Ντία Τζανετέα: «Πρέπει να ξαναβρούμε την ταυτότητα της Σπάρτης»

Η υποψήφια δήμαρχος με τη «Σπάρτη-Νέα Πορεία» μιλά στον «ΛΤ»

Σάββατο, 23 Σεπτέμβριος 2023 08:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ντία Τζανετέα: «Πρέπει να ξαναβρούμε την ταυτότητα της Σπάρτης»

Η Ντία Τζανετέα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αν χρειαζόταν να την χαρακτηρίσει κάποιος θα το απέδιδε μονοφραστικά ως «μια ζωή αφιερωμένη στην αυτοδιοίκηση». Η Ντία -όπως την αποκαλούν όλοι- είναι και πολλά άλλα, καθώς ισορροπεί μεταξύ οικογένειας, έντονης πολιτιστικής δράσης και κοινωνικής παρουσίας, αλλά και πολιτικής. Πώς τα καταφέρνει; Έχει η επιτυχία συνταγή; Γιατί διεκδικεί το Δήμο Σπάρτης; Τί απαντά στις στερεότυπες διακρίσεις; Η Ντία Τζανετέα τολμά και απαντά.

Έχετε ενεργή πολιτική δράση και παρουσία πολλά χρόνια. Νομαρχιακή σύμβουλος, αντινομάρχης, αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, περιφερειακή σύμβουλος αντιπολίτευσης, τώρα υποψήφια δήμαρχος Σπάρτης. Τί είναι αυτό που σας έλκει τόσο έντονα στην αυτοδιοίκηση;
Η αυτοδιοίκηση πράγματι είναι ο πιο ελκυστικός τομέας σε ενασχόληση με τα κοινά, διότι η επαφή με τον πολίτη είναι πιο άμεση και πιο προσωπική. Άλλωστε, τούτη η χώρα γέννησε την Πόλη-Κράτος και την άμεση δημοκρατία που είναι πιο κοντά στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Η προσωπική καθημερινή μου επαφή με τους συμπολίτες μου, η συζήτηση μαζί τους για τα μικρά και τα μεγάλα θέματα που αφορούν όλους μας, είναι στοιχείο που με κινητοποιεί. Γι’ αυτό και συχνά με ακούτε να τονίζω πως είμαι καθαρά αυτοδιοικητική.

Έχετε ζήσει στο εξωτερικό, έχετε ταξιδέψει. Τι μας λείπει για να πάρουμε ώθηση; Επενδύσεις, εξωστρέφεια, τουριστική κουλτούρα ή ταυτότητα;
Όλα αυτά, αλλά πρώτιστα να δημιουργήσουμε ή καλύτερα να ξαναβρούμε την ταυτότητα αυτής της ιστορικής πόλης. Να αναδείξουμε τους κρυμμένους θησαυρούς της, χώρους πρασίνου, ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, φυσικές ομορφιές στην πόλη και στα χωριά μας. Να την προστατεύσουμε από πειραματισμούς στο όνομα της δήθεν καινοτομίας. Να την εκσυγχρονίσουμε ουσιαστικά με σεβασμό στην ρυμοτομία της και στη φυσιογνωμία για την οποία ήταν διάσημη η Σπάρτη. Πρωτίστως, να προσφέρουμε μια καθημερινότητα στους συμπολίτες μας ποιοτική για όλους, κατοίκους, νέες οικογένειες, επιχειρηματίες κι επισκέπτες. Παράλληλα, σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, νέες τεχνολογίες αλλά και πρακτικές που ακολούθησαν με επιτυχία και άλλοι δήμοι, μπορούν εύκολα και γρήγορα να εφαρμοστούν και στο δήμο μας, ώστε να συμπεριληφθούμε στις “έξυπνες πόλεις”.

Σε όλους τους τομείς έχουμε προτάσεις και συγκεκριμένο σχεδιασμό, που σας διαβεβαιώ, δεν γράφτηκε σε κλειστά γραφεία, αλλά είναι προϊόν των συζητήσεών μας με τον κόσμο, της επικοινωνίας μας με τους συνδημότες μας. Πολλά μπορούν να δρομολογηθούν και να γίνουν από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Η Σπάρτη λόγω brand name μπορεί. Οι Σπαρτιάτες θέλουν;
Πράγματι η Σπάρτη μπορεί! Θα μου επιτρέψετε όμως να αποφύγουμε τη φράση brand name γιατί έχει παραχρησιμοποιηθεί στον πολιτικό λόγο και έχει “κακοποιηθεί”. Ας μιλήσουμε για την μεγάλη ανεκμετάλλευτη -με την καλή έννοια- «άυλη προίκα» τούτης της πόλης, που έχει πολλά να προσφέρει στους κατοίκους της. Αυτή τη στιγμή όμως, πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο και οι κάτοικοι θα ανταποδώσουμε σε αυτή την πόλη, σε αυτόν το δήμο, την τιμή να μας φιλοξενεί στα ιερά του χώματα.

Είμαι πεπεισμένη, πως οι Σπαρτιάτες όταν εμπνέονται, θέλουν και μπορούν! Πολύ συχνά μάλιστα, διαπρέπουν. Βέβαια οι προγονικές παρακαταθήκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται απλά σαν αναφορές ένδοξου παρελθόντος, ούτε ως άλλοθι αδράνειας. Είμαστε ευλογημένοι, αλλά φέρουμε και το βάρος να αποδεικνύουμε συνεχώς πως είμαστε αντάξιοι συνεχιστές.

Σύζυγος – μητέρα – οικιακά – πολιτική. Πως τα ιεραρχείτε; Πώς ισορροπείτε;
Δεν τίθεται αμφιβολία. Η οικογένεια είναι η προτεραιότητα. Όμως αν η οικογένειά σου σε συνδράμει αντί να σου δημιουργεί προβλήματα στην πραγμάτωση δραστηριοτήτων που θεωρείς σημαντικές και ιδίως σε δράσεις από και για την κοινωνία, όλα είναι εύκολα. Με «γεμάτες μπαταρίες» δίνεις… Και σε αυτό, ομολογώ πως είμαι τυχερή και ευλογημένη. Αλλά πιστέψτε με, είναι συνεχής η προσπάθεια να ανταπεξέλθω και μάλιστα με το ίδιο άγχος και αίσθημα ευθύνης που έχουν όλες οι γυναίκες ως εργαζόμενες σύζυγοι και μητέρες.

Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας;
Συνταγές δεν υπάρχουν. Για μένα λειτουργεί το μοντέλο που βάζει μπροστά τις σωστές και ρεαλιστικές επιδιώξεις, μαζί με την σκληρή και επίμονη δουλειά για την πραγμάτωσή τους.

Το «νέο» είναι πάντα και καλό; Το «παλιό» σημαίνει απαραίτητα γνώση;
Που να είναι άραγε τα διαχωριστικά κριτήρια του νέου και του παλιού; Ποιος είναι αυτός που μπορεί ή δικαιούται να βάζει το μέτρο; Αν ήταν κριτήρια χρονικά, δεν θα είχαμε κοινωνικές οπισθοδρομήσεις.

Το “νέο” έχει συνήθως την φρεσκάδα και την επαναστατικότητα για μια καλύτερη ζωή, αλλά και το “παλιό”, αν δεν έχει συμβιβαστεί, διαθέτει την πείρα και τη δύναμη για την πραγμάτωση των νεανικών ιδεών. Βλέπουμε, ωστόσο, και το ανάποδο να συμβαίνει. Το “νέο” να είναι συμβιβασμένο και άτολμο και οι εκφραστές του “παλιού” να έχουν χάσει την μετριοπάθεια που συνοδεύει την εμπειρία. Προσωπικά δε στέκομαι σε τέτοιους διαχωρισμούς. Οδηγός μου είναι η “σύνθεση” και γνώμονας των επιλογών μου είναι οι καλές προθέσεις και η εργατικότητα.

Αρκούν οι καλές προθέσεις;
Οι καλές προθέσεις είναι αναγκαίο προαπαιτούμενο, όπως και η ανιδιοτέλεια. Δεν είναι όμως αρκετό για την υλοποίηση. Όπως σας είπα, χρειάζεται και γνώση που αποκτάται με εργατικότητα, συνέπεια και αληθινό ενδιαφέρον για ό,τι κάνεις. Μιλώ για τη γνώση των προβλημάτων, τη γνώση των λύσεων που δεν έρχεται ευκαιριακά και πρόσκαιρα, ακόμα και για τη γνώση της διοίκησης.

Μπορεί μια γυναίκα να τα καταφέρει όπως ένας άντρας;
Δεν πιστεύω στην ανισότητα αλλά στην συμπληρωματική ανομοιότητα. Όσον αφορά την κοινωνική δράση έχει αποδειχτεί πλέον ότι η διαφορά φύλου δεν έχει καμία σχέση με την επιτυχία ή την αποτυχία στα κοινά. Ομολογώ όμως, πως στα τόσα χρόνια μου στα κοινά πρώτη φορά έχω τη χαρά να βλέπω τόσες πολλές γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να συμμετέχουν ή να ασχολούνται ενεργά και δημόσια σε αυτές τις εκλογές. Κι αυτό είναι που δείχνει πως αλλάζουν πολλά στις αντιλήψεις.

Από 1/1/2024 δήμαρχος Σπάρτης. Δώστε μας την μεγάλη εικόνα αλλά και την μικρή σε βάθος πενταετίας για το δήμο μας.
Η μικρή εικόνα της πόλης μου για μένα διαμορφώνεται μέσα από αυτήν μιας νεαρής μητέρας με παιδικό καρότσι που κινείται με ασφάλεια και ανεμπόδιστα στα πεζοδρόμια. Είναι η εικόνα των μικρών παιδιών που άφοβα θα ψυχαγωγούνται ή/και θα αθλούνται σε συντηρημένους, φωταγωγημένους και καθαρούς κοινόχρηστους χώρους, αλλά και σε σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Είναι εκείνη των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας που θα βρίσκουν διεξόδους επικοινωνίας σε περιποιημένες φιλόξενες δημοτικές αίθουσες και αναψυχής σε συμμετοχικές δράσεις. Είναι η εικόνα των ανθρώπων ευπαθών κοινωνικών ομάδων που θα μπορούν να στεγάζονται και να σιτίζονται με αξιοπρέπεια με μέριμνα του δήμου. Είναι της παρέας που θα οδηγηθεί στα χωριά μας μέσω ενός ασφαλούς οδικού δικτύου. Είναι ακόμα η εικόνα μιας πόλης, όπου πεζοί και οχήματα κινούνται και σταθμεύουν με τάξη και όλα λειτουργούν υπέρ του δημοσίου οφέλους. Είναι αυτή του πολίτη που στη δυσκολία του θα μπορεί να εμπιστευθεί την υπηρεσία του δήμου, ξέροντας πως θα εξυπηρετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά. Η μικρή εικόνα λοιπόν είναι, με άμεσα μέτρα, η εξασφάλιση μιας καθημερινότητας απολαυστικής για τους πολίτες και ελκυστικής για επισκέπτες.

Η μεγάλη εικόνα είναι εκείνη που μακροπρόθεσμα, αφού βάλουμε το νερό στο αυλάκι σε δράσεις που θα συνθέσουν «Νέα Πορεία», θα εικονίσουν μια πόλη σύγχρονη με μέλλον, αλλά με χαρακτήρα που θα θυμίζει και την «Σπάρτη» στην οποία μεγαλώσαμε.

Πείτε μας ένα έργο που πιστεύετε πως είναι ικανό να αλλάξει άμεσα την εικόνα της πόλης.
Το πρασίνισμά της, η καθαριότητά της και η ασφαλής και άνετη διακίνηση πεζών και οδηγών. Αυτό θα γίνει τάχιστα, με καταγραφή και επίλυση των προβλημάτων στα πεζοδρόμια, στα οδοστρώματα, στους κοινόχρηστους χώρους και στην στάθμευση.

Ο δήμος μας είναι η Σπάρτη, τα προάστια και τα χωριά. Σε ποιους άξονες μπορούν να αναπτυχθούν παράλληλα;
Παρά τις ιδιαιτερότητες, η ανάπτυξη είναι αλληλένδετη. Η Σπάρτη έχει απόλυτη ανάγκη τα χωριά της για την ανάπτυξή της, το ίδιο και τα χωριά της έχουν ανάγκη την Σπάρτη.

Οφείλουμε να φροντίσουμε τα χωριά μας με υποδομές, να διευκολύνουμε τη διαβίωση και να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα. Μπορούμε να υιοθετήσουμε “έξυπνες” δράσεις που θα διαδώσουν την περίφημη εικόνα των χωριών μας και της ζωής σε αυτά. Στην παράταξή μας πιστεύουμε πως η συμμετοχή των χωριών μας και η δραστηριοποίηση των κατοίκων τους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και σε ποικίλες αθλητικές δράσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος είναι ζητούμενο, ώστε παράλληλα με την ήπια αξιοποίηση τόπων φυσικής ομορφιάς να γίνουν πόλος έλξης επισκεπτών. Επειδή στο σχεδιασμό μας βάζουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο, θα τολμήσω να πω πως οι βασικές μας δράσεις αφορούν και εμπλέκουν τον άνθρωπο, τον κάτοικο των χωριών μας, το δημότη της Σπάρτης. Τα προβλήματα είναι κοινά και η ανάπτυξη του ενός μέρους συνεπάγεται και την ανάπτυξη του άλλου μέρους.

Γιατί τα νέα παιδιά να μείνουν στην Σπάρτη; Γιατί οι νέοι μας να επιστρέψουν σε αυτήν;
Το παρελθόν μάς δείχνει ότι παρέχοντας έμπνευση και νέες προοπτικές, τούτος ο τόπος κρύβει δυνατότητες για ευημερία. Η ζωή κάνει κύκλους και τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν παρέχουν καλύτερες προοπτικές πια.

Τί αγαπάτε σε αυτήν την πόλη; Τί αγαπάτε να μισείτε;
Στην πόλη που μεγάλωσες ακόμα και τις ομιλούσες πέτρες αγαπάς. Τίποτα δεν μισώ.

Θυμάστε την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής σας;
Αν και πολύ προσωπική θα την μοιραστώ και θα σας πω, πως είναι όταν έσφιξα στην αγκαλιά μου τον Αντώνη μου.

Πώς σας αρέσει να σας αποκαλούν;
Ντία με “βάπτισαν” οι συντοπίτες μου!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti