Πολιτική και ηθική Δυο έννοιες αντίθετες...

Τρίτη, 01 Δεκέμβριος 2020 18:55 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η ανθρωπότητα έχει εγκαταλείψει την ηθική ως μέτρο κριτικής. Για ένα συγκλονιστικά μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας, μοιάζει να είναι εντελώς αδιάφορο αν ο Τραμπ τους λέει από το πρωί μέχρι το βράδυ ψέματα, αν ο Ερντογάν βάζει στη φυλακή χιλιάδες αθώους. Εκατομμύρια οι οπαδοί τους. Ούτε αν χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν επειδή δεν φοράμε μάσκα. Πρόβλημα αυτών που πεθαίνουν όχι δικό μας.
 
Η ηθική πλευρά των πραγμάτων υπήρξε για αιώνες η βάση της ανθρώπινης κοινωνίας. Πάνω σε αυτή χτίστηκαν οι ανθρώπινες σχέσεις, οι θρησκείες, τα πολιτεύματα. Η λογοτεχνία, ποίηση, η φιλοσοφία, οι επιστήμες, είχαν πάντοτε ως αφετηρία την ηθική.
 
Σήμερα, ο άνθρωπος μοιάζει να μην έχει ανάγκη την ηθική για να πορευτεί. Και αυτό το βλέπουμε κυρίως στην πολιτική. Βρισκόμαστε στον πυρήνα μιας φοβερής παρακμής, αλλά δεν είμαι βέβαιος αν το έχουμε καταλάβει.
 
Κάντε ένα απλό πείραμα. Αρχίστε να αξιολογείτε κάθε δημόσιο πρόσωπο με βάση όχι την πολιτική του ταυτότητα αλλά την ηθική. Θα εκπλαγείτε. Η ανηθικότητα κυριαρχεί και στον λόγο και στην πράξη. Ψεύδονται με εικονικά επιχειρήματα, κακολογούν όλους τους αντιπάλους παραπληροφορώντας, διαστρεβλώνουν την αλήθεια κι όμως: Έχουν χιλιάδες οπαδούς.
 
Σε αυτή την ανήθικη από πολιτική άποψη κοινωνία, οι ίδιοι οι πολίτες φαίνεται να έχουν αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα και γίνονται μέρος της. Αναμεταδίδουν με πάθος fake news, βγάζουν χολή εναντίον αγνώστων συνανθρώπων τους στο διαδίκτυο, αρνούνται την αλήθεια αν δεν είναι η κομματική γραμμή. Βόρβορος.
 
Υπάρχουν βέβαια φωνές λογικής και ουσίας αλλά δεν θα τους δείτε στα τηλεοπτικά πάνελ. Εκεί προβάλουν τον χυδαίο λόγο καλώντας δήθεν δημοσιογράφους που είναι ξεδιάντροπα κομματικά φερέφωνα και πολιτικούς που θεωρούν μέγιστο καθήκον τους να μας λένε ότι "πετάει ο γάιδαρος" γιατί αυτή είναι η κομματική γραμμή.
 
Τι μπορούμε να κάνουμε στην εποχή της πολιτικής ανηθικότητας; Μόνο ένα πράγμα: Να βγάλουμε τους εαυτούς μας από αυτό το ψεύδος. Να γίνουμε αυστηροί κριτές τους και να στεκόμαστε απέναντι τους. Πόσοι από εμάς μπορούν να το κάνουν άραγε;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland