γενιά του ο άνθρωπος.

-  Γιατί η συγκεκριμένη επιλογή;
Η Βαμβακού είναι ένα χωριό με μεγάλη ιστορία και με σημαντικούς ανθρώπους που γεννήθηκαν κι έδρασαν εκεί και στην ξενιτιά. Είναι ένα χωριό με επτά μόνιμους κατοίκους που στο παρελθόν ζούσε 1.800 κατοίκους, με πλούσιο περιβάλλον και με τις ομορφιές και τα διδάγματα της χώρας μας συμπυκνωμένα σε ένα ορεινό χωριό στα 900 μ. υψόμετρο, στην καρδιά του Πάρνωνα.

- Η μέχρι τώρα λειτουργία του χώρου σας είναι ανάλογη των προσδοκιών σας;
Η μέχρι τώρα λειτουργία του χώρου βασίζεται στην εθελοντική δουλειά μελών της Ακαδημίας και κατοίκων του χωριού. Οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι και οι χιλιάδες επισκεπτών που έμαθαν τη Βαμβακού ως χωριό των παραμυθιών καλύπτουν τις προσδοκίες μας και μας δημιουργούν νέες ακόμα μεγαλύτερες για τη συνέχεια.

- Το χειμώνα στον Πάρνωνα, το καλοκαίρι;
Το καλοκαίρι σε θερινούς προορισμούς (όπως πέρσι και φέτος με 40 παραστάσεις σε χωριά του Δήμου Μονεμβασιάς) να μεταδίδουμε το μήνυμα για το χωριό των παραμυθιών και να προσκαλούμε άτομα και συλλογικότητες στη Βαμβακού το χειμώνα και όλο τον χρόνο.

- Ποιες οι προτάσεις σας για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου;
Οι προτάσεις της Ακαδημίας είναι πολυδιάστατες για ένα τόσο μεγάλο έργο. Περιλαμβάνουν δράσεις δημόσιας τέχνης στη Βαμβακού και σε όλη την Ελλάδα, σεμινάρια και διαλέξεις για την προώθηση της αξίας της ποίησης και του παραμυθιού στη ζωή του σημερινού ανθρώπου και δράσεις που θα βάλουν την Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού στον παγκόσμιο χάρτη του πνεύματος, π.χ. με την Παγκόσμια Σύνοδο των σοφών και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια.

- Με ποιους φορείς συνεργάζεστε;
Συνεργαζόμαστε με φορείς που συνδράμουν στο όραμά μας, από πολιτιστικούς συλλόγους χωριών (όπως ο Σύλλογος Απανταχού Βαμβακιτών) μέχρι Δήμους και Ιδρύματα ή οργανισμούς μελετών για τον πολιτισμό και τη σχέση του με το κοινό (όπως το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, το Efteling στην Ολλανδία, το Ε.Κ. Αθηνά, σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την χώρα, τον διεθνή οργανισμό για τα παιδιά στα μουσεία - Hands on κ.ά.).

- Τα επόμενα παραμυθένια βήματά σας πού θα σας οδηγήσουν;
Στην επόμενη δοκιμασία του παραμυθιού που θα αναδείξει νέες σκέψεις, ιδέες και ικανότητες για να φτάσουμε στον σκοπό μας και να γίνουμε σοφότεροι. Θα μας οδηγήσουν στο ακριτικό Καστελλόριζο και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, στο Ελληνικό Ιωαννίνων και στο Συμπόσιο Γλυπτικής, καθώς και στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας.

- Λεφτά υπάρχουν;
Όταν κάποιος βάζει έναν στόχο και δουλεύει για αυτόν όσο μπορεί και όσο δεν μπορεί, ο από μηχανής θεός φανερώνει χρήματα, δηλαδή πράγματα χρήσιμα για τον σκοπό του και κυρίως ανθρώπους, που αντιλαμβάνονται την αξία και την ανάγκη της στιγμής.

-  Πότε το παραμύθι γίνεται πραγματικότητα;
Το παραμύθι γίνεται πραγματικότητα κάθε φορά που στεκόμαστε να σκεφτούμε τι πραγματικά μας είπε ένας άνθρωπος (όχι μόνο με τα λόγια του), τι καινούρια εικόνα είδαμε και τι παλιά οράματα περιείχε, κάθε φορά που νιώθουμε ότι δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά ένας κρίκος της ανθρώπινης αλυσίδας και γινόμαστε σοφότεροι.

- Μια φορά κι έναν καιρό αν δεν ήταν η Βαμβακού;
Θα ‘μασταν φτωχότεροι, γι’ αυτό προσπαθούμε να μη γίνουμε.

- Πώς κερδίζονται οι χώρες στα παραμύθια;
Με τον καλό λόγο της βασιλοπούλας, της γιαγιάς, με τη σοφία του βασιλιά, του πνευματικού, με τη λαχτάρα του παιδιού.

Επιμέλεια: Χρ. Πετρούλιας

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti