Ο Ερντογάν βυθίζεται στην μεγαλομανία του

Δευτέρα, 13 Ιούλιος 2020 19:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ο Κεμάλ Ατατούρκ υπήρξε μεγάλος ηγέτης. Είδε σχεδόν 100 χρόνια πριν ότι το μέλλον για την Τουρκία είναι η Ευρώπη και με μια σωρεία μεταρρυθμίσεων έστρεψε τη χώρα του προς αυτήν. Πίστευε ότι ο φανατισμός του Ισλάμ θα ήταν βαρίδι και έβαλε τις βάσεις για την λεγόμενη κοσμική Τουρκία.
Ο Ερντογάν όταν ανέλαβε την Τουρκία δεν είχε διαφορετική πολιτική. Ήθελε η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ ενώ η οικονομική ενδυνάμωση της χώρας του οφείλεται κυρίως στις σχέσεις της με αυτήν. 

Όλα άλλαξαν όταν διαπίστωσε ότι έχανε την πλειοψηφία στην κοινωνία. Στην απέλπιδα προσπάθεια του να κρατηθεί κι άλλο στην εξουσία, άλλαξε το Σύνταγμα, φυλάκισε χιλιάδες ανθρώπους με αφορμή ένα χάρτινο πραξικόπημα, εξαπέλυσε διωγμούς και στράφηκε στην ακροδεξιά. Εναγκαλισμένος με αυτήν αναγκάστηκε να υιοθετήσει και την ρητορική της.

Τότε διαπίστωσε ότι αν αναδομούσε τον Κεμάλ και την λογική του κοσμικού κράτους θα μπορούσε - με στόχο τις εκλογές του 2023 - να γίνει αυτός ο νέος Ατατούρκ (πατέρας) του Έθνους και να πάρει στη συνείδηση του τούρκικου λαού τη θέση του.

Έτσι άρχισε να μιλά για την "γαλάζια πατρίδα" που ο Κεμάλ δήθεν ξεπούλησε δίδοντας εκτάσεις με την συνθήκη της Λωζάνης, κάνει τζαμί την Αγία Σοφία που ο Κεμάλ είχα κάνει Μουσείο, πουλά στους απαίδευτους και φανατικούς πολίτες του το όραμα της ανασυγκρότησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορία κ.ο.κ.

Με βάση τα παραπάνω η Ελλάδα έχει την μεγάλη ευκαιρία να πάρει τη Θέση της Τουρκίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο για τη Δύση. Να ενισχυθεί από ΕΕ και ΗΠΑ, να εξελιχθεί σε σημαντική αξιόπιστη δύναμη και έτσι να περιορίσει τις τουρκικές βλέψεις σε βάρος μας όποιες και αν είναι αυτές.

Η Τουρκία χάνει και θα συνεχίσει να χάνει όλο και περισσότερα, αφού απομακρύνεται από την πολιτισμένη Δύση και γίνεται επικίνδυνη για όλους. Ο Ερντογάν την οδηγεί σε ένα περιβάλλον που θα υπάρχουν μόνο εχθροί. Εμείς τώρα οφείλουμε να κερδίσουμε την θέση που μας αξίζει, μαζί με τους συμμάχους μας της Δύσης. Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia