Κλειστά τα ελληνικά σύνορα; Τότε από Λιβύη

Τετάρτη, 24 Ιούνιος 2020 20:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η επεκτατική τακτική Ερντογάν έχει περάσει πια σε άλλες διαστάσεις και δεν είναι μόνο το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος. Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία βομβάρδιζε το... Ιράκ (θέσεις όπου ζουν Κούρδοι). Στη Συρία έχει εισάγει την τουρκική λίρα για να υποκαταστήσει ο ντόπιος πληθυσμός την συριακή που καταρρέει. Στη Λιβύη στέλνει μισθοφόρους που συμμετέχουν στον εμφύλιο με τούρκικο εξοπλισμό ώστε να ανακαταλάβουν το λιμάνι της Σύρτης από το οποίο εξάγεται το 70% των πετρελαίων της χώρας.

Το θέμα της Λιβύης έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί διαρκώς τα 4 εκατ. των μεταναστών και προσφύγων για να την εκβιάζει. 

Μόλις την προηγούμενη Κυριακή ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστινα Κουρτς δήλωσε ότι "δεν πρέπει να αφήσουμε την Τουρκία να μας εκβιάζει, όπως έχει επανειλημμένως προσπαθήσει". Και τι εννοεί; Ότι ο Ερντογάν, βλέποντας πως η Ελλάδα σφράγισε τα σύνορά της για τους μετανάστες, θα επιχειρήσει να ανοίξει νέους δρόμους εκβιασμού μέσω Λιβύης.

Πράγματι για τον Ερντογάν αυτή είναι η ήττα που δεν μπορεί να ξεπεράσει, γι’ αυτό και ο θυμός του κατά Μητσοτάκη και τα ψεύδη για απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών στον Έβρο (ακόμη και νεκρών). 

Ο αποκλεισμός του Αιγαίου και του Έβρου στην ουσία ακύρωσε πλήρως την εκβιαστική τακτική του. Επιπλέον η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα εκσυγχρονίζει τις δυνάμεις της με τεχνολογικό εξοπλισμό παρακολούθησης κάτι που σημαίνει ότι οι ροές μεταναστών θα προλαμβάνονται και τελικά θα είναι μηδενικές ή ασήμαντες. Η Λιβύη μπορεί να είναι μια εναλλακτική.
Πρώτη η Γαλλία αλλά και οι άλλες Μεσογειακές χώρες όπως Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία αντιλαμβάνονται ότι "κάτι πρέπει να γίνει με την Τουρκία". Τι όμως; Η ΕΕ δεν έχει δικό της στρατό, ούτε κοινή εξωτερική πολιτική. Ο Ερντογάν "βρίσκει και κάνει".

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia