Η ζωή δεν είναι αποταμιευτική

Τρίτη, 22 Δεκέμβριος 2020 17:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Μια φράση στον Economist, ίσως κρύβει την πιο μεγάλη αλήθεια, ως ηθικόν δίδαγμα της εμπειρίας μας με την πανδημία: Η ζωή δεν είναι αποταμιευτική. Δεν πρέπει να την αποταμιεύεις για αύριο για να την ζήσεις. Πρέπει να την ζήσεις τώρα.

Η φράση αυτή μας λέγει ότι ο χρόνος, αυτό το υπερπολύτιμο αγαθό, είναι λίγος. Και δεν πρέπει να μεταθέτεις για αύριο αυτό που πρέπει να ζήσεις ή να κάνεις σήμερα.

Στην αρχή της προηγούμενης χρονιάς, υποσχέθηκα στον εαυτό μου να ολοκληρώσω ένα μυθιστόρημα που το έχω στο μυαλό μου εδώ και πέντε χρόνια και ακόμα ευκολότερα να ολοκληρώσω 14 διηγήματα που τα έχω μισοτελειωμένα. Δεν έκανα τίποτε από τα δύο.

Η υπόσχεση στον εαυτό μου πήγε στον προσωπικό μου... αποταμιευτήρα. "Άστο για αύριο", δηλαδή μπορεί και να μην γίνει ποτέ. Σκέπτομαι ότι στη χρονιά της πανδημίας είχα και τον χρόνο λόγω της διπλής καραντίνας κι όμως δεν έγραψα λέξη. Λάθος. Τώρα που σας γράφω θα είχα στα χέρια μου το τέταρτο βιβλίο μου. Δεν είναι μια προσωπική ήττα που δεν το έχω;

Ο αποταμιευτήρας του καθενός μας μοιάζει με μια μικρή χοάνη που ρουφά μικρά και μεγάλα όνειρα μας, δηλαδή μας δείχνει ότι δεν υπολογίζουμε το χρόνο όσο του αξίζει. Ενώ έρχεται το 2021, μια σημαντική ευχή είναι ακριβώς αυτή: Να αξιολογήσουμε τα "θέλω" μας και να μην αναβάλλουμε την υλοποίηση τους. Να αποδείξουμε στον εαυτό μας ότι ζούμε το τώρα σωστά και δεν μεταθέτουμε για αύριο τη χαρά και τα όνειρα μας.

Να μοιραστούμε σήμερα, τα όμορφα της ζωής με τους αγαπημένους μας. Γιατί να μην τους κάνουμε να χαρούν τώρα και να αφήνουμε για αύριο να εκδηλωθούν ακόμη και τα συναισθήματα μας;

Το 2021 έρχεται αλλά μην περιμένετε να διορθωθεί αυτό. Πρέπει να διορθωθούμε εμείς. Αυτό κι αν δεν πρέπει να το αφήσουμε για αύριο. Αντί για καλή χρονιά λοιπόν θα σας πω: Καλή... αλλαγή. Η ζωή μας περιμένει ΤΩΡΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti