Παράνομα κτίρια και πισίνες στο Παλαιοχώρι της Μήλου

Τρίτη, 23 Φεβρουάριος 2021 17:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πως η νομοθεσία αντί να προστατεύει το φυσικό κάλλος των Κυκλάδων προστατεύει τους... καταπατητές

Ο κίνδυνος αλλοίωσης του υπέροχου φυσικού περιβάλλοντος στις Κυκλάδες, που είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός για την Ελλάδα φαίνεται να μην έχει τελειωμό. Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για πολεοδομικές παραβάσεις στον Πλατύ Γιαλό Μυκόνου για τις οποίες επενέβησαν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, μια αντίστοιχη δεύτερη κατάφωρη παραβίαση πολεοδομικών υποχρεώσεων φαίνεται να έχει καταγραφεί στην Μήλο, ένα νησί που πέρυσι χαρακτηρίστηκε κορυφαίο στην Ευρώπη, ενώ έχει αποθεωθεί από πλήθος διεθνών ταξιδιωτικών περιοδικών και Οργανισμών.

Οι παραβιάσεις έχουν εντοπιστεί σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού το Παλαιοχώρι. Μάλιστα, τρία τουλάχιστον κόμματα ετοιμάζουν κατάθεση σχετικών ερωτήσεων στη Βουλή, δεδομένου ότι παρά τον εντοπισμό των πολλαπλών πολεοδομικων παραβάσεων αυτές συνεχίζονται βρίσκοντας παράθυρα στη νομοθεσία.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι αυθαίρετες κατασκευές που πραγματοποιούνται μετά την 28η.7.2011 κατεδαφίζονται υποχρεωτικά και επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, καθώς και ποινικές κυρώσεις. Μια απλή προσφυγή όμως είναι αρκετή ώστε όλα να παγώσουν. Όλες οι κυρώσεις αναστέλλονται και στο μεταξύ τα παράνομα έργα... συνεχίζονται!

Επίσης πολύ σοβαρό θέμα είναι ο πλημμελής έλεγχος για την διαπίστωση παραβάσεων. Συνήθως αποκαλύπτονται από διαμαρτυρίες ευαίσθητων πολιτών. Και εδώ ο νόμος 4495/17 προέβλεπε τη δημιουργία Διεύθυνσης Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος και Εφαρμογής Σχεδιασμού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Περιφερειακές Διευθύνσεις Ελέγχου Δόμησης και Περιφερειακά Παρατηρητήρια και Τμήματα Ελέγχου Δόμησης στην έδρα κάθε Περιφέρειας καθώς και Τοπικά Παρατηρητήρια ανά Περιφερειακή Ενότητα. 

Μάλιστα ο νόμος ανέφερε ρητά πως μέσα σε 6 μήνες θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τη στελέχωση των Παρατηρητηρίων με το αναγκαίο προσωπικό κ.λ.π. και αναφέρει λεπτομερώς όλη τη διαδικασία για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Τίποτε δεν προχώρησε.
Το 2019 με την απόφαση 60696/7710 «Διαδικασίες εντοπισμού και επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων», γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένος ο μηχανισμός εύρεσης και επιβολής κυρώσεων
και παρόλα αυτά, σήμερα, εν έτη 2021, δεν έχει προχωρήσει η σύσταση των Παρατηρητηρίων.
Τι συμβαίνει στην παραλία Παλαιοχωρίου

Με βάση τα παραπάνω, ενώ έχουν καταγραφεί όλες οι πολεοδομικές παραβάσεις στο Παλαιοχώρι ο ιδιοκτήτης όχι μόνο δεν έχει υποστεί το παραμικρό αλλά μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες του για να ολοκληρώσεις τις πολλές και σοβαρές του αυθαιρεσίες.

Η από 27-07-2020 με έκθεση αυτοψίας της υπαλλήλου της Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Μήλου, (όλα τα επίσημα στοιχεία είναι στη διάθεση μας), αναφέρει τις σωρεία από αυθαίρετες κατασκευές:
 - Κατασκευή υπογείων χώρων κύριας χρήσης, ξεμπαζωμένων, στα κτίρια 1, 2 και 3. Στα ίδια κτίρια υπάρχει αυθαίρετη επέκταση ισογείων και ορόφων, καθώς και παραβίαση πλάγιων αποστάσεων.
- Κατασκευή του κτιρίου 4, το οποίο αποτελείται από 6 κατοικίες (!)
- Κατασκευή ημιυπαίθριου χώρου, στο ίδιο επίπεδο με το κτίριο 4.
- Κατασκευή χώρου, πιθανότατα κύριας χρήσης, σε επίπεδο κάτω από τον ημιυπαίθριο χώρο.
- Κατασκευή πισινών (!)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia