Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στη Σπάρτη

Από τον Σύλλογο Ποντίων Λακωνίας

Τρίτη, 21 Μάιος 2024 15:33 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στη Σπάρτη

Ο Σύλλογος Ποντίων Λακωνίας «Ο Πόντος», κάθε χρόνο τιμώντας τα θύματα της γενοκτονίας, οργανώνει εκδηλώσεις με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την υποστήριξη του δίκαιου αιτήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Φέτος, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 1 Ιουνίου στην Πνευματική Εστία Σπάρτης και ώρα 6:30΄ μμ. Θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας μικρού μήκους «GENOCIDE-Μία αληθινή ιστορία» σε σκηνοθεσία Τ. Ζήσης και κείμενο, σενάριο Βασιλικής Τσανακτσίδου. Εισηγητής θα είναι ο Δρ Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού του ΑΠΘ, Θωμάς Αλεξιάδης, με θέμα «Το αντάρτικο σωτηρίας των Ελλήνων του Πόντου μεταξύ των ετών 1916-1922».

Εκτός αυτού, την περασμένη Κυριακή (19/5) τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας στη Σπάρτη και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου. Ομιλία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εκφώνησε ο Ν. Μπαζούκης.

Λίγα λόγια για τη Γενοκτονία
από τον Σύλλογο Ποντίων Λακωνίας
Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Ποντίων Λακωνίας για τη μαύρη επέτειο: «Κάθε χρόνο την 19η Μαΐου, τιμούμε την ιερή μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Τιμούμε τις 353.000 αθώες ψυχές που εξοντώθηκαν συστηματικά από το 1916 έως το 1923, από τους Νεότουρκους, με όλα σχεδόν τα μέσα που μπορεί να επινοήσει η ανθρώπινη ραδιουργία, τις εκτελέσεις, τις ατέλειωτες πορείες θανάτου, τα τάγματα εργασίας, τους απαγχονισμούς και τους βιασμούς. Στις 19 Μαΐου 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ, ο επονομαζόμενος Ατατούρκ, αποβιβάζεται στη Σαμψούντα, και θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο των Νεότουρκων για την τελειωτική εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού σε όλο τον Πόντο. Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις. Ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που είναι. Στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου, επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί.

Τη 19η Μαΐου, θρηνούμε τη γενοκτονία 353.000 Ελλήνων από τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις του τουρκικού κράτους. Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση 353.000 ψυχών! Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η αναγνώριση άλλωστε είναι ζήτημα ανθρωπισμού, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti