Η γενική χαλάρωση θα πληρωθεί (πάλι) ακριβά

Δευτέρα, 25 Ιανουάριος 2021 19:04 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Δεν είμαι ειδικός αλλά πολύ φοβάμαι ότι έρχονται τα χειρότερα α) η πανδημία θα επιστρέψει δριμύτερη β) η οικονομική κατάρρευση της αγοράς θα επιδεινωθεί ακραία.
 
Κατ΄ αρχήν η πανδημία. Η Ελλάδα τα έχει πάει περίφημα. Την ώρα που στην Πορτογαλία των 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν 15.000 κρούσματα την ημέρα και τα ασθενοφόρα κάνουν ουρά έξω από τα νοσοκομεία, εμείς έχουμε 500 κρούσματα την ημέρα και κάτω από 300 διασωληνωμένους.
 
Ωστόσο τι βλέπει κανείς; Όλο και περισσότεροι ΔΕΝ φορούν μάσκες στους δημόσιους χώρους, οι συνωστισμοί είναι πλέον καθημερινότητα, lockdown δεν υπάρχει, όλοι είναι στους δρόμους. Είναι θέμα χρόνου η πανδημία να εξαπλωθεί με βίαιο τρόπο και νέες τρομακτικές συνέπειες, εκτός πια αν στην Ελλάδα ισχύουν άλλοι παράμετροι, τι να πω;
 
Οδυνηρές είναι οι εξελίξεις στην οικονομία. Ξεκίνησαν ήδη τα οριστικά λουκέτα στην Εστίαση. Σε εμβληματικές περιοχές των μεγάλων πόλεων, κλείνουν επιχειρήσεις, κάποιες με εξώσεις. Παράλληλα το 80% της αγοράς καταχρεώνεται και θα είναι αδύνατον όταν η πανδημία υποχωρήσει, να πληρώνει παλαιά χρέη, χρέη πανδημίας και τρέχοντα.
 
Ακόμα και ρυθμίσεις 120 δόσεων δεν θα ανακουφίζουν μια επιχείρηση που θα λειτουργεί με χαμηλότερους τζίρους σε καθεστώς ασφυξίας. Μάλιστα οικονομικοί φορείς προβλέπουν ότι θα κλείσει μια στις δυο επιχειρήσεις αν επιστρέψει η πανδημία με τις επιπτώσεις της.
 
Το κοκτέιλ "πανδημία σε έξαρση - οικονομική ασφυξία" λοιπόν, αν όντως μας συμβεί, θα τινάξει στον αέρα την αγορά που μέχρι σήμερα έχει αντέξει κυρίως λόγω της παραοικονομίας αλλά και της κρατικής ενίσχυσης.
 
Σε κάθε περίπτωση ΟΛΑ θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας. Αν περιφρονήσουμε το τρίπτυχο μάσκα - χέρια - απόσταση, τότε έρχονται τα χειρότερα στις τσέπες μας. Η γενική χαλάρωση που βλέπω θα πληρωθεί ακριβά από όλους μας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland